News

Maia Sandu, prima întâlnire cu Klaus Iohannis după decizia istorică a UE. „Suntem îngrijorați de securitatea țării noastre”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ajuns la Palatul Cotroceni pentru o întrevedere bilaterală directă cu liderul de la București, Klaus Iohannis.
29.07.2022 | 11:21
Maia Sandu prima intalnire cu Klaus Iohannis dupa decizia istorica a UE Suntem ingrijorati de securitatea tarii noastre
Președintele Klaus Iohannis primește vizita omologului său moldovean, Maia Sandu, la Palatul Cotroceni, 29 iulie 2022. Inquam Photos Octav Ganea
ADVERTISEMENT
29-07-2022
09:23

Ce a spus Maia Sandu după întâlnirea cu șeful statului din România

Maia Sandu a făcut o scurtă declarație după întâlnirea cu Klaus Iohannis. Președintele Republicii Moldova a transmis că țara pe care o conduce este gata să cumpere gaze din România. 

„Mă bucur să revin la București pentru a vă transmite personal sprijinul pe care România ni-l oferă în ultimii ani. Vă mulțumesc pentru ajutor. Apreciez consolidarea relațiilor dintre țările noastre. În iunie, parlamentele s-au coordonat într-o ședință comună, iar cooperarea este una foarte bună. Sunt convinsă că dialogul dintre instituțiile noastre se va intensifica și mai mult.

Vă mulțumim pentru faptul că ne-ați sprijinit în demersul nostru european. Suntem recunoscători României pentru vocea de la Bruxelles în susținerea Republicii Moldova. Sprijinul României este cu atât mai prețios cu cât el vine atunci când îl așteptăm mai mult.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a arunca zona noastră în incertitudine. După Ucraina, țara noastră este cea mai afectată de război. Inflația record datorată creșterii bruște a prețurilor la energie și carburanți pune presiune mare pe producătorii noștri, mulți dintre care au pierdut și piețele de desfacere din est. Suntem loviți și de secetă severă. Combinația de crize cu care se confruntă Republica Moldova e o povară grea asupra țării noastre.

Moldova are nevoie de soluții pentru securitate energetică acum. Vrem să cumpărăm gaze din România și vrem ca acest lucru să fie posibil cât mai curând. Vrem ca oamenii noștri să nu înghețe la iarnă. Suntem o țară mică, vulnerabilizată de război, iar cetățenii noștri plătesc cel mai mare preț din Europa raportat la venit.

Suntem îngrijorați de securitatea țării noastre. Vecinătatea războiului pune presiune pe țara noastră. Analizăm riscurile din regiunea transnistreană. Aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează și mai mult societatea. Apreciem faptul că la începutul acestei luni în Republica Moldova a fost creat un hub de securitate care ne conectează la sistemul Uniunii Europene. Apropierea frontului crește gradul de incertitudine, crește numărul provocărilor lansate de forțe interne ce urmărește destabilizarea situației din Republica Moldova”, a punctat Maia Sandu

29-07-2022
09:11

Klaus Iohannis: „Nu vom abandona Moldova”

Preşedintele României a transmis că este fericit de vizita Maiei Sandu și a ținut să explice că România va rămâne un partener al acestei țări. 
 
”Am avut discuţii foarte consistente, aplicate, cu accent pe multe teme de interes bilateral. Cum este şi firesc ţinând cont de legăturile profunde, trainice şi sincere existente între România şi Republica Moldova, ne coordonăm îndeaproape şi identificăm împreună cele mai bune soluţii şi căi de urmat. Relaţia noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Aşadar, în discuţiile de astăzi, am abordat modalităţile în care efectele acestui război pot fi resimţite cât mai puţin de către cetăţenii Republicii Moldova”, a spus preşedintele.
 
De asemenea, Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu pentru obţinerea de către Republica Moldova, cu prilejul Consiliului European din iunie, a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. 
 
”Este o reuşită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reuşită pentru care şi România a luptat, pentru că şi pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă.  Vă asigur, doamnă Preşedinte, că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune.  Drumul pe care Chişinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, ştim că nu este unul uşor”, a mai zis șeful statului. 
 
”Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, şi lansată de către miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei, este un instrument care a reuşit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european şi internaţional pentru Chişinău”, a mai zis preşedintele României. 
 
”România a sprijinit activ şi demersurile recente la nivel european de susţinere a economiei Republicii Moldova în actualul context. Printre acestea se numără măsurile pe linia liberalizării comerţului cu Republica Moldova pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri. În cadrul consultărilor noastre am abordat, evident, şi subiectul securităţii energetice a Republicii Moldova. După cum cunoaşteţi, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populaţia resimte deja şocurile creşterilor masive ale preţurilor la gaze naturale şi energie electrică”, și-a continuat discursul Iohannis
 
Iohannis a mai arătat că au trecut în revistă evoluţiile pe acest subiect şi opţiunile de sprijin în plan bilateral. ”În context, am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova.  În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem paşi decisivi în această direcţie. Totodată, am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creşterea consistentă a schimburilor comerciale”, a afirmat preşedintele Iohannis. 
 
”Doamnă Preşedinte, vă asigur că România va continua să se implice în acordarea şi mobilizarea de asistenţă concretă în beneficiul Republicii Moldova. Urmărim ca Republica Moldova să poată depăşi cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă şi să transpună în practică în mod eficient reformele ambiţioase asumate de autorităţile de la Chişinău”, i-a transmis Klaus Iohannis Maiei Sandu.

Potrivit Administrației Prezidențiale, este prima întrevedere bilaterală directă a celor doi şefi de stat după decizia adoptată la Consiliul European din 23-24 iunie 2022 prin care Republicii Moldova i-a fost acordat statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Maia Sandu, prima întâlnire cu Klaus Iohannis după decizia istorică a UE

Potrivit aceleiași surse, Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al României pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022.

ADVERTISEMENT

Cei doi șefi de stat vor discuta și despre evoluţiile regionale în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

De asemenea, preşedintele României va sublinia asistenţa multidimensională pe care Bucureștiul o acordă Chișinăului, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă.

ADVERTISEMENT

Un alt punct de pe ordinea de zi este importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

„În cadrul convorbirilor celor doi preşedinţi, vor fi abordate, de asemenea, teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova şi cooperarea sectorială în domenii cheie.

ADVERTISEMENT

Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanţiale a dialogului şi a cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât şi în plan guvernamental şi parlamentar, în spiritul comunităţii de limbă, cultură şi istorie împărtăşite de România şi Republica Moldova, precum şi al Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, mai precizează sursa citată.

La finalul întâlnirii, cei doi șefi de stat vor susține declarații de presă.