News

Majorarea etapizată a alocaţiilor, respinsă de Senat. Unde se va lua decizia finală privind banii pentru copii

11.08.2020 | 16:59
Majorarea etapizata a alocatiilor respinsa de Senat Unde se va lua decizia finala privind banii pentru copii
ADVERTISEMENT

Ordonanța de urgență care prevede majorarea cu numai 20% a alocațiilor copiilor a fost dezbătută, marţi, în Senat.

UPDATE: Proiectul de lege care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii a fost respinsă de senatori. Votul a fost în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

ADVERTISEMENT

Au fost 87 de voturi „pentru” proiectul de respingere a ordonanţei de urgenţă, 29 de voturi „împotrivă” şi 12 abţineri.


ŞTIREA INIŢIALĂ:

Ordonanța de urgență care prevede majorarea cu numai 20% a alocațiilor copiilor a fost respinsă în Comisia de muncă a Senatului. Raportul de respingere a fost trimis pentru confirmare plenului Senatului, informează G4Media.

ADVERTISEMENT

Ședința plenului Senatului în care se va da votul pe marginea ordonanței a început deja. După vot, ordonanța va fi trimisă în Camera Deputaților, care este forul decizional.

În cazul în care deputații vor respinge și ei ordonanța prin care alocațiile cresc cu 20%, va reintra în vigoare legea adoptată la finele anul trecut în Parlament prin care alocațiile se dublau.

ADVERTISEMENT

Alocații dublate sau majorate doar cu 20%?

Respingerea OUG-ului privind majorarea alocațiilor va însemna rămânerea în vigoare a legii privind dublarea acestora, adoptată la finalul anului trecut de Parlament.

Ordonanța de urgență a căzut la votul din Comisia de muncă cu voturile PSD, în timp ce parlamentarii USR și UDMR s-au abținut. Doar deputații PNL din comisie au votat împotriva raportului de respingere.

ADVERTISEMENT

Ordonanţa privind alocaţiile a primit luni, în Biroul permanent al Senatului, un termen pentru aviz şi raport din partea comisiilor permanente pentru marţi. Dacă colegii vor întocmi acest raport mâine (marţi – n.r.), ea va putea intra chiar mâine pe ordinea de zi a plenului Senatului, pentru că, de la ora 14,00, va avea loc o şedinţă”, anunța luni președintele Senatului, Robert Cazanciuc.

Social-democratul preciza că PSD este categoric împotriva unei creșteri în etape a alocațiilor, susținând doar varianta dublării imediate.

O să vedem ce o să facem în comisii sau în plen, dacă vom respinge, pur şi simplu, această ordonanţă de urgenţă sau dacă o să o amendăm, în aşa fel încât ea să fie exact strict ca legea în vigoare în momentul de faţă. Este mai degrabă o chestiune de tehnică legislativă”, a spus Cazanciuc.

OUG-ul adoptat pe 29 iulie prevedea o majorare a alocațiilor de la 1 august cu 20%. Astfel copiii între 2 și 18 ani urmau să primească 185 de lei pe lună, iar cei cu dizabilități, 369 de lei. În 2021 și 2022 sunt prevăzute alte patru majorări, astfel încât dublarea să aibă loc în 2022.

ADVERTISEMENT