Life

“Maldive de România”. Lacul albastru care aminteşte de destinaţiile exotice

În creierii Ardealului se află ”Maldive de România”. Aici vin mulți oameni să se scalde într-un turcoaz ce te duce cu gândul la cele mai scumpe destinații exotice din lume.
29.06.2022 | 10:32
Maldive de Romania Lacul albastru care aminteste de destinatiile exotice
”Maldive de România” se află în județul Cluj. Sursa foto: jurnalspiritual.eu
ADVERTISEMENT

Greu de crezut, dar în România se află o destinație aparte, ce te duce gândul la Maldive. Mai exact, în județul Cluj găsim un lac de un turcoaz ce se aseamănă cu cel al exoticelor insule.

Unde găsim ”Maldive de România”

”Maldive de România” este situată în comuna Aghireșu, la o distanță de 30-40 de kilometri de Cluj-Napoca. Locuitorii i-au dat denumirea de Laguna albastră, potrivit destinații.eu.

ADVERTISEMENT

Cum s-a format ”Maldive de România” și cum ajungem aici

Specialiștii spun că Laguna albastră și-a obținut culoarea datorită caolinului din apă. De asemenea, lacul s-a format cu ajutorul unor izvoare subterane, dar și a acumulărilor de apă de ploaie.

Laguna albastră este, totodată, și un loc periculos de înotat. Are o adâncime destul de mare, de 15 metri.

ADVERTISEMENT

De altfel, pentru a ajunge aici nu este foarte simplu. Înainte de a porni la drum trebuie să te înarmezi cu răbdare, deoarece nu sunt prea multe semnalizări și trebuie parcurse două trasee, anume: Cluj-Baciu-Gârbău-Aghireș Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilău – Căpuş – Gârbău – Aghireş Fabrici.

Până în anii ’90 în Laguna albastră existau și pești. Din cauza unor lucrări din 1995, apa a secat și apoi și-a revenit, formându-se așadar spectaculosul lac.

ADVERTISEMENT

De la an, la an, în comuna Aghireșu crește numărul turiștilor. Laguna albastră este catalogată printre cele cinci minuni ale naturii din județul Cluj. Proprietarul locației este afaceristul Ioan Tecar, care a cumpărat-o în anul 2015.

“Am achizitionat Laguna Albastra pentru ca am vazut, efectiv, zona si ce se poate face acolo. Mi-am dat seama ca acolo se pot face lucruri frumoase, minuni, datorita reliefului, galeriilor care sunt acolo, apei si zonei.

ADVERTISEMENT

Gandim un proiect turistic pentru Laguna Albastra, o investitie de 15-20 de milioane de euro, pe o perioada de cinci ani. Ma gandesc sa atrag fonduri europene, dar si la un parteneriat public-privat cu Primaria Aghiresu. Sunt posibile mai multe scenarii, cert este ca se pot face lucruri extraordinar de frumoase.

Nu mi-a mai ajuns timpul, dar ma gandeam sa amenajez zona respectiva, provizoriu, fara niciun fel de cost. Oricum, amenajarea complexului turistic va fi facuta in asa fel incat se va pastra tot ce este natural acolo.  Vor fi si interventii, insa constructii care vor pastra zona respectiva. Acele galerii care sunt acolo ne gandim sa fie numai conservate, doar consolidate”, a spus Ioan Tecar într-o declarație pentru Ziar de Cluj.

ADVERTISEMENT