News

Majorări consistente de salarii la APIA – proiect. Parlamentarii PSD invocă rata mare a absorbției fondurilor europene

Un grup de parlamentari ai PSD vor ca salariile din APIA să fie majorate, în unele cazuri creșterea putând să depășească și 1.000 de lei.
03.11.2022 | 15:42
Majorari consistente de salarii la APIA  proiect Parlamentarii PSD invoca rata mare a absorbtiei fondurilor europene
Secretarul general al PSD Paul Stănescu este printre inițiatorii legii prin care ar putea fi majorate lefurile la APIA/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Angajații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar putea deveni o categorie privilegiată printre bugetari întrucât vor fi printre puținii care vor avea salariile la nivelul pe anul 2022 pe care îl prevăzuse inițial Legea 153/2017 privind salarizarea în sectorul public.

Două majorări într-una singură pentru APIA

Legea salarizării bugetarilor din 2017 prevedea majorări etapizate ale lefurilor din sectorul public, însă situația economică a făcut ca graficul acestor majorări să nu poată fi respectat, astfel că guvernele din ultimii ani au decis prorogarea unor termene de creștere a salariilor.

ADVERTISEMENT

Un grup de 21 de parlamentari social-democrați, printre care și senatorul Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a depus un proiect de lege prin care scot angajații APIA din categoria bugetarilor pentru care s-a decis prorogarea majorărilor. Mai mult, sunt instituite beneficii peste ce prevedea Legea salarizării, majoritatea salariațiilor Agenției primind două creșteri de salarii concomitent.

În primul rând, salariile de bază ale personalului din cele 42 de centre judeţene şi 262 centre locale APIA vor fi similare celor care se acordă personalului din aparatul central APIA, ceea ce înseamnă că automat vor crește lefurile tuturor angajaților din teritoriu. Acest lucru nu era prevăzut în Legea salarizării din 2017.

ADVERTISEMENT

Prin același act normativ, se face și o altă mărire care se va acorda tuturor salariaților APIA, indiferent dacă lucrează la sediul central din București sau într-unul din centrele județene sau locale. Mărirea se va face prin aplicarea de la 1 decembrie 2022 a grilei de salarizare pe care Legea 153 o prevedea pentru anul în curs.

Aceste prevederi vor duce la creșteri de venituri substanțiale pentru mulți dintre angajați. De exemplu, un consilier superior cu gradație G5 care lucrează într-unul din centrele zonale are în momentul de față un salariu de circa 5.100 de lei. Prin aplicarea aceleiași grile de salarizare ca în cazul aparatului central al APIA, leafa sa va crește la circa 6.100 de lei. Apoi actualizarea salariului cu nivelul prevăzut pentru 2022 va duce la un nivel al lefii de 6.580.

ADVERTISEMENT

În cazul unui referent de la nivel local, salariul maxim este în jur de 3.600 lei, iar asimilarea sa referentului de la nivel central îi va majora salariul de bază la circa 3.800 pentru ca actualizarea la nivelul anului în curs să-i ridice salariul la 4.647 lei.

Motivarea inițiatorilor: volumul de muncă și nivelul absorbției fondurilor UE

De precizat este faptul că majorarea este propusă la două luni după ce au fost majorate lefurile tuturor bugetarilor. În expunerea de motive a legii, ca prim argument pentru aceste creșteri spectaculoase de salarii este invocat faptul că APIA are un grad mare al absorbției fondurilor europene pe care le gestionează.

ADVERTISEMENT

De la aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007, şi până în prezent, APIA a avut o rată medie anuală a absorbţiei fondurilor de peste 96%, fiind una dintre cele mai performante instituţii publice cu atribuţii în absorbţia fondurilor europene. Astfel, APIA a derulat fonduri europene si naţionale destinate susţinerii fermierilor şi agriculturii româneşti, de peste 35 de miliarde de euro, respectiv 19,90 miliarde euro din FEGA, 6,44 miliarde euro din FEADR şi 9,57 miliarde euro din bugetul naţional”, argumentează ințiatorii.

Argumentul este însă unul discutabil pentru că APIA gestionează plăți directe făcute către fermieri, instituția nefiind obligată să elaboreze proiecte specifice, precum sunt nevoite să facă alte instituții. Practic, ei virează banii primiți de la Uniunea Europeană în baza unor dosare depuse de solicitanți.

Un alt argument este legat de faptul că  APIA are o structură de personal mult subdimensionată faţă de volumul şi complexitatea schemelor şi măsurilor de sprijin gestionate, motiv pentru care angajații trebuie să lucreze uneori în weekend sau în perioada sărbătorilor legale.

ADVERTISEMENT
Tags: