News

Maia Sandu, copilărie fără bani. Cum arăta în adolescență noul președinte al Moldovei

16.11.2020 | 12:00
Maia Sandu copilarie fara bani Cum arata in adolescenta noul presedinte al Moldovei
Maia Sandu a devenit noul președinte al Republicii Moldova. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut parte de o copilărie fără bani, fiind, mai degrabă, crescută într-un mediu sărăcăcios, așa cum erau toți din jurul ei. Candidatul care a reușit marea surpriză și l-a învins pe favoritul Igor Dodon, s-a născut pe 24 mai 1972, în comuna Risipeni din Fălești în familia lui Grigorie și Emilia Sandu. 

Părinții Maiei Sandu au trăit greu, la fel cum au făcut-o toți din țară în perioada Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, familia noului președinte a reușit să își asigure traiul zilnic. Aceștia creșteau animale și încercau să se limiteze la strictul necesar din punct de vedere al cumpărăturilor.

ADVERTISEMENT

Un strict necesar despre care Maia Sandu vorbește și acum. Noul președinte al Republicii Moldova și-a adus aminte cu plăcere despre satul în care a copilărit, deși nu o dată a resimțit anumite lipsuri. Din păcate, spune aceasta, acum ajunge din ce în ce mai rar acasă.

Maia Sandu, amintiri dintr-o copilărie fără bani

„Nu merg foarte des acasă, o fac doar atunci când am întâlniri în zonă. Nu merg foarte des pentru că sunt foarte ocupată. Până la COVID, mama mea venea la mine, deși nu mai este chiar tânără. O făcea cu transportul public.

ADVERTISEMENT

Acum are interdicție și ne vedem mai rar. Ea venea de obicei iarna la mine pentru că aici este încălzire centralizată. Iarna pentru un pensionar este mai greu la țară”, a declarat Maia Sandu într-un interviu acordat lui Dorin Galben, un cunoscut jurnalist în rândul tinerilor din Republica Moldova.

Sursa foto – tv8.md

„Satul meu era unul foarte frumos. În jurul satului erau vreo 5 iazuri și o pădure destul de mare, deși în regiunea în care este satul meu nu prea sunt păduri. Aveam dealuri, aveam unde să ne jucăm, deși mama nu prea mă lăsa la iaz cu ceilalți copii pentru că îi era teamă să nu pățesc ceva. 

ADVERTISEMENT

Cine avea bani în timpul sovietic? Părinții mei aveau strict pentru mâncare. Casa și-au construit-o cu forțe proprii. Vai de capul lor cum au construit-o. În rest erau lucruri simple și elementare. Atunci nu erau bani pentru tot felul de lucruri pe care le vrem noi astăzi. Strictul necesar îl aveam, dar nu puteam să ne permitem alte lucruri”, a mai zis aceasta

Studenția, într-un cămin murdar

Despre perioada studenției, Maia Sandu a avut amintiri frumoase, dar recunoaște că și atunci a traversat momente mai dificile. Căminul în care a locuit preț de trei ani de zile nu era chiar cel mai curat.

ADVERTISEMENT

„Mai complicat a fost când a venit criza economică. Atunci a fost complicat pentru toți, pentru că bani nu erau și ne-am descurcat cu greu.

Sursa foto – tv8.md

La Chișinău îmi lipseau discuțiile din familie. Trei ani am trăit la cămin unde erau și lucruri mai puțin plăcute. Curățenia, felul în care arăta bucătăria, cum erau sălile de baie. Astea nu aveau cum să-ți placă, era destul de urât”, a adăugat Maia Sandu.

Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova

Au urmat ani frumoși pentru Maia Sandu care a devenit între timp liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Mai mult de atât, după ce în urmă patru ani de zile ea a fost învinsă de Igor Dodon, acum a devenit marea câştigătoare a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

De altfel, la nivel naţional, Sandu a fost cu peste 15 procente în faţa contracandidatului său, preşedintele în funcţie Igor Dodon, iar în diaspora a avut cu mai mult de 85 de procente în faţa acestuia. A fost o noapte de vis pentru proeuropenii din această țară.

Maia Sandu, copilărie fără bani. Maia Sandu
Sursa foto – hepta.ro

Simpatizanţii s-au adunat la sediul partidului pentru a o felicita pe Maia Sandu. De asemenea, Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, i-a adus acesteia un buchet de trandafiri galbeni. Maia Sandu a remarcat, imediat după închiderea urnelor şi prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor, că a fost o mobilizare fără precedent şi le-a mulțumit celor care au făcut efortul de a merge la urne.

În Republica Moldova, după prelucrarea a 99,86% din procesele verbale, Maia Sandu are 57,63% din voturi, iar Igor Dodon – 42,37 %. În Chişinău, unde prelucrarea proceselor verbale s-a încheiat, câştigătoare este tot Maia Sandu, cu 59.70% din voturi, faţă de 40,30% ale lui Dodon.

Cine este Maia Sandu, candidatul care l-a învins pe Igor Dodon, favoritul lui Vladimir Putin

Maia Sandu reprezintă, fără doar și poate, o generație nouă de politicieni în Republica Moldova. Rudele au spus despre ea, de asemenea, într-un interviu acordat înaintea alegerilor prezidențiale, că a fost mereu un copil ambițios și care nu se mulțumea cu puțin.

Între anii 1989 și 1994, Maia Sandu a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea Management. Din 1995 până în 1998 a schimbat puțin domeniul și a învățat relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu, copilărie fără bani. Maia Sandu
Sursa foto – hepta.ro

Noul președinte al Republicii Moldova a mai învățat un an de zile, mai exact din 2009 până în 2010 la Harvard Kennedy School of Government în Statele Unite ale Americii. Aici a obținut titlul de Master în administrație publică.

Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA.

Ce avere are Maia Sandu, omul numărul 1 din Republica Moldova

Conform declarației de avere pe care Maia Sandu a depus-o la Comisia Electorală Centrală din Chișinău, viitorul președinte al Moldovei deține un apartament în Chișinău. De asemenea, aceasta mai are un automobil din 2007, Toyota RAV4 și un cont la o bancă din Statele Unite ale Americii.

Concret, în acest cont deschis la Bank-Fund Staff Federal Credit Union, noul președinte al Republicii Moldova are are depuși nu mai puțin de 24.270 de dolari.

ADVERTISEMENT