Fotbal intern

Exclusiv. Mailat, ambiţios şi iute! Povestea puştiului dorit de Becali la FCSB

FANATIK a vorbit cu ÎN EXCLUSIVITATE cu unul dintre favoriţii lui Gigi Becali, bănăţean „ochit” de Mirel Rădoi pentru FCSB încă de acum doi ani
11.11.2017 | 17:54
Exclusiv Mailat ambitios si iute Povestea pustiului dorit de Becali la FCSB
Cu un ochi la făină (a se citi „Liga 1 Betano”) şi cu altul la slănină (a se citi „cupele europene”), latifundiarul patron al liderului calificat în primăvara Ligii Europa, putem spune fără nicio ironie prea-fericitul Gigi Becali, şi-a schimbat „tactica”, în ultimul timp, în privinţa transferurilor de jucători. Omul de afaceri din Pipera nu mai vrea să audă de sud-americani sau de africani, merge doar pe filiera română, încercând să-şi asigure, atât prezentul, cât şi viitorul, prin fotbalişti autohtoni tineri şi obligatoriu de mare viitor. Aşa au ajuns în lotul vice-campioanei Dragoş Nedelcu sau Florinel Coman, iar ca dovadă că orizontul lui Becali a devenit mai larg (în cazul de faţă putem spune chiar mai… lat), şi nu se rezumă doar la Viitorul naşului Gică Hagi, au apărut ca „piste”, de exemplu, botoşăneanul Olimpiu Moruţan şi timişoreanul Sebastian Mailat.
 
Ultimul, fotbalist care a trecut pe la toate loturile de juniori în carieră, nu e un obiectiv chiar inedit pentru gruparea „roş-albastră”, în vara anului 2015 Mirel Rădoi încercând să-l aducă la FCSB odată cu alt „copil” promiţător, Daniel Benzar. Sebastian Mailat este un tânăr talentat, ambiţios, care visează şi respiră doar fotbal, şi, în plus, are o viteză ce readuce pe retina memoriei oricărui fan „roş-albastru” vremurile „viteziştilor” Stelei de altădată.
 
Din parc, direct la fotbal
 
Sebastian Mailat s-a născut cu fotbalul în sânge, chiar dacă nu a avut în familie exemple de urmat. Tatăl său, mare fan Politehnica Timişoara (oricare ar fi aceasta…), a simţit că are un fotbalist pur-sânge în casă, dar a amânat puţin momentul în care l-ar fi dus la o selecţie, pentru că a considerat că şcoala ar trebui să fie pe primul plan. Soarta, însă, a vrut altfel…
„Aveam şase ani şi ceva, iar băieţii de la bloc m-au chemat la un tenis de masă. Fiind prea mic, nu m-au lăsat să joc, aşa că am plecat dezamăgit spre casă. Pe drum, am întâlnit un copil de vârsta mea, cu o minge… am început să ne jucăm şi l-am driblat în toate felurile… În acel moment a trecut pe lângă noi un vecin, profesorul Ovidiu Vîlceanu, care m-a văzut şi imediat mi-a dat un bileţel. Erau scrise acolo data şi ora la care să fiu la primul antrenament la LPS Banatul”, şi-a amintit Sebastian Mailat pentru FANATIK începuturile uceniciei sale la curtea Regelui Fotbal.
 
Remarcat de „Regele” Hagi la doar 12 ani
 
A trecut mai puţin de un an şi Sebi devenise deja jucător de fotbal legitimat cu acte-n regulă la LPS Banatul. Era începutul unei perioade de excepţie, de mai bine de un deceniu, pentru puştiul bănăţean, care nu scăpa niciun prilej de a fi protagonistul tuturor confruntărilor „pe viaţă şi pe moarte” din competiţiile juvenile. La 12 ani, a fost remarcat de „Regele” Hagi, iar acel moment va rămâne, până acum, cel mai important din cariera sa de fotbalist.
„Am acasă peste zece trofee acordate pentru cel mai bun jucător, cel mai tehnic fotbalist şi golgheter la diferite competiţii pentru juniori. Am început ca decar, ca om de construcţie, dar am trecut repede atacant, pentru că mi-a plăcut golul de mic. La 12 ani avea să se petreacă cel mai important moment din cariera mea de fotbalist. De fapt, două, pentru că, la faza locală a Cupei Hagi, desfăşurată la Timişoara, marele Gică Hagi mi-a acordat trofeul pentru «Cel mai tehnic jucător». Apoi, la faza naţională, am primit tot din partea «Regelui» aceeaşi distincţie, plus câteva CD-uri de pe vremea când juca fotbal. M-am uitat la acestea în fiecare zi şi mi-am adus aminte în orice moment ce mi-a spus când mi-a înmânat trofeul: «Când tragi la poartă, să te gândeşti doar la faptul că va fi gol»”, ne-a povestit Sebi.
 
Aleargă suta de metri în 11 secunde
 
Un alt moment de neuitat în cariera lui Sebastian Mailat a fost cel al debutului în Liga 1, petrecut anul trecut, pe 19 mai, în ultima etapă a sezonului 2015-2016, împotriva lui CSMS Iaşi. Atunci, Mailat chiar a deschis scorul, cu un şut senzaţional de la distanţă, care l-a lăsat mască pe portarul oaspeţilor, fost campion al României cu Oţelul Galaţi, bosniacul Branko Grahovac.
„Nu voi uita niciodată acel gol”, spune Sebastian, care consideră că principalele sale calităţi sunt şutul puternic şi plasat, ambiţia şi, mai ales, viteza. „Chiar am făcut recent un test, la un antrenament, cu preparatorul fizic de la echipă, şi am alergat suta de metri în mai puţin de 11 secunde (atenţie: recordul naţional, la atletism!, pe 100 de metri este de 10,21 secunde). Ciudat, la echipă, am avut mereu concurenţă la acest capitol, mai întâi prin Cristian Bărbuţ, care a plecat între timp la CS U Craiova, iar acum prin Alex Muntean”.
 
„Fotbalul nu e doar o pasiune, e o obsesie pentru mine”
 
Viteza şi tehnica lui Mailat au fost remarcate încă din 2015 de antrenorul Stelei din acea perioadă, Mirel Rădoi. Numai că, atunci, se poate să nu fi fost chiar momentul pentru un transfer. Sebi nu este sigur că ar fi nici acum, deoarece, la vârsta sa, este conştient că trebuie să aibă o echipă la care să joace meci de meci.
„Da, m-a dorit la un moment dat Mirel Rădoi la FCSB. A plecat atunci acolo Daniel Benzar, un alt fotbalist descoperit de primul meu antrenor, Ovidiu Vîlceanu. Pentru mine, poate nu era momentul să plec de acasă. Nu ştiu nici acum dacă ar fi, deşi nea Ovidiu îmi spune mereu «Vezi, cele şase goluri ale tale din Liga 1 nu valorează cât unul singur al lui Daniel Benzar!». Ştiu că FCSB ar putea fi o trambulină pentru mine spre fotbalul mare, cum orice club de anvergură poate fi. Important e, la vârsta mea, să joc meci de meci. Fotbalul e totul pentru mine, nu doar o pasiune, ci chiar o obsesie”, afirmă, cu o maturitate nespecifică vârstei sale (va împlini 20 de ani pe data de 12 decembrie 2017), fotbalistul timişorean Sebi Mailat.
Asta nu înseamnă în niciun caz că nu s-ar simţi onorat de interesul arătat de finanţatorul FCSB, Gigi Becali, şi este conştient că un transfer la echipa antrenată de Nicolae Dică l-ar putea aduce mai aproape de îndeplinirea visului său în fotbal. Care este acesta? O spune zâmbind chiar el: „Când eram mic, eram îndrăgostit de Real Madrid şi de jocul lui Cristiano Ronaldo. Între timp, a apărut brazilianul Neymar, care a devenit idolul meu. Sper să ajungă vreodată să evoluez în Spania, pentru că Primera Division mi se potriveşte cel mai bine”.
 
Cel mai greu de depăşit adversar de la loturile naţionale a fost… Belodedici
 
Până să ajungă în vederile lui Mirel Rădoi şi, acum, ale lui Gigi Becali, Sebi Mailat a parcurs toate etapele afirmării. A trecut pe la toate naţionalele de juniori, adunând selecţie după selecţie.
Ambiţios şi… iute, Mailat a avut, la un moment dat, parte de un adversar care i-a pus probleme: „Eram la lotul U19, iar domnul Miodrag Belodedici s-a băgat la echipa adversă ca fundaş stânga. Eu eram mijlocaş dreapta şi, la o fază, m-am trezit singur cu dânsul în faţă… m-am gândit că îl fac la vitează, eram la centrul terenului, şi am dat-o pe lângă dânsul. Am pus capul în pământ şi am alergat cât am putut… În dreptul liniei de fund am ridicat capul: domnul Belodedici era chiar în faţa mea! Incredibil… Un fost mare fotbalist, care cred că ar face faţă şi acum la nivel înalt!”.
 
„Pe podiumul meu, doi antrenori sunt numărul 1”
 
Sebastianl Mailat se află acum într-o situaţie uşor incomodă. Ca jucător liber de contract, ar avea porţile deschise spre FCSB sau şi-ar putea continua, în alte condiţii, activitatea la ACS Poli Timişoara. Ultima variantă ar fi cea mai bună pentru mentorii săi, Ionuţ Popa şi Ovidiu Vâlceanu… „Pentru mine, profesorul Ionuţ Popa este antrenorul numărul 1. Cu el am debutat în Liga 1. Tot numărul 1 este, însă, şi cel care m-a descoperit şi mi-a călăuzit până acum paşii ca fotbalist, profesorul Ovidiu Vîlceanu. Pe podiumul meu, doi antrenori sunt, aşadar, pe prima poziţie. S-a scris şi de oferta de la Slovan Bratislava, dar nu cred că a fost una reală, pentru că nu a venit din partea impresarului meu, Sorin Drapanotis. Domnul Sorin e un prieten de familie şi e singura persoană din lume, în afara părinţilor mei, în care am încredere. Vom analiza toate ofertele şi vom alege soluţia cea mai bună”, spune Sebi Mailat.
 
Din urmă vine tare alt… Mailat!
 
„Cât despre interviuri acordate presei, promit că următorul, care sper să fie cât de curând, va fi din postura de jucător al naţionalei mari”, conchide, cu ambiţia caracteristică vârstei, originii şi, poate în primul rând, firii sale. Şi asta cât mai… iute, pentru că, din spate, vine alt… Mailat, puştiul Alexandru, în vârstă de 10 ani, „un fotbalist de marte talent şi foarte muncitor”, cum îl descrie deja celebrul său frate mai mare.
 
 
„Pe Mailat, eu l-am debutat în Liga 1. S-a ataşat de mine, ţine foarte mult la mine şi eu ţin la fel la el. Este un mare talent”
Ionuţ Popa, antrenor ACS Poli Timişoara
 
„Nu e un moment potrivit, dar trebuie spus că Sebi e peste Mutu. Are forţă de pătrundere, dar o tehnică mai bună. În plus, are şi caracter. Tot timpul îşi ajută colegii, e respectuos şi n-a lipsit la niciun antrenament” 
Ovidiu Vîlceanu, primul antrenor al lui Sebastian Mailat
 
„Am deja câteva oferte pentru Sebi. Sunt oferte şi din Liga 1, dar şi din Europa. Chiar şi Steaua reprezintă o variantă pentru el. De fapt, Steaua tot timpul e o variantă”
Sorin Drapanotis, impresarul lui Sebastian Mailat
 
250.000 de euro este cota de transfer a lui Mailat, conform siteului de specialitate transfermarkt.de
 
14 meciuri (6 integral) a jucat Sebastian Mailat pentru ACS Poli Timişoara în acest sezon de Liga 1 Betano, în care a marcat două goluri şi a dat o pasă de gol
 
42 de meciuri are Mailat în tricoul lui ACS Poli Timişoara în total, în care a marcat 6 goluri şi a oferit 3 assist-uri