Disputele din coaliție dintre social-democrați și liberali privind majorarea pensiilor a luat o nouă turnură după ce președintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că ar fi necesară o majorare diferențiată a veniturilor pensionarilor, în timp ce Alina Gorghiu susține că o asemenea diferențiere ar fi neconstituțională, iar soluțiile de compensare a diferențelor de venituri ar trebui să fie altele.
Din punct de vedere juridic o creștere diferențiată a valorii punctului de pensie pare cel puțin discutabilă, însă asta nu exclude posibilitatea majorării mai consistente a pensiilor mici.
„Eu nu pot să susţin că toate pensiile din România trebuie mărite la fel, cred că ne-am dezice cu toţii de echitatea socială şi de faptul că noi suntem un partid social-democrat. Nu poate să-mi explice nimeni şi nici dumneavoastră cred că nu puteţi explica oamenilor, când vă opresc pe stradă şi spun că au o pensie de 1800 de lei, şi noi o să le-o mărim cu 250 de lei, cum vor reuşi aceşti oameni să treacă această iarnă”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu, la conferința de alegeri a PSD Vrancea.
Liderul social-democraților a spus că ar trebui stabilit un fond de 15 miliarde lei din care să se facă plata pensiilor în anul 2023, mărite diferențiat, în funcție de venituri.
Afirmațiile sale au provocat o reacție promptă din partea PNL, președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu. „Când mai auziţi despre majorări diferenţiate, să ştiţi de la mine, nu vrea acea persoană să crească în realitate pensiile, pentru că orice majorare diferenţiată este neconstituţională. Este discriminatorie şi neconstituţională”, a spus Gorghiu.
Ea a dat garanții că guvernul Ciucă va majora toate pensiile cu 15% de la 1 ianuarie 2023 astfel încât să acopere rata inflației din 2022. Această majorare se va face pentru toate pensiile bazate pe contributivitate întrucât sunt mici. „Vom merge cu această creştere spre 15 procente, indiferent ce discuţii auziţi acum”, a mai spus Gorghiu. Ea a spus că o soluție alternativă de creștere a veniturilor celor cu pensii mici este neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei.
Pentru PNL este exclus să accepte majorarea diferențiată a pensiilor întrucât ar presupune modificarea Legii pensiilor. „Dacă noi nu modificăm legea, și nu o vom modifica, este imposibil să majorăm pensiile diferențiat pentru că ne raportăm la punctul de pensie, calculat într-un anume fel. Dacă noi dorim să majorăm pensiile, trebuie să majorăm punctul de pensie. Dacă-l majorăm, va crește proporțional și pensia, raportat la numărul de puncte pe care-l are fiecare dintre cei îndreptățiți. Astfel spus, este neconstituțional să intervii și să majorezi pensia doar pentru unii”, a declarat, pentru FANATIK, unul dintre juriștii PNL din Parlament.
Acesta are rezerve chiar și față scutirea de impozit pentru anumite pensii, soluție propusă de Alina Gorghiu. „Acest regim de impozitare diferențiat ar trebui să-l aplicăm și altor venituri, e firesc, și intrăm într-o horă absolut nesănătoasă a unui dezechilibru din punct de vedere fiscal pe care-l vor plăti tot cetățenii noștri. Nu-l va plăti premierul Ciucă și sigur nu-l va plăti nici Câciu și nici Budăi care tot majorează pensiile de vreo șase luni. Cei doi profesioniști, dați-mi voie să le spun profesioniști, ar fi trebuit până acum să formuleze un model care să fie posibil de aplicat. Din două considerente: să fie aplicabil din perspectivă constituțională și să fie aplicabil în considerarea veniturilor care trebuie luate în calcul pentru aceste intervenții”, a declarat sursa citată.
Potrivit deputatului PNL, cei doi miniștri PSD ar fi trebuit să propună un plan de susținere a pensionarilor care sunt cu adevărat în nevoie din cauza veniturilor mici, care să ia în considerare trei elemente, potrivit principiului solidarității sociale: existența nevoii, întinderea nevoii și intervenția să fie pe măsura întinderii nevoii.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține și el că majorarea punctului de pensie trebuie aplicată uniform pentru toți pensionarii din sistemul public de pensii. „Dacă se majorează punctul de pensie, este valabil pentru toți (…) În sistemul public dacă se mărește, trebuie să se mărească la toată lumea la fel”, a declarat, pentru FANATIK, Augustin Zegrean.
Cuantumul aceste majorări rămâne însă la latitudinea guvernanților, nefiind un subiect care să ridice probleme de constituționalitate. „Sunt mai multe decizii CEDO care spun că cuantumul pensiei nu poate face obiectul controlului de constituționalitate pentru că acest cuantum se stabilește de către guvern, în limita posibilităților economice (…) Nu cred că CCR va spune ceva pentru că problema lor nu este cuantumul pensiei, problema lor este să nu fie anulată pensia. Dar mărirea pensiei este o problemă strict guvernamentală, parlamentară. Statul știe cât poate să dea”, a spus fostul președinte al CCR.