News

Salarii mai mari pentru cadrele didactice de la 1 ianuarie 2022. Guvernul ia în calcul o majorare cu 8%

Vești bune pentru cadrele didactice. Guvernul Ciucă ia în calcul o mărire a salariilor lor cu un procent de 8%. Măsura s-ar putea aplica de la 1 ianurie, anul viitor.
17.12.2021 | 12:26
Salarii mai mari pentru cadrele didactice de la 1 ianuarie 2022 Guvernul ia in calcul o majorare cu 8
ADVERTISEMENT

Demersul de majorare a salariilor profesorilor/învățătorilor cu 8% are loc după ce Ministerul Finanțelor a adus o modificare la proiectul de OUG prin care se înghețau veniturile cadrelor didactice.

De altfel, zilele acestea, sindicatele din învățământ au avertizat cu proteste, în condițiile în care prima propunere de mărire a fost de 4 procente.

ADVERTISEMENT

Cadrele didactice ar putea avea în plus 200 de lei la salariu

De la 1 ianuarie 2022, cadrele didactice ar putea avea 100 sau 200 de lei în plus la salariu.

”Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”, este menționat în noul text modificat din Ordonanţa de Urgenţă.

Nicolae Ciucă: ”Guvernul, angajament ferm pentru un buget echilibrat şi responsabil”

Vineri dimineață, premierul Nicolae Ciucă, a detaliat măsurile ce le va discuta Executivul într-o nouă ședință la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

”Astăzi avem pe masa de lucru Ordonanţa de Urgenţă privind principalele măsuri bugetare şi proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli.

Din discuţiile pe care le-am avut şi dezbaterile la nivelul fiecărui minister, a reieşit angajamentul ferm al Guvernului României pentru a pregăti şi elabora un buget echilibrat şi responsabil, fundamentat pe mai multe coordonate: protejarea veniturilor populaţiei şi sprijinirea persoanelor cu venituri mici sau ce aparţin unor categorii vulnerabile care au cea mai mare nevoie de susţinere”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern de vineri.

ADVERTISEMENT

Tot la începutul ședinței, Nicolae Ciucă a anunțat că o altă măsură ce se va discuta astăzi, 17 decembrie, este și aceea a renunțării la micșorarea pragului de încadrare a IMM-urilor în plata de 1% a impozitului pe venit.

”Pentru că am văzut o serie de dezbateri pe tema coborârii, începând cu 1 ianuarie 2022, a plafonului de încadrare, ca microîntreprindere, de la un milion de euro la 500.000 de euro, aş dori să clarific acest lucru.

ADVERTISEMENT

Guvernul nu va aproba o astfel de iniţiativă, antreprenorii români au nevoie de mediu predictibil şi prietenos pentru a-şi dezvolta şi consolida afacerile cinstit şi nu trebuie taxaţi suplimentar.

Am discutat şi analizat. Vom respecta prevederile Codului fiscal”, a mai  spus Nicolae Ciucă.

Acestea, dar și altele se vor dezbate, așadar, în ședința de Guvern ce are loc în aceste momente. Urmează să vedem care vor fi deciziile finale.

ADVERTISEMENT