News

Majorarea veniturilor pensionarilor vulnerabili cu până la 45%, măsură propusă pentru 2023. Cum s-ar modifica pensiile

Măsurile propuse de PSD Coaliției de guvernare în ceea ce-i privește pe cei mai vulnerabili dintre pensionari prevăd majorări ale veniturilor de până la 45% în 2023.
23.11.2022 | 14:44
Majorarea veniturilor pensionarilor vulnerabili cu pana la 45 masura propusa pentru 2023 Cum sar modifica pensiile
PSD propune măsuri care să le aducă pensionarilor cei mai vulnerabili majorarea veniturilor cu până la 45% în 2023. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Partidul Social Democrat a înaintat Coaliției de guvernare un „model” de majorare cu până la 43% a veniturilor pentru pensionarii cu cele mai mici pensii, categoria cea mai vulnerabilă a vârstnicilor în fața inflației care cauzează creșterile continue de prețuri.

PSD propune măsuri care să le aducă pensionarilor cei mai vulnerabili majorarea veniturilor cu până la 43% în 2023

Discuțiile din cadrul Coaliție de guvernare în legătură cu cele mai benefice măsuri pentru majorarea diferențiată a pensionarilor sunt susținute de PSD pe baza principiului solidarității.

ADVERTISEMENT

Principiu social ce completează principiul contributivității, în deplină concordanță cu acesta, care este principiul de bază al sistemului public de pensii din țara noastră.

Amintim că principiul contributivității „presupune că fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele participante la sistemul public de pensii, iar drepturile de asigurări sociale se cuvin în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite”, conform euroavocatura.ro.

ADVERTISEMENT

De cele mai substanțiale majorări vor beneficia pensionarii cu pensiile cele mai mici, între 1.000 și 1.500 de lei

PSD exemplifică „pe cifre”, concret, într-un comunicat al Biroului de presă, cum consideră social-democrații că vor crește veniturile pensionarilor în 2023.

  • „Pentru 2,3 milioane de pensionari, a căror pensie este între 1.000 și 1.500 de lei, beneficiile totale vor determina o creștere a veniturilor anuale între 34% și 45%. Aceste creșteri sunt compuse din: majorarea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 1000 de lei, un sprijin anual pentru energie de 1.400 de lei și voucherele pentru alimente de 250 de lei la fiecare două luni”comunicat al Biroului de presă al PSD
ADVERTISEMENT

Pensiile între 1.501 și 2.000 de lei, respectiv 2.001 și 3.000 de lei vor fi sprijinite prin creșteri diferențiate de venituri ale posesorilor

Pentru pensionarii cu pensii între 1.501 și 2.000 de lei, PSD propune majorări „combinate” între 22% și 25%, bazate pe creșterea punctului de pensie și pe diferite categorii de ajutor suplimentar.

  • „Pensionarii a căror pensie este cuprinsă între 1.501 și 2.000 de lei (950.000 de persoane), vor beneficia de creșteri ale veniturilor anuale între 22% și 25%, constând în majorarea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 800 de lei și un sprijin anual pentru energie de 1.400 de lei”comunicat al Biroului de presă al PSD
ADVERTISEMENT

Iar pentru pensionarii cu pensii între 2.001 și 3.00 de lei, PSD propune creșterea veniturilor cu până la 15%, din majorarea punctului de pensie și un ajutor de 600 de lei.

  • „Pentru cei un milion de pensionari cu pensia între 2.001 lei și 3.000 de lei, creșterea veniturilor totale din 2023 va fi cuprinsă între 14% și 15%, aceasta fiind compusă din majorarea punctului de pensie cu 12,5% și un ajutor anual de 600 de lei”, specifică sursa citată mai sus, comunicatul Biroului de presă al PSD.

PSD cuprinde în planurile sale și pensionarii cu pensii peste 3.000 de lei, dar și „categoriile active din societate”

Pensionarii cu pensii peste 3.000 de lei vor beneficia de creșterea veniturilor doar din majorarea punctului de pensie, fără alte ajutoare, precum ceilalți vârstnici cu pensii mai mici, conform comunicatului de presă emis de PSD.

PSD cuprinde în planurile sale și pe membrii societății aflați „în câmpul muncii” și „va avansa în Coaliție și propuneri care se vor adresa categoriilor active din societate, respectiv salariaților care contribuie la dezvoltarea economică și la creșterea veniturilor bugetare”.

ADVERTISEMENT
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Un singur club din SuperLigă nu a publicat un mesaj de Ziua Națională
Un singur club din SuperLigă nu a publicat un mesaj de Ziua Națională
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Gestul fostului soţ al Ronei Hartner pentru fiica lui, cu care nu ţinea...
Gestul fostului soţ al Ronei Hartner pentru fiica lui, cu care nu ţinea legătura, în ziua în care Rona Hartner a fost îngropată!
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul...
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
TRAGEDIA care a îndoliat România! Ciolacu a făcut anunţul: OMOR din culpă
TRAGEDIA care a îndoliat România! Ciolacu a făcut anunţul: OMOR din culpă
Jeremy Clarkson rămâne pe micile ecrane. Cu se ocupă după The Grand Tour
Jeremy Clarkson rămâne pe micile ecrane. Cu se ocupă după The Grand Tour
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt...
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți”
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco...
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco Sedano: „Scopul lui este să o îndepărteze de familie!”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!