News

Majoritatea țărilor lumii au renunțat la pedeapsa cu moartea. În ce state se mai practică încă

Potrivit unui raport Amnesty International, mai mult de două treimi din lume au abolit pedeapsa capitală prin lege sau practică.
12.10.2021 | 11:06
Majoritatea tarilor lumii au renuntat la pedeapsa cu moartea In ce state se mai practica inca
ADVERTISEMENT

Un total de 108 țări au abolit complet pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile, 28 de țări au abolit efectiv pedeapsa cu moartea prin faptul că nu au executat pe nimeni în ultimii 10 ani și 55 de țări încă păstrează pedeapsa cu moartea pentru infracțiunile obișnuite, arată raportul Amnesty International.

Majoritatea țărilor lumii au renunțat la pedeapsa cu moartea

Cel puțin 483 de persoane au fost executate în 2020, cea mai mică cifră pe care Amnesty International a înregistrat-o în ultimul deceniu, relatează Al Jazeera. Execuțiile din 2020 au scăzut cu 26% față de 2019, când au fost înregistrate 657 și cu 70% față de vârful de 1.634 de execuții raportate de grupul internațional pentru drepturile omului în 2015.

ADVERTISEMENT

Patru țări – Iran (cel puțin 246), Egipt (cel puțin 107), Irak (cel puțin 45) și Arabia Saudită (27) – au reprezentat 88% din toate execuțiile cunoscute în 2020.

Cifrele globale înregistrate nu includ mii de execuții despre care Amnesty International crede că au fost efectuate în China, unde datele privind pedeapsa cu moartea sunt clasificate drept secret de stat.

ADVERTISEMENT
Foto: Al Jazeera

Metoda de execuție favorită a țărilor care o mai aplică

Amnesty International a înregistrat că 16 femei au fost printre cele 483 de persoane despre care se știe că au fost executate în 2020. Cornell Center on the Death Penalty Worldwide estimează că cel puțin 800 de femei au fost condamnate la moarte în întreaga lume.

Potrivit aceluiași raport, cinci metode diferite de execuție au fost utilizate în 2020. Cele mai frecvente metode au fost spânzurarea și împușcarea, care au fost utilizate în 15 țări diferite.

ADVERTISEMENT

Injecția letală este cea mai utilizată metodă de execuție în Statele Unite, însă unele state autorizează alte metode, inclusiv electrocutarea, camera de gazare, spânzurarea și plutonul de execuție. Decapitarea cu sabia este forma predominantă de execuție în Arabia Saudită.

Pedeapsa cu moartea în România

Pe 31 decembrie 1989 Ion Iliescu anunța abolirea pedepsei cu moartea în România. Decretul a intrat pe vigoare pe 7 ianuarie. Ultimele execuții din România au fost cele ale fostului cuplu prezidențial Elena și Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Pedeapsa cu moartea are o istorie lungă în România. Printre domnitorii care aplicau frecvent această pedeapsă este celebru în tpată lumea Vlad al III-lea Țepeș pentru că a executat mii de oameni prin tragere în țeapă. Horea și cu Cloșca au fost trași pe roată de către autoritățile imperiale austriece (care stăpâneau în acel moment Transilvania) în 1785.

În anul 1864, la scurt timp după unirea Principatelor Române, a fost scoasă din Codul Penal pedeapsa cu moartea. Atunci s-a stabilit ca pe timp de pace nimeni să nu fie condamnat la moarte, indiferent de infracțiunea pe care o comitea. România a fost una dintre primele state din Europa ce a abolit pedeapsa cu moartea.

Eliminarea pedepsei cu moarte pentru crime pe timp de pace a fost reafirmată în articolul 16 al Constituției din 1923. La 24 septembrie 1938, legea nr. 3247 pentru implementarea noului Cod Penal din 1936 l-a pus pe acesta în acord cu noua Constituție a regimului autoritar al regelui Carol al II-lea din 20 februarie 1938:

„Art. 15. Pedeapsa cu moartea se aplică în timp de război potrivit codului de justiție militară. Consiliul de Miniștri va putea decide aplicarea dispozițiunilor din alineatul precedent și în timp de pace, pentru atentate contra Suveranului, Membrilor Familiei Regale, Șefilor Statelor străine și demnitarilor Statului din mobile și în legătură cu exercițiul funcțiunilor ce le sunt încredințate, precum și în cazurile de tâlhărie cu omor și asasinat politic.” 

În timpul celui de-al doilea război mondial, regimul antonescian a crescut numărul infracțiunilor pedepsite cu moartea, incluzând jaful, insurecția, rebeliunea, trădarea, spionajul și altele, în vreme ce numărul execuțiilor a crescut rapid.

În perioada comunistă pedeapsa cu moartea era pronunțată pentru fapte deosebit de grave, atentate, infracțiuni contra păcii și umanității, dar și atentate la siguranța statului, infracțiuni economice sau trădare.

Din 1969 până în 1989, au fost executate 367 de persoane. După 1990, pedeapsa cu moartea a fost abolită fiind înlocuită cu închisoarea pe viață. De-a lungul timpului au mai existat inițiative de reintroducere a pedepsei capitale, însă fără vreun rezultat.

ADVERTISEMENT