News

Maior, primul interviu după demisia de la şefia SRI!

Fostul director al SRI, George Maior, a declarat care au fost motivele demisiei sale, precum şi planurile pe care le are pentru perioada următoare, clarificând faptul că nu exclude o carieră...
23.03.2015 | 08:17
Maior primul interviu dupa demisia de la sefia SRI

Fostul director al SRI, George Maior, a declarat care au fost motivele demisiei sale, precum şi planurile pe care le are pentru perioada următoare, clarificând faptul că nu exclude o carieră politică, însă nu în viitorul apropiat. Totodată, Maior a vorbit şi despre relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis şi despre discuţiile pe care le-a avut cu succesorul său, Eduard Hellvig.

“În primul rând, a fost o decizie pe care am luat-o şi am anunţat-o, încă din debutul campaniei electorale, de anul trecut, când am declarat, la Timişoara, ca e normal ca directorul SRI principal al Romaniei sa isi prezinte demisia, catre noul presedinte, oricare ar fi acela. A fost o decizie pe care am luat-o, avand in vedere si o anumita practica care exista in unele state europene si, pe de alta parte, avand in vedere si longevitatea in aceasta functie. Uneori e bine sa ai continuitate, pentru ca poti realiza reforme. Pe de alta parte, intervine, pentru unii, si o anumita rutina si lucrurile trebuie schimbate. E o filosofie de viata, dobândită pe parcusul anilor in diverse functii. Ma simt foarte bine ca am facut acest lucru. Au existat si anumite cauze particulare, legate de esecul legilor de securitate nationala si informatii, in ceea ce priveste cele trei legi cunoscute ca legi Big Brother, în mod fals ca Big Brother, ma refer la legea privind retenţia datelor cartelelor prepay şi securitatii cibernetice, declarate neconstituţionale de către CCR. Nu au fost legi promovate de către SRI, dar sustinute de catre SRI, la nivel conceptual, pentru ca erau, in opinia noastra, si a mea, vitale pentru intărirea unor capacitati, într-un timp tulbure pe care il traim, si din punct de vedere politic si al ameninţării teroriste”, a declarat George Maior în emisiunea Ambasador România realizată de Alexandru Cumpănaşu la Realitatea TV.

În viziunea sa, faptul că aceste legi nu au fost revăzute reprezintă “o greşeală”.

“Nu regret că am susţinut, poate, cu prea mare virulenţă acest pachet legislativ. Îmi menţin opiniile legate de încercarea de a atrage atenţia pentru mai multă responsablitate în stat faţă de securitate. Cred că, dacă nu se actioneaza la nivel parlamentar, daca nu se manifesta vointa politică necesară pentru a adopta aceste legi, vom avea de pierdut, din punctul de vedere al posibilităţii de cunostarere strategică în raport cu dinamica evolutiilor interne şi internaitonale. M-a dezamăgit că nu au fost adoptate şi a fost o cauză particulară a materializării intenţiei mele de a pleca din fruntea SRI”, a spus George Maior.

În acest context, fostul director al SRI a subliniat că demisia sa a fost “un act unilateral de voinţă” şi că “lucrurile sunt foarte clare din acest punct de vedere”.

“S-a speculat mult. Dacă cineva îşi dă demisia, în România, totdeauna trebuie să căutam motivatii şi să intram in teorii ale conspiratiei, absolut inutile, în acest caz. A fost o discuţie civilizată, în acest sens, cu Klaus Iohannis şi am stabilit că vom rămâne în comunicare, ceea ce mai facem din când în când pe probleme strategice. Mi-am pus, întotdeuna, către preşedinte şi premier expertiza şi experienta, în acest domeniu, şi sunt oricând disponibil pentru discuţii”, a mai spus George Maior.

În ceea ce îl priveşte pe succesorul său, Eduard Hellvig, Maior consideră că „poate acumula cunoştinţe şi experienţă” pentru a conduce SRI pe aceeaşi linie.

“Am avut câteva discuţii cu domnia sa şi a rămas că vom păstra o comunicare, pentru a ajuta, si din aceasta postura, la realizarea cu succes a misiunilor serviciului”, a declarat Maior.

Întrebat care este relaţia sa cu preşedintele Klaus Iohannis, George Maior a răspuns:

“Am rămas într-o comunicare cu mare placere şi cu mare interes, pentru a ajuta cât se poate, din această poziţie de cetăţean, realizarea intereselor strategice ale Romaniei intr-o perioada complicata”, a spus Maior.

Citeşte mai mult pe realitatea.net

Tags: