News

Majorare de salarii de Ziua Națională. O primărie se teme că-i pleacă angajații din cauza lefurilor

Primăria din Alba Iulia a decis să acorde o majorare de salarii pentru angajații odată cu 1 decembrie, dată la care orașul celebrează Ziua Națională.
27.11.2022 | 16:06
Majorare de salarii de Ziua Nationala O primarie se teme cai pleaca angajatii din cauza lefurilor
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa/ Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Circa 750 de angajați ai municipalității din Alba Iulia vor beneficia de o creștere de salarii de 15% începând cu data de 1 decembrie 2022, informează Adevărul.

Decizia urmează să fie adoptată formal pe data de 29 decembrie, când este programată o ședință a Consiliului Local Alba Iulia.

ADVERTISEMENT

Motivele invocate de municipalitate sunt legate de creșterea inflației și de temerile față de posibila plecare a angajaților în căutarea unor salarii mai bune.

În lipsa unor măsuri ferme privind politica salariară angajaţii instituţiei vor fi obligaţi să identifice variante de mobilitate a locului de muncă spre alte autorităţi executive sau deliberative cu o grilă de salarizare mai convenabilă, generând în acest mod o criză a specialiştilor în domeniile principale de activitate”, se spune în expunerea de motive a proiectului de hotârâre.

ADVERTISEMENT

Salarii de peste 10.000 de lei pentru funcții de conducere

Potrivit noii grile de salarizare, secretarul general al primăriei va avea un salariu de bază între 12.305 și 14.835 de lei, în funcție de grad, iar arhitectul șef  va avea o leafă în intervalul 12.190 – 14.720 lei.

Nivelurile de salarizare pentru un director, inspector șef sau șef de compartiment vor varia între 11.500 și 12.995 de lei, iar un consilier de manager de proiect va avea un salariu 9.800 de lei.

ADVERTISEMENT

În cazul consilierilor, experților sau inspectorilor de specialitate care lucrează ca personal contractual, salariilor vor fi între 4.794 și 5.972 de lei, în funcție de gradație. Dacă posturile menționate anterior sunt ocupate de funcționari publici, și salariile vor fi mai consistente, între 6.086 și 7.581 de lei.

Chiar și cu această majorare, salariile angajațiilor cu funcții de execuție vor rămâne relativ mici. Astfel, pentru polițiștii locali pragurile sunt între 2.933 și 4.829 lei, iar un șofer va avea maxim 3.654 lei. Aproximativ în același interval se vor situa și salariile muncitorilor, îngrijitorilor de la ștrand, portarilor sau agenților de pază. Face excepție șoferul de la cabinetul primarului, pentru care grila prevede între 4.600 și 5.730, în funcție de vechime.

ADVERTISEMENT

Decizia primăriei vine la scurtă vreme după o hotărâre asemănătoare adoptată de Consiliul Județean Alba, prin care lefurile celor 380 de angajați ai săi au fost majorate cu 14,35%.

ADVERTISEMENT
Tags: