News
notix pixel id

Maia Sandu, vizită oficială în România. Președintele Republicii Moldova, întrevedere cu Klaus Iohannis. Declarațiile șefilor de stat. Update

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în vizită oficială în România. Aceasta are discuții cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul interimar Florin Cîțu.
23.11.2021 | 12:50
Maia Sandu, vizită oficială în România. Președintele Republicii Moldova, întrevedere cu Klaus Iohannis. Declarațiile șefilor de stat. Update
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vizită oficială la București. Discuții cu Klaus Iohannis și Florin Cîțu. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
acum 4 zile

Declarație de presă comună Klaus Iohannis și Maia Sandu

Președinții celor două state vecine, Klaus Iohannis și Maia Sandu, au susținut o declarație comună de presă la Palatul Cotroceni.

Șeful statului român a reiterat sprijinul pe care țara noastră îl acordă statului de peste Prut și a ținut să mulțumească pentru ajutorul din perioada crizei sanitare.

”Sunt deosebit de bucuros să primesc vizita dumneavoastră oficială, la București. Am avut un dialog bilateral extrem de intens pe toate palierele. Am avut discuții deosebit de fructuoase.

Cum am spus și cu acea ocazie, cu un nou guvern și un nou parlament la Chișinău, reformele noastre comune pentru reformă, consolidare democratică vor fi într-adevăr de substanță.
Cooperarea pe linie guvernamentală a cunoscut un reviriment iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri, cooperarea continuă în ritm intens și în momentul de față.

Am dovedit că putem conlucra eficient, acordându-se sprijin reciproc în situații dificile. Adresez mulțumiri doamnei președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent. Efortul a ajutat la salvarea de vieți, nu vom uita acest gest.

Am subliniat din nou că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București. Suntem cu toții dedicați parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea Republicii Moldova în comunitatea europeană.

Dorim ca Moldova să se dezvolte în sens european, România va rămâne cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. Am discutat pe larg pe tema agendei europene, inclusiv pe tema parteneriatului estic din decembrie.

Totodată, pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat și problematica de securitate regională. Suntem preocupați. În ce privește dosarul Transnistria, am reiterat poziția noastră cunoscută.

Adresez mulțumiri doamnei președinte și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros oferit recent, în momentele grele provocate de pandemia de Covid-19.

Echipe de medici din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie. Eforturile au ajutat la salvarea de vieți. Nu vom uita acest gest”, a spus Iohannis.

La rândul ei, Maia Sandu a mulțumit României pentru faptul că este un partener de încredere în zonă. Aceasta a punctat faptul că țara noastră sprijină Chișinăul cu vaccinuri anti-Covid.

”Mă bucur să mă aflu astăzi la București, cu mai mulți colegi. La 29 decembrie 2020 ați fost primul șef de stat care ne-a onorat cu prezența la Chișinău.

Anunțam atunci că după o perioadă lungă de îngheț Chișinău și București revin la o relație frățească, normală. În 2021, Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături.

Datorită României și ca urmare a discuțiilor noastre, Republica Moldova a primit primele doze de vaccin anti-COVID și să salvăm primele vieți. România este cel mai mare donator de vaccin pentru noi. La ele se adaugă milioane de unități de echipamente de protecție”, a spus Sandu.

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, se află marți, 23 noiembrie, în vizită oficială la Bucureşti, la invitația șefului statului român, Klaus Iohannis.

Evenimentul are loc în contextul celebrării în 2021 a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale dintre cele două țări, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vizită oficială la București. Discuții cu Klaus Iohannis și Florin Cîțu

Maia Sandu a fost primită la ora 10:30 la Palatul Cotroceni de preşedintele Iohannis şi va avea o întrevedere și cu premierul interimar Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

”Vizita reprezintă un foarte bun prilej de reconfirmare a relației speciale, privilegiate, de Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, oferind totodată ocazia de a evalua stadiul implementării deciziilor convenite cu prilejul întrevederilor anterioare la nivel de șef de stat – de la Chișinău, din 29 decembrie 2020 și din 27 august 2021, precum și de la București, din 20 aprilie 2021.

Consultările politice ale președinților Iohannis şi Sandu vor consolida cooperarea bilaterală excelentă şi substanţială la nivel politic, economic şi sectorial şi vor stimula avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe proiectele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, prin intermediul României, şi să aducă beneficii reale şi concrete tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”, se arată în comunicatul oficial.

ADVERTISEMENT

Discuțiile dintre cei doi omologi se vor concentra pe măsurile de susținere aprofundată de către România a proceselor de modernizare și de implementare a reformelor democratice promovate de Președintele și Guvernul Republicii Moldova, precum și a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova.

La evenimentul diplomatic de marți, Maia Sandu este însoţită de Cristina Gherasimov, Secretar General al Preşedinţiei, şi Sorina Ştefârţă, consilier pentru comunicare publică.

ADVERTISEMENT

Din delegaţia oficială a acesteia mai fac parte vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene; vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale; Sergiu Prodan, ministru al Culturii; Anatolie Topală, ministru al Educaţiei; şi Victor Chirilă, Ambasadorul desemnat al Republicii Moldova în România.

Acord între Guvernele României și Republicii Moldova

Conform programului anunțat de Administrația Prezidențială, după ceremonia primirii oficiale la Palatul Cotroceni, Maia Sandu şi Klaus Iohannis vor avea o întâlnire tete-a-tete, urmată de convorbiri oficiale şi declaraţii comune de presă.

ADVERTISEMENT

Cu prilejul acestei vizite, cele două state vor semna Acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice.

”În contextul vizitei, va fi semnat şi Acordul între Guvernele României şi Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice.

ADVERTISEMENT

Din partea României va semna ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, iar din partea Republicii Moldova, ministrul Educaţiei, Anatolie Topală. La ceremonia semnării acestui document va fi prezent şi premierul interimar Florin Cîţu”, mai anunță președenția.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri