News

Maladia neurologică bizară care a bulversat medicii din Canada. Cum se manifesta afecțiunea

31.03.2021 | 20:27
Maladia neurologica bizara care a bulversat medicii din Canada Cum se manifesta afectiunea
ADVERTISEMENT

Medicii din Canada sunt puși în dificultate de o afecțiune neurologică, aparent necunoscută anterior, pe fondul unui șir de cazuri care implică pierderi de memorie, halucinații și atrofie musculară.

Deși oamenii politici din provincia New Brunswick cer insistent răspunsuri, cu atât de puține cazuri, experții spun că există mult mai multe întrebări decât răspunsuri și au făcut apel la calm din partea opiniei publice.

ADVERTISEMENT

De mai bine de un an, oficialii din domeniul sănătății publice urmăresc un “focar” de 43 de cazuri în care este suspectată o afecțiune neurologică, aparent fără nici o cauză cunoscută.

Maladia neurologică bizară care a bulversat medicii canadieni

Locuitorii provinciei New Brunswick au aflat pentru prima oară despre anchetă săptămâna trecută, după ce a apărut pe surse un memoriu al Agenției locale de Sănătate Publică care solicita ca medicii să fie atenți la simptome similare cu cele ale bolii Creutzfeldt-Jakob (encefalopatia spongiformă subacută), o boală rară a creierului, cauzată de proteine anormale cunoscute sub numele de prioni.

ADVERTISEMENT

O serie de simptome, inclusiv pierderea memoriei, problemele de vedere și mișcările anormale au declanșat o alertă în rețeaua de supraveghere a bolii Creutzfeldt-Jakob (CJD). În ciuda asemănărilor inițiale, screeningul nu a confirmat cazuri de CJD.

“Nu avem dovezi care să sugereze că este o boală prionică”, spune dr. Alier Marrero, neurologul care conduce investigația din New Brunswick, citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Acum, o echipă de cercetători încearcă să determine dacă este vorba de un sindrom neurologic necunoscut anterior sau o serie de afecțiuni independente, dar cunoscute și chiar tratabile.

Marrero spune că pacienții s-au plâns inițial de dureri, spasme și schimbări de comportament inexplicabile, simptome care ar putea fi ușor diagnosticate ca anxietate sau depresie.

ADVERTISEMENT

Dar, după 18 până la 36 de luni, au început să dezvolte declin cognitiv, pierdere musculară, salivație necontrolată. Un număr de pacienți au început, de asemenea, să experimenteze halucinații înfricoșătoare, inclusiv sentimentul că pe pielea lor se târăsc insecte.

Pentru ca un nou caz să fie inclus în noul “focar”, Marrero și echipa sa efectuează un studiu amplu al istoriei pacientului, precum și o baterie de teste, inclusiv teste de imagistică a creierului, teste metabolice și toxicologice și puncții spinale pentru a elimina alte afecțiuni cum ar fi demența, tulburările neurodegenerative, tulburările autoimune și posibilele infecții.

Primul caz suspect a fost înregistrat în 2015, dar în 2019 au existat 11 cazuri și 24 de cazuri în 2020. Cercetătorii cred că cinci persoane au murit din cauza bolii.

Majoritatea cazurilor sunt legate de Peninsula Acadiană, o regiune slab populată în partea de nord-est a provinciei. Numărul total de cazuri din focar rămâne scăzut, dar New Brunswick are o populație de mai puțin de 800.000 de persoane.

ADVERTISEMENT