News

Maia Sandu: “Nu există informații despre vreun risc militar pentru Republica Moldova”

Președintele Republicii Moldova dă asigurări că nu se confirmă un risc militar pentru țara sa, iar eventualul risc economic va fi combătut cu sprijinul partenerilor externi.
26.03.2022 | 10:04
Maia Sandu Nu exista informatii despre vreun risc militar pentru Republica Moldova
ADVERTISEMENT

Maia Sandu a subliniat și că secretarul de stat american, Antony Blinken, a confirmat în cadrul vizitei la Chișinău că nu există informaţii care ar confirma eventuale intenţii ale Rusiei de a implica Republica Moldova în război.

Președintele Republicii Moldova asigură populația: Nu se confirmă niciun risc militar în contextul războiului din Ucraina

Totuşi, Maia Sandu precizează că riscurile la adresa Republicii Moldova sunt de ordin economic, dar că partenerii externi ai țării îşi manifestă disponibilitatea de a oferi sprijin financiar.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Chișinău mai spune că poziția Republicii Moldova rămâne consecventă. Autorităţile insistă pe încetarea imediată a focului şi califică acţiunile Rusiei drept agresiune militară.

„Nimeni nu poate afirma cu certitudine ce se poate întâmpla mâine sau poimâine. Noi, în continuare, pledăm pentru pace şi sperăm că această pace va fi reinstaurată în Ucraina. În continuare, condamnăm agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Ne facem datoria de buni vecini şi îi ajutăm pe cei care încearcă să-şi salveze viaţa, fugind din calea războiului.

Am avut o discuţie cu preşedintele Zelenski acum câteva zile, am discutat despre criza refugiaţilor şi i-am spus despre ceea ce facem noi pentru oamenii care vin din Ucraina”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune, relatează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu a făcut apel la calm în rândul populaţiei şi a subliniat faptul că nu există indicii pentru eventuale tentative din partea Rusiei de a implica Republica Moldova în război.

„Nu există informaţii care ar confirma că există vreo intenţie a Federaţiei Ruse să desfăşoare acţiuni militare pe teritoriul Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Blinken mi-a confirmat că nu au nicio informaţie care ar atesta un risc de ordin militar pentru Republica Moldova.

Dar avem problema economică. Dincolo de cele două ţări implicate în război, Republica Moldova este următoarea cea mai afectată economic.

Noi şi până la acest război aveam multe crize cu care încercam să luptăm, demnitarii străini vin să vadă cu ce ne pot ajuta, pe domeniul energetic, economic. E un semnal de sprijin şi este o posibilitate şi pentru noi ca aceşti oameni să ne cunoască”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Potrivit datelor Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, de la începutul războiului aproape 4 milioane de cetăţeni ucraineni şi-au părăsit ţara. În prezent, Republica Moldova găzduieşte aproximativ 100.000 de refugiaţi din Ucraina.

ADVERTISEMENT