News

Majorarea salarială pentru 5.500 de angajați de la metrou ar putea fi suspendată. Șefii Metrorex, acțiune la Tribunalul București

Conducerea Metrorex cere ca majorarea salarială a 5.500 de angajați să fie suspendată.
23.06.2021 | 09:03
Majorarea salariala pentru 5500 de angajati de la metrou ar putea fi suspendata Sefii Metrorex actiune la Tribunalul Bucuresti
ADVERTISEMENT

Conducerea Metrorex cere suspendarea majorării salariilor pentru 5.500 de angajați. Acțiunea a fost înaintată la Tribunalul București.

Șefii Metrorex cer ca majorarea salarială a 5.500 de angajați să fie suspendată

Creșterea salarială pe care angajații de la metrou au primit-o în urmă cu mai bine de o jumătate de an ar putea fi suspendată de instanță.

ADVERTISEMENT

Tribunalul București are în analiză solicitarea conducerii Metrorex, care a cerut judecătorilor să emită o Ordonanţă Preşedinţială de urgenţă şi cu titlu provizoriu.

Noua conducere de la metrou cere Tribunalului Bucureşti să suspende efectele Contractului Colectiv de Muncă încheiat la sfârşitul anului trecut, prin care aproximativ 5.500 de angajaţi au primit salarii mai mari cu 18%, se arată în citaţia primită de sindicalişti.

ADVERTISEMENT

”Cerere de Ordonanţă Preşedinţială prin care solicităm instanţei de judecată să dispună, de urgenţă şi cu titlu provizoriu, până la soluţionarea litigiului asupra fondului ce face obiectului dosarului 16650/3/2021 aflat pe rolul acestei instanţe…

Suspendarea efectelor Contractului Colectiv de Muncă 2020-2021

În subsidiar, suspendarea efectelor clauzelor CCM, prin care s-a aplicat începând cu 1.11.2020 o majorare a grilei de salarizare de 18 % prevăzute în CCM”, arată Metrorex, în Cererea de Ordonanţă preşedinţială trimisă Tribunalului Bucureşti, conform Economedia.

ADVERTISEMENT

Ministerul Transporturilor: ”Creșterea este ilegală”

Acest demers al șefilor Metrorex se va judeca joi, 24 iunie. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, s-a arătat în repetate rânduri scandalizat că în pandemie la Metrorex au crescut lefurile, în condițiile în care veniturile companiei au fost în scădere, iar foștii șefi nu au achitat contribuțiile angajaților la pensie și sănătate.

De altfel, creşterea salariilor a fost decisă ilegal, a stabilit Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, pentru că datele financiare ar fi fost măsluite, Compania neputând susţine, în mod real, o astfel de creştere, în plină pandemie şi cu venituri mult reduse pe fondul scăderii numărului de călători, potrivit ministrului Transporturilor Cătălin Drulă.

ADVERTISEMENT

”Negocierea dintre conducerea Metrorex și sindicat privind creșterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut și nu eram în situația de acum. Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă.

Cu toate acestea, consiliul de administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceștia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei;

În negociere nu au fost utilizate datele economice la zi ale companiei, ceea ce a permis manipularea de cifre în așa fel încât creșterea de salarii să încapă scriptic în bugetul de venituri și cheltuieli”, se arată în concluziile controlului demarat de Drulă la Metrorex.

ADVERTISEMENT