News

Majoritatea românilor cred că țara merge într-o direcție greșită. Un sondaj arată ca 70% dintre ei așteaptă ca prețurile să explodeze

Românii prevăd un viitor sumbru. Aproape 70% dintre români se așteaptă la creșterea prețurilor în următoarele trei luni
04.06.2024 | 12:05
Majoritatea romanilor cred ca tara merge intro directie gresita Un sondaj arata ca 70 dintre ei asteapta ca preturile sa explodeze
România se îndreaptă în direcția greșită, este concluzia românilor într-un sondaj recent. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Peste 60% dintre români consideră că situația din România se înrăutățește, iar aproape 70% anticipează o creștere a prețurilor în următoarele trei luni, conform unui studiu efectuat de INSCOP la solicitarea News.ro. 42,2% dintre respondenți cred că investițiile economice vor crește, în timp ce aproximativ un sfert sunt de părere că acestea vor scădea.

Românii cred că țara merge într-o direcție greșită

32,5% dintre cetățeni au o perspectivă pozitivă asupra direcției în care se îndreaptă România, pe când 60,3% sunt pesimiști cu privire la viitorul țării. Procentul non-răspunsurilor este de 7,2%.

ADVERTISEMENT

Proporțional mai mulți tineri sub 30 de ani, persoane cu educație superioară, indivizi cu venituri mari și rezidenți din București sunt optimiști în legătură cu viitorul țării. Pesimismul este predominant în rândul persoanelor cu educație primară, al celor cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani și al celor cu venituri mici.

67,9% dintre români prevăd o creștere a prețurilor în următoarele trei luni, 13,4% cred că vor rămâne constante, iar 16,9% se așteaptă la o scădere. 1,8% nu au oferit un răspuns.

ADVERTISEMENT

Așteptările privind creșterea prețurilor sunt mai pronunțate în rândul votanților AUR, persoanelor cu educație primară, celor cu vârsta între 45 și 59 de ani și celor cu venituri reduse.

În ceea ce privește piața muncii, 44,3% dintre cei chestionați se așteaptă la o creștere a numărului de locuri de muncă în următoarele trei luni, 24,3% la o stagnare, iar 28,1% la o scădere. 3,2% nu au răspuns.

ADVERTISEMENT

Există speranță pentru creșterea locurilor de muncă

Votanții Alianței PSD-PNL, persoanele cu educație primară, locuitorii din mediul rural sau din orașele mici și cei care nu folosesc rețelele sociale sunt mai optimiști în ceea ce privește creșterea numărului de locuri de muncă.

Votanții ADU și AUR, persoanele cu studii superioare, profesioniștii din mediul urban mare și cei cu venituri mai mari sunt mai înclinați să creadă că numărul locurilor de muncă va rămâne constant. Cei care anticipează o scădere a locurilor de muncă sunt în special persoanele cu venituri foarte mici.

ADVERTISEMENT

42,2% dintre români prevăd o creștere a investițiilor economice în următoarele trei luni, 27,2% se așteaptă la o stagnare, iar 24,3% la o scădere. 6,2% nu au oferit un răspuns.

Cei mai optimiști privind evoluția investițiilor economice sunt votanții Alianței PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani și cei cu venituri mari. Tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, profesioniștii și locuitorii din mediul urban mare cred că numărul locurilor de muncă va rămâne constant. Scăderea investițiilor este anticipată în special de tinerii sub 30 de ani, muncitorii și cei cu venituri mici.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research pentru Agenția de presă News.ro. Datele au fost colectate în perioada 20-25 mai 2024, prin interviuri telefonice, cu un eșantion de 1100 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată din România. Marja de eroare este de ± 2,95%, cu un nivel de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”