News

Majorarea pensiilor cu 40% este constituțională. Reacția ministrului Muncii și a premierului Cîțu. Update

13.01.2021 | 15:24
Majorarea pensiilor cu 40 este constitutionala Reactia ministrului Muncii si a premierului Citu Update
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a României a stabilit că majorarea cu 40% a pensiilor este constituțională, însă Raluca Turcan a oferit o replică pe măsură.

Ministrul Muncii a readus aminte că efortul bugetar pentru a susține această creștere de 40% ar fi de 138 de miliarde de lei pe an, o sumă care nu poate fi acoperită.

ADVERTISEMENT

Guvernul Orban sesizare CCR în octombrie 2020 referitor la Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

UPDATE, 15:24 / Premierul Florin Cîțu a anunțat, la rândul său, că nu se pune problema ca pensiile să fie majorate cu 40%.

ADVERTISEMENT

România nu şi-a permis anul trecut, nu-şi permite din în 2021 acest lucru. În acest moment legea merge la promulgare la domnul preşedinte, care are două variante: să o trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Guvernul şi coaliţia şi-au asumat un calendar de creştere a pensiilor, vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi l-am asumat. Asta e varianta pe care mergem noi.

Este o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale. Anul trecut nu au fost multe ţări care au crescut pensiile. Noi am crescut pensiile cu 14%. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei. Mai mult, România anul trecut a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar cu aproape 8%, în vreme ce media în UE a fost în jur de 2%. Eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta. Având în vedere că inflaţia a scăzut constanţ, înseamnă că puterea de cumpărare a crescut“, a mai declarat Cîţu.

ADVERTISEMENT

CCR a anunțat că majorarea cu 40% a pensiilor e constituțională

Cel mai mare reproș adus de guvernanți celor din Parlament, conduși de PSD, este că nu au găsit și indicat o „sursă clară de finanțare” pentru majorarea cu 40% a pensiilor.

Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie, respectiv de 1.442 de lei, s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei, aşa cum a modificat legiuitorul, şi majorarea salariilor profesorilor ar presupune \”un necesar de finanţare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB şi 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05% din PIB)\”.

ADVERTISEMENT

Or, execuţia bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB. În condiţiile actualei crize sanitare extrem de grave, în care presiunea asupra bugetului de stat este uriaşă din cauza creşterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaş în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecţia deficitului bugetar. În schimb, Legislativul a ales să acţioneze în sens contrar acestui obiectiv, nerespectând astfel angajamentele europene pe care România are obligaţia a le îndeplini”, au indicat reprezentanții executivului, conform Realitatea.

Raluca Turcan a vorbit despre majorarea pensiilor cu 40%

Ministrul Muncii Raluca Turcan a reamintit că pensiile au fost majorate cu 14%, singurum cuantum care este posibil în situația economică actuală.

„După cum bine ştiţi, există o lege 127 prin care pensiile ar fi ajuns să crească cu 40% de la 1 septembrie. Această recalculare a pensiilor şi creşterea lor la 1 septembrie să fie de 40% ar fi însemnat ca în momentul intrării în vigoare şi publicării în Monitorul Oficial a acestei legi, adică în iulie 2019 să înceapă actualizarea tuturor pensiilor, evaluarea lor, astfel încât să urmeze procesul de recalculare. Pentru asta ar fi fost nevoie de un ordin de ministru într-o guvernare PSD. Luni de zile, mai exact în 90 de zile, aşa prevede legea, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci practic aveam o lege în vigoare pentru care nimeni în guvernele anterioare celui de anul trecut, deci guvernele PSD nu au umblat pentru a începe procesul de recalculare a pensiilor. Mai mult decât atât, efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este unul de aproximativ 138 de miliarde lei pe an, ceea ce în momentul de faţă este greu de suportat de către bugetul statului”, a afirmat declarat Raluca Turcan, conform News.ro.

„Cert este că, din punctul nostru de vedere, atunci când vorbim de pensii, cred că cel mai important lucru pe care trebuie să îl garantăm este plata lor, sustenabilitatea sistemului de pensii şi nu mai puţin important este să avem şi echitate şi contributivitate în sistemul de pensii”, a adăugat Turcan.

Cel mai probabil președintele Klaus Iohannis va retrimite legea în Parlamentul condus de PNL și pensiile nu vor fi majorate cu 40%. Cu toate acestea, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean susține că pensiile ar trebui majorate conform Constituției.

ADVERTISEMENT