News

Maia Sandu, pro unirea Republicii Moldova cu România! Igor Dodon, jurăminte Rusiei

02.11.2020 | 15:40
Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Maia Sandu, candidatul de dreapta la alegerile prezidențiale din Republica Moldova a fost întotdeauna pentru unirea țării sale cu România! Nu o dată, aceasta a transmis că ar vota pozitiv în cazul unui referendum care să stabilească situația. Nu același lucru se întâmplă în cazul lui Igor Dodon. 

Fost membru al partidului comunist, actual președinte al socialiștilor, Dodon a avut mai multe reacții dure la adresa României și ar vrea ca Republica Moldova să strângă relațiile și mai mult cu Rusia. De altfel, acesta nu a ezitat și s-a folosit de asemenea lozinci chiar în timpul campaniei electorale.

ADVERTISEMENT

Dodon a mizat totul pe ”continuarea unei cooperări benefice cu Rusia”, dar, atenție, și pe învățarea obligatorie a limbii ruse la şcoală în această ţară cu populaţie majoritar românofonă, un program pentru care a fost lăudat de Vladimir Putin.

Maia Sandu, candidatul care vrea unirea Republicii Moldova cu România!

În tot acest timp, Maia Sandu, o fostă economistă la Banca Mondială, învinsă de Igor Dodon în precedentul scrutin, în 2016, s-a angajat să acţioneze în vederea unei integrări a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Mai mult de atât, în urmă cu patru ani de zile, aceasta a oferit o declarație fermă.

ADVERTISEMENT

În cadrul emisiunii În PROfunzime de pe postul Pro TV Chișinău, din 1 februarie 2016, Maia Sandu a declarat că „Dacă ar avea loc un referendum pentru unire (n.n.: unire cu România), personal aș vota Da”.

Sursa foto – hepta.ro

Lucrurile se schimbă dramatic în cazul contracandidatului. Igor Dodon își exprimă fățiș orientarea sa politică pro-rusă, în opoziție cu orientările pro-europene, adoptate de coaliția democratică de guvernare. În nenumărate rânduri Igor Dodon a afirmat că Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan în detrimentul Uniunii Europene. Acesta pledează și pentru denunțarea imediată a Acordului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Concret, Dodon ar fi dorit ca Moldova să renunţa la Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu UE pentru a pune capăt blocării exporturilor de produse agroalimentare din Moldova către Rusia. Astfel, anularea Acordului a fost unul din punctele programului cu care PSRM s-a prezentat la alegerile parlamentare din noiembrie 2014.

Igor Dodon, candidatul pro Rusia

În politica internă, tot conform orientărilor pro-ruse, Igor Dodon promovează federalizarea Republicii Moldova și susține că nesemnarea „memorandumului Kozak” în toamna anului 2003 a fost o greșeală.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că în 2012, Igor Dodon a invitat partidele să inițieze un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova, tricolorul, cu un steag bicolor roșu-albastru. A fost acuzat în termeni duri de adversarii politici și nu numai.

Sursa foto – hepta.ro

Socialistul Valentin Crîlov a spus despre Igor Dodon că ar fi instrument al unor scenarii care pot provoca vărsare de sânge în Republica Moldova și în regiune și că a pus „Partidul Socialiștilor” în serviciul altei țări, transformându-se într-un instrument politic al acesteia. Mai mult de atât, acesta ar atenta la stabilitatea, pacea și însăși existență Republicii Moldova și o face în baza resurselor financiare extraordinar de mari, proveniența cărora naște îndoieli rezonabile.

De asemenea, Igor Dodon a mai fost criticat și pentru atitudinea sa pro-rusă, denigrând etnicii moldoveni sau români care locuiesc în Republica Moldova pentru atitudini „unioniste”, acestea stricând relațiile moldovenești cu Tiraspolul.

Dodon vrea ca istoria României să nu mai fie studiată în școli

La alegerile precedente, în 2016, chiar la ultima confruntare televizată cu Maia Sandu, Igor Dodon şi-a exprimat din nou orientarea spre Rusia. ”Prima vizită pe care o voi face în calitate de preşedinte va fi în Rusia, unde voi discuta două probleme: reluarea exporturilor şi rezolvarea problemelor migranţilor. Trebuie să le asigurăm condiţii normale de muncă. Fără piaţa rusă, economia Moldovei nu va rezista”, spunea Dodon.

Dodon nu s-a oprit aici și a mai promis că va insista ca istoria României să fie scoasă din programa şcolară şi înlocuită cu istoria Republicii Moldova. Și asta, în ciuda faptului că îşi doreşte relaţii bune Guvernul de la București.

Sursa foto – hepta.ro

“Românii sunt prietenii noştri, sunt vecinii noştri, dar este o vorbă: fraţi, fraţi, dar fiecare la casa lui. Niciodată nu am fost anti-român şi niciodată nu voi fi anti-român. Eu sunt pentru relaţii bune cu România, dar voi fi categoric împotriva celor care vor să lichideze statalitatea Republicii Moldova, cum este Maia Sandu. Unioniştii în Republica Moldova nu au nicio şansă”, a avertizat el.

Unirea cu România nu este pe placul lui Igor Dodon. “Eu voi insista ca istoria Moldovei să revină în şcoli. Copiii noştri trebuie să cunoască adevărul istoric. Sunt multe lucruri în istoria românilor care nu corespund realităţii. Eu mă bazez pe Constituţie, iar în ea scrie limba moldoveneacă”.

Maia Sandu, voturi cu nemiluita de la diasporă

Republica Moldova, o fostă republică sovietică cu 3,5 milioane de locuitori, situată între Ucraina şi România, a fost afectată în ultimii ani de crize politice repetate. Forţe favorabile unei apropieri de Rusia şi susţinători ai unei integrări europene s-au succedat la putere, însă nu există o majoritate clară.

Republica Moldova este cunoscută prin industria sa viticolă şi un conflict îngheţat cu separatişti proruşi în Transnistria, care s-a despărţit de Chişinău în urma unui război-fulger în 1992. Moscova a staţionat de atunci trupe în regiunea separatistă moldoveană.

Sursa foto – hepta.ro

Maia Sandu şi-a axat de altfel campania asupra promisiunii de a stimula crearea de locuri de muncă, în vederea opririi exodului forţei de muncă. Aproximativ un milion de moldoveni, reprezentând o treime din populaţia totală a ţării, şi-au părăsit ţara în ultimii 20 de ani.

Potrivit analiştilor, tocmai oamenii din Diasporă, cetățeni care nu o dată au transmis că vor o schimbare și o mai mare apropiere de România, ar putea să o facă acum președinte pe Maia Sandu. Voturile venite din lumea largă au fost în proporție covârșitoare favorabile candidatei de dreapta.

 

 

ADVERTISEMENT