News

Maia Sandu investește 30 de milioane în promovarea limbii române. Politologii sunt sceptici: „Vom scăpa de Homo Sovieticus într-o 100 de ani!”

Maia Sandu a anunțat că Moldova va investi 30 de milioane de lei în învățământul în limba română, pentru comunitățile etnice, dar politologul Cristian Pîrvulescu este prevăzător.
18.01.2023 | 18:25
Maia Sandu investeste 30 de milioane in promovarea limbii romane Politologii sunt sceptici Vom scapa de Homo Sovieticus intro 100 de ani
Președintele Maia Sandu încearcă să rezolve problema limbii române în Moldova, după 30 de ani de așteptare (sursa hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Președintele Maia Sandu a anunțat recent că Republica Moldova va aloca 30 de milioane de lei pentru studierea limbii române de către ruși, ucraineni și găgăuzi. Măsura este una fără precedent, astfel că am dorit să aflăm ce se ascunde dincolo de mișcarea politică și de ce fenomenul s-a petrecut abia acum. În opinia politologului Cristian Pîrvulescu, decizia vine în compensația unei letargii care durează de 30 de ani, dar, din păcate, „vom scăpa de Homo Sovieticus abia într-o 100 de ani!”

Politologul Cristian Pîrvulescu: „Mulți moldoveni trăiesc într-o Uniune Sovietică unde limbile comunităților sunt forme de fascism. Într-o sută de ani, putem scăpa de „Homo Sovieticus”!

Maia Sandu a luat… bourul de coarne și a început să prmoveze limba română inclusiv în rândul adulților. Guvernul de la Chișinău a propus aprobarea Programului național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv de către populația adultă, în perioada 2023-2025.

ADVERTISEMENT

Potrivit DC News, autoritățile din țara vecină și-au motivat acest gest având în vedere faptul că nivelul de cunoaștere al limbii române este precar în rândul comunităților etnice, cu excepția romilor, grup în care fiecare a doua persoană vorbește și înțelege limba română…

„În Moldova, această măsură este rezultanta ineficienței de mai bine de 30 de ani a guvernărilor de la Chișinău, și a politicii sovietice. Acești oameni au rămas „Homo Sovieticus”. În continuare, ei trăiesc într-o Uniune Sovietică, în care limbile comunităților etnice sunt considerate forme de fascism. Dar, cu siguranță, în următoarea sută de ani vom putea scăpa de „Homo Sovieticus”!”, a declarat, mai mult sau mai puțin ironic, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT

Politologul este de părere că avem abia acum de a face cu prima inițiativă în acest sens, pentru că, până în acest moment, Republica Moldova a fost condusă de guverne pro-ruse:

„Este o măsură pe care o putem privi în legătură cu elementele de propagandă. Până acum, nu a existat niciun interes pentru acest lucru, pentru simplul motiv că populația rusofonă nu era interesată să vorbească limba moldovenească, a se înțelege română. În Republica Moldova, limba oficială este limba română. Cei care au dorit, deja au învățat-o”.

ADVERTISEMENT
Cristian Pîrvulescu
Profesorul Cristian Pîrvulescu, un cunoscător al situației politice de peste Prut (sursa psnews.ro)

O tentativă de revenire la normalitate, când războiul hibrid se „vorbește” în rusește

Cristian Pîrvulescu consideră că decizia Maiei Sandu „este o operațiune pe care trebuie să o înțelegem în contextul general al războiului din Ucraina, deși problema limbii române, ca limbă oficială, este una destul de controversată, pe care actuala majoritate parlamentară o va regla, pentru că nu este, totuși, un subiect atât de dificil. Dar, în situația în care propaganda pro-rusă și războiul hibrid se duc, în general, în limba rusă, aceasta este o încercare de revenire la normal, după ce noi posturi de televiziune pro-Moscova au fost interzise. Este vorba despre o tentativă de limitare a capacității de intervenție a pro-rușilor”.

Trebuie amintit faptul că doar unul din patru ucraineni, ruși și bulgari vorbesc și înțeleg limba română, în timp ce proporția din zona găgăuză este incomparabil mai mică. În grupul acestei etnii, doar o singură persoană din zece cunoaște limba română, adică limba oficială a Moldovei…

ADVERTISEMENT

Mai mult, autoritățile de la Chișinău susțin că, potrivit statisticilor, fiecare al treilea rus, rom și ucrainean și al doilea bulgar nu cunosc absolut deloc limba română. Va fi mult de lucru, iar previziunile sunt, în continuare, sumbre.

„Nu este ceva care se va face peste noapte, ci asistăm la un semnal transmis cetățenilor vorbitori de limbă rusă sau ucraineană că trebuie să se adapteze și să învețe limba oficială. A existat o întreagă discuție legată de existența a două limbi oficiale, rusa și româna. Limba română este limba oficială, așa cum spuneam, dar mai ales în marile aglomerări urbane există un segment important al populației care continuă să vorbească doar limba rusă”, a continuat profesorul Pîrvulescu.

Demonstrație de forță a rusofonilor, înaintea pandemiei

Politologul, care nu demult avertiza în privința unei eventuale „uniri” între țara noastră și statul vecin, este un cunoscător avizat al situației din țara vecină, iar vizitele pe care le-a întreprins în Republica Moldova i-au oferit dimensiunea reală a situației.

„În luna noiembrie a anului trecut, când am fost la Chișinău, mi s-a părut că, în raport cu precedentele vizite, ultima având loc în luna martie a anului 2020, chiar înainte de declanșarea pandemiei, mi s-a părut că numărul vorbitorilor de limbă rusă a crescut. Am considerat această chestiune ca fiind o demonstrație de forță a rusofonilor, pentru că și popularitatea Maiei Sandu și a Parlamentului era foarte scăzută”, a continuat interlocutorul nostru.

Cristian Pîrvulescu a explicat faptul că „în ultimul barometru de opinie, datat în luna decembrie, 66% dintre cei intervievați considerau că Maia Sandu trebuie să negocieze la Moscova. Acest fenomen relevă dimensiunea sentimentului pro-rus, dar și temerea care domină Moldova. În acest context, o asemenea politică vine să întărească celelalte elemente”.

România a cumpărat energie electrică din Ucraina, pentru a o oferi Moldovei

Dincolo de aspectul lingvistic, clar naționalist, toată povestea se leagă într-o „cheie” economică, mai ales având în vedere agresiunea rusă din Ucraina. Apropierea Moldovei față de România și de Vest se produce la toate nivelurile și, trebuie să recunoaștem, dincolo de „fraternitatea” inclusiv lingvistică, primează interesul…

„Măsura dictată de Maia Sandu a apărut în acest context și grație faptului că este cel mai pro-european și mai pro-românesc guvern, iar sprijinul pe care România l-a oferit Moldovei a fost vital în criza actuală, în ciuda faptului că moldovenii sunt foarte nemulțumiți pentru că nu au reușit să obțină gaze la prețuri confidențiale, având în vedere salariile mici din Moldova”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.

Acesta a continuat: „De fapt, Moldovei i s-a oferit posibilitatea de a avea curent electric și gaze din partea Uniunii Europene și a României. Țara noastră a cumpărat curent electric din Ucraina, pentru a-l oferi Moldovei. Noi aveam suficient de multă energie electrică, iar din momentul în care infrastructura Ucrainei a fost bombardată, România a livrat, în continuare, curent electric Republicii Moldova și vom încerca să facem tot ce ne stă în putință pentru a putea sprijini țara vecină. Însă, este nevoie și de un efort pe care Guvernul Moldovei îl va face, pentru a reuși să se concilieze cu acea parte a societății”.

De altfel, din acest punct de vedere, trebuie reamintit faptul că, în luna noiembrie a anului trecut, Republica Moldova a traversat o pană de curent fără precedent, iar Maia Sandu a acuzat, fără echivoc, Moscova drept principala vinovată.

Agenții pro-ruși pot specula cheltuiala Guvernului de la Chișinău

Suma de 30 de milioane de lei moldovenești nu este deloc mare, dar se „simte” în buzunarul unui stat cu reale probleme economice. Faptul că Maia Sandu și Guvernul pe care îl susține alocă, totuși, la ceas târziu pentru o asemenea inițiativă ar putea deveni un prilej pentru contestatarii pro-Moscova de a lansa noi critici în defavoarea regimului de la Chișinău. Cristian Pîrvulescu are cuvântul:

„Într-adevăr, este vorba despre un stat sărac, dar care primește o susținere enormă. Să nu uităm că este vorba despre 30 de milioane de lei moldovenești, nu românești. În realitate, suma este mică, iar Moldova a primit deja aproape 700 de milioane de euro sub forma de sprijin, din partea Comisiei Europene și va mai beneficia și de alți bani. Este adevărat că acele calcule făcute de Bloomberg în luna noiembrie, referitoare la prețurile energetice ale iernii depășeau un miliard de euro. Însă, vremea relativ bună de până acum a făcut ca aceste cheltuieli să rămână rezonabile”.

Analistul politic este de părere că, pentru Moldova, prețurile sunt mari, însă 30 de milioane de lei nu reprezintă o sumă exorbitantă. Trebuie menționat faptul că și România a oferit o susținere eficientă pentru țara prietenă, în condițiile în care și la noi există probleme.

„Cu siguranță că pro-rușii pot folosi argumentul acestei cheltuieli, pentru învățarea limbii române, în contextul larg al problemelor economice, dar oricum agenții STP și GRU, cu experiență de luptă sunt prezenți în Moldova, deși o mare parte dintre aceștia au fost arestați. Oricum, situația este tensionată, așadar nici nu mai contează aceste evenimente…”, a aprofundat partenerul nostru de dialog, care a adăugat:

„În primul rând, este important ca pentru cei care sunt mai puțin afectați de sentimentele pro-ruse să existe această șansă de a învăța limba română și de a putea înțelege mai bine inclusiv comunicarea oficială, în statul în care trăiesc”.

Cristian Pîrvulescu este de părere că avem de a face cu o situație absolut firească, pentru cei care nu au avut bunăvoința să învețe limba română.

„În egală măsură, este aceeași situație pe care o avem în țara noastră cu vorbitorii de limbă maghiară. Atât în școlile din România, cât și în cele din Republica Moldova, se fac eforturi care depășesc sistemul de educație, pentru adulți, cu scopul de a-i ajuta să se adapteze sistemelor respective”, a încheiat profesorul universitar.

ADVERTISEMENT