News

Maia Sandu trage un semnal de alarmă: “Rusia duce un război hibrid şi vrea să instaleze o guvernare prorusă la Chişinău”

Maia Sandu este îngrijorată de încercările ruşilor de a destabiliza situaţia din Republica Moldova şi a instala un guvern obedient la Chişinău.
30.03.2023 | 14:16
Maia Sandu trage un semnal de alarma Rusia duce un razboi hibrid si vrea sa instaleze o guvernare prorusa la Chisinau
Maia Sandu atrage atenţia asupra încercărilor Rusiei de a schimba puterea de la Chişinău Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Maia Sandu consideră că în momentul de faţă Ucraina reprezintă un scut pentru liniștea și securitatea Republicii Moldova, dar avertizează că Rusia nu renunță la ideea de a instala o guvernare obedientă la Chișinău, acționând prin diferite elemente ale războiului hibrid.

Rusia acţionează prin intermediul politicienilor proruşi de la Chişinău

Maia Sandu consideră că linia frontului este în momentul de faţă departe de frontiera moldo-ucraineană  datorită eroismului armatei ucrainene, iar pericolul implicării Republicii Moldova în război este minim. Totuşi, în lipsa unui pericol militar iminent, Republica Moldova se confruntă cu elementele unui război hibrid, mai afirmă aceasta.

ADVERTISEMENT

“Este în interesul Federației Ruse este ca aici, în Republica Moldova, să fie corupție, să fie haos, să existe politicieni corupți pe care ei îi pot cumpăra și folosi în interesele lor și asta se face pentru a controla acest spațiu. Sunt încercări din partea Federaţiei Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea şi avem mai multe probe.

E cu mult mai ușor să controlezi un spațiu în care există haos, sărăcie, corupție decât o țară care merge ferm pe calea democrației, cu instituții puternice, care nu permit amestecul Federației Ruse în treburile interne ale Republica Moldova”, a spus Maia Sandu, cu referire la tentativele Kremlinului de a destabiliza situația în ţară.

ADVERTISEMENT

Rusia încearcă să-şi pună la Chişinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, aşa cum face în cazul Belarusului. Am auzit declaraţiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta îşi doreşte Rusia şi în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetăţenilor şi de aceea nu poate fi folosită, aşa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă”, a mai declarat ea.

Preşedinta Republicii Moldova mai spune că Rusia acţionează prin intermediul politicienilor proruşi de la Chişinău, pentru a destabiliza situaţia din republică şi pentru a-şi duce la îndeplinire planul dezvăluit prima dată de Volodimir Zelenski, în urmă cu câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

“Eu cred că Federația Rusă nu va înceta să încerce să destabilizeze Republica Moldova, doar că eu cred că autorii acestui plan au văzut că noi totuși știm să ne protejăm, că noi avem instituții care pot să descopere aceste planuri și să le prevină și eu cred că ei au văzut că noi avem prieteni puternici și bine intenționați care, iată, sunt gata să ne acorde ajutor, inclusiv Uniunea Europeană prin vocea președintelui Consiliului European ne-a confirmat acest lucru.

Bineînțeles, România, președintele Klaus Iohannis a spus că ne va fi aproape și ne va ajuta în orice situație, oricât de dificilă, Statele Unite și multe alte țări democratice care susțin democrația și care își doresc ca și noi să reușim să rămânem o țară democratică și liberă”, a spus Maia Sandu, într-o emisiune la Vocea Basarabiei.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu a dat asigurări că persoanele care servesc intereselor Rusiei vor fi identificate, iar pentru a realiza acest lucru este necesară consolidarea capacităţilor Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).

“E clar că cei care lucrează pentru Moscova o fac contra bani și asta este alegerea lor, nici nu știu dacă acum, când văd cât de gravă este situația, ar putea renunța la această cooperare cu Moscova, chiar dacă ar vrea, pentru că odată ce au luat bani de la Kremlin nu este atât de ușor să-și recâștige libertatea, poate unii dintre ei ar vrea să redevină oameni liberi, dar probabil că este foarte greu, dacă nu imposibil.

Noi avem instituții care documentează aceste cazuri, încercăm acum să consolidăm pârghiile acestor instituții, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru Serviciul de Informații și Securitate în contextul reformei pe care o facem, pentru că facem o reformă mai amplă aici, dar, evident, trebuie să funcționeze toate instituțiile ca să putem să vedem o finalitate, de exemplu, ca să-i vedem sancționați pe cei care vând Republica Moldova și care lucrează în interesul Kremlinului”, a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT