News

Maia Sandu vine în vizită în România. Va fi primită de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va fi primită într-o vizită oficială la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.
28.07.2022 | 15:21
Maia Sandu vine in vizita in Romania Va fi primita de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni
Maia Sandu vine în vizită în România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit Administrației Prezidențiale, aceasta va fi prima ”întrevedere bilaterală directă” a celor doi șefi de stat după ce Consiliul European a luat în 23-24 iunie decizia istorică de a acorda Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru a adera la UE.

Maia Sandu vine în România, în vizită

Klaus Iohannis ar urma să reafirme sprijinul țării noastre pentru Republica Moldova, în tentativa Chișinăului de a efectua reformele obligatorii pentru a îndeplini obiectivele stabilite de Comisia Europeană în 17 iunie.

ADVERTISEMENT

Subiectul războiului din Ucraina nu poate fi ignorat de România și Republica Moldova, astfel că Iohannis și Sandu vor discuta diversele modalități prin care Moldova poate contracara efectele negative ale ”operațiunii militare speciale a lui Vladimir Putin”.

“Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe.

ADVERTISEMENT

Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Securitatea energetică a Republicii Moldova, precum și cooperarea sectorială în domenii cheie vor fi alte subiecte importante pe agenda bilaterală a celor doi șefi de stat.

ADVERTISEMENT

Cum va desfășura întâlnirea dintre cei doi lideri de stat

Potrivit Administrației Prezidențiale, primirea oficială a președintelui Maia Sandu la Cotroceni va avea loc la ora 10:00.

După ce vor face o fotografie oficială, cei doi vor purta convorbiri ”tête-à-tête”, neoficiale. Vor urma convorbirile oficiale, în care vor fi dezbătute principalele teme propuse. La final vor fi făcute declarații de presă comune, pentru a transmite populației ce s-a decis.

ADVERTISEMENT

Vizita Maiei Sandu vine în contextul în care România e tot mai apropiată de Republica Moldova, pe fondul unui ”parteneriat strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.

ADVERTISEMENT