News

Doi bărbaţi condamnaţi pentru crimă, declaraţi nevinovaţi după apariţia unui documentar Netflix. Ce informaţii a ascuns FBI

Un documentar Netflix a aruncat îndoiala asupra condamnărilor din dosarul asasinării lui Malcolm X. O nouă anchetă a arătat că doi dintre condamnați nu aveau nici o legătură cu crima.
19.11.2021 | 14:47
Doi barbati condamnati pentru crima declarati nevinovati dupa aparitia unui documentar Netflix Ce informatii a ascuns FBI
ADVERTISEMENT

Doi bărbați condamnați în mod greșit pentru uciderea activistului Malcolm X în 1965 au fost exonerați oficial.

Muhammad Aziz și Khalil Islam (decedat în 2009) au fost exonerați oficial joi, la mai bine de o jumătate de secol după asasinarea lui Malcolm X, după ani de îndoială cu privire la cine a fost responsabil pentru moartea simbolului luptei pentru drepturile civile.

ADVERTISEMENT

Un documentar Netflix a dus la exonerarea a doi bărbați condamnați pentru uciderea activistului Malcolm X

Judecătoarea Ellen Biben din Manhattan, a anulat condamnările lui Muhammad Aziz și a lui Khalil Islam, după ce procurorii și avocații bărbaților au arătat că o nouă anchetă a găsit noi dovezi că nu au fost implicați în crimă și a stabilit că autoritățile au ascuns o parte din ceea ce știau.

Ancheta a fost lansată de Cy Vance, procurorul districtual din Manhattan, în urma difuzării în 2020 a unui documentar Netflix în șase părți, care a readus cazul în atenția opiniei publice.

ADVERTISEMENT

Concluzia lui Vance, conform căreia condamnarea ar trebui anulată, este probabil unul dintre cele mai importante acte finale pentru el ca procuror. Vance a anunțat în martie că se va retrage la sfârșitul acestui an și nu va mai solicita realegerea după 12 ani. în în funcție.

Vance, în vârstă de 66 de ani, i-a cerut scuze lui Aziz în instanță joi și i-a strâns mâna.

J. Edgar Hoover le-a cerut martorilor să nu spună că sunt informatori FBI

Dosarele FBI au arătat că fostul director al FBI J. Edgar Hoover a ordonat agenților să instruiască martorii să nu dezvăluie că sunt informatori atunci când vorbeau cu poliția și procurorii.

ADVERTISEMENT

„Multe dintre acele documente erau dezincriminatorii. Niciunul dintre ele nu a fost dezvăluit apărării”, a declarat Vance în fața instanței de judecată.

„Fără aceste dosare, este clar că acești bărbați nu au avut parte de un proces echitabil, iar condamnările lor trebuie anulate.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în circumstanțele unice prezentate de un caz vechi de 55 de ani, nu poate exista rejudecare pentru niciuna dintre acuzațiile cuprinse în rechizitoriu.

Prin urmare, procuratura consideră că acuzațiile împotriva domnului Aziz și a domnului Islam ar trebui respinse”, relatează Daily Mail.

Aziz și Islam, care și-au susținut nevinovăția încă de la început pentru crima din 1965 din sala de bal Audubon din Harlem, au fost eliberați condiționat în anii 1980.

Islam a murit în 2009, la vârsta de 74 de ani.

„Evenimentele care au dus la exonerarea mea nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Sunt un bărbat de 83 de ani care a fost victimizat de sistemul de justiție penală”, a spus Muhammad Aziz a spus în fața instanței.

„Deși nu am nevoie de o instanță, de procurori sau de o bucată de hârtie care să-mi spună că sunt nevinovat, sunt bucuros că familia mea, prietenii mei și avocații care au lucrat și m-au susținut în toți acești ani văd în sfârșit adevărul recunoscut oficial”, a mai spus Aziz într-o declarație dată publicității de avocatul său.

Malcolm X s-a afirmat ca vocea mișcării Națiunea Islamului

Malcolm X a câștigat proeminență națională ca voce a mișcării  Națiunea Islamului, îndemnând persoanele de culoare să-și revendice drepturile civile „prin orice mijloace necesare”.

Autobiografia sa, scrisă împreună cu Alex Haley, rămâne o operă clasică a literaturii americane moderne, iar viața sa a fost transformată într-un film de Spike Lee din 1992, cu Denzel Washington în rol principal.

Washington a fost nominalizat la Oscar pentru rolul lui Malcolm X.

Aproape de sfârșitul vieții, Malcolm X s-a despărțit de Națiunea Islamului și, după o călătorie la Mecca, a început să vorbească despre potențialul unității rasiale.

I-a adus furia unora din Națiunea Islamului, inclusiv a liderului, Elijah Muhammad, care l-a văzut ca pe un trădător. Malcolm a fost împușcat și ucis în timp ce începea un discurs pe 21 februarie 1965. Avea 39 de ani.

Aziz și Islam, cunoscuți atunci ca Norman 3X Butler și Thomas 15X Johnson, și un al treilea bărbat au fost condamnați pentru crimă în martie 1966. Au fost condamnați la închisoare pe viață.

Al treilea bărbat, Mujahid Abdul Halim, cunoscut și ca Talmadge Hayer sau Thomas Hagan, a recunoscut că l-a împușcat pe Malcolm X, dar a spus că nici Aziz, nici Islam nu au fost implicați.

Aziz și Islam au furnizat alibiuri și nicio dovadă fizică nu i-a legat de crimă

Halim a fost eliberat condiționat în 2010. Printr-o rudă, el a refuzat să comenteze decizia instanței de joi.

El a identificat alți bărbați drept complici, dar nimeni altcineva nu a fost niciodată tras la răspundere pentru crimă.

Investigația recentă a găsit informații în dosarele FBI despre martori care nu l-au putut identifica pe Islam și au implicat alți suspecți, a declarat Vance instanței.

„Solicităm astăzi anularea condamnărilor și să respingerea acuzațiilor”, a spus Vance. „Îmi cer scuze pentru încălcări grave, inacceptabile ale legii și a încrederii publicului”.

Dosarele arată că Hoover le-a ordonat agenților să spună martorilor să nu dezvăluie că sunt informatori atunci când vorbeau cu poliția și procurorii, a spus Vance.

„Există o concluzie finală: domnul Aziz și domnul Islam au fost condamnați pe nedrept pentru această crimă”, a spus Vance, adăugând că nu există nicio posibilitate de a rejudeca cazul vechi de 56 de ani.

Cofondatorul Proiectului Innocence, Barry Scheck, unul dintre avocații lui Aziz și ai familiei lui Islam, a spus că revizuirea a constatat, de asemenea, că FBI și poliția au ascuns dovezi de la procurori, ca ceea ce el a numit parte dintr-un complot pentru a perturba mișcarea pentru drepturile civile ale negrilor.

FBI și Departamentul de Poliție din New York au avut dovezi ale inocenței lui Aziz și Islam în câteva ore, dar le-au ignorat și suprimat, a spus un alt din echipa celor doi, Deborah Francois.

Judecătoarea Ellen Biben a spus că cazul „este un strigăt pentru dreptate fundamentală”.

„Nu poate exista nicio îndoială că acesta este un caz care cere dreptate fundamentală”, a spus ea, în timp ce a acceptat o moțiune comună de 43 de pagini pentru a anula condamnările bărbaților și a respinge rechizitoriul lor.

„Domnului Aziz și familiei dumneavoastră și familiei domnului Islam, va spun că regret că această instanță nu poate să renunțe pe deplin la gravele erori judiciare și să vă dea înapoi anii pierduți.”

Publicul din sala d judecată a izbucnit în aplauze când ea a aprobat cererea lui Vance de a casa condamnarea.

Doi dintre fiii lui Islam, care au fost și ei prezenți în instanță, Ameen și Shahid Johnson, le-au declarat reporterilor din fața tribunalului că exonerarea este „dulce-amăruie”, deoarece nu poate înlocui tot ce a pierdut familia lor.

Ameen avea un an și jumătate, iar mama lor era însărcinată cu Shahid când Islam, cunoscut anterior ca Thomas Johnson, a fost arestat.

Familia lui Malcolm X încă mai speră să afle cine a fost adevăratul ucigaș

Istoricul Abdur-Rahman Muhammad, ale cărui eforturi de a descoperi cine l-a ucis cu adevărat pe Malcolm X au stat la baza serialului Netflix, a declarat joi că Aziz și Islam și-au trăit viața după închisoare cu „stigmatizarea” și „povara” de a fi cunoscuți ca ucigași ai faimosului lider al luptei pentru drepturile civile.

După ce Netflix a difuzat seria de documentare „Who Killed Malcom X?” la începutul anului trecut, biroul lui Vance a spus că aruncă o privire nouă asupra cazului.

Pe măsură ce au apărut știrile despre exonerări, primarul orașului New York a spus că publicul merită mai multe răspunsuri.

„Sper că asta nu pune capăt discuției”, a spus primarul Bill de Blasio. „Milioane de americani, încă mai trebuie să știe cine l-a ucis pe Malcolm X și cine a ordonat asta”.

Dar perspectiva este îngreunată de trecerea timpului.

Fiecare martor ocular care a depus mărturie la proces a murit și toate dovezile fizice, inclusiv o pușcă folosită în comiterea crimei, au dispărut, la fel ca orice înregistrări telefonice care ar fi putut exista, a spus Vance.

Familiile lui Islam și Aziz ar putea cere fiecare în mod rezonabil o restituire de un milion de dolari pentru fiecare an petrecut în închisoare, potrivit avocatului pentru drepturile civile din New York, Richard Emery, care a reprezentat persoane condamnate pe nedrept.

Una dintre fiicele lui Malcolm X, Ilyasah Shabazz, a declarat joi că speră că exonerările „așteptate de mult” vor aduce puțină pace lui Aziz, familiei sale și familiei lui Islam.

Dar Shabazz a spus că familia ei încă vrea să afle adevărul complet din spatele uciderii tatălui ei.

„Justiția deplină nu va fi făcută până când toate părțile implicate în uciderea orchestrată a tatălui nostru nu vor fi identificate și aduse în fața justiției”, a spus ea.

ADVERTISEMENT
Tags: