Fotbal international

Video. Acuze şoc după 30 de ani de la Spania – Malta 12-1: “Ne-au drogat!”

Acuze şoc venite după 30 de ani. Jucătorii maltez iîi acuză pe spanioli că i-au drogat la pauza meciului Spania - Malta 12-1 din preliminariile Euro 1984!
21.03.2018 | 10:43
Video Acuze soc dupa 30 de ani de la Spania  Malta 121 Neau drogat

21 decembrie 1983. Stadionul Benito Villamarin din Sevilla. Cu doar patru zile înainte de Crăciun urma să se dispute partida Spania – Malta din cadrul grupei preliminare de calificare la EURO 1984, din Franţa. Era ultimul meci din grupă, grupă condusă de Olanda, care avea avans de două puncte şi unsprezece goluri în plus la golaveraj. Practic, foarte puţină lumea credea că furia roja poate să se impună la 11 goluri, pentru a fura calificarea Olandei pe ultima sută de metri.

Era frig, doar 18.000 de spectatori s-au încumetat să vină seara, la ora 21, în tribunele stadionului din Sevilla, dar erau cei mai înfocaţi şi au făcut tot ce le-a stat în putinţă să creeze o atmosferă de iad maltezilor, în care au aruncat pe toată durata partidei cu tot ce s-a putut, inclusiv sticle.

La pauză tabela indica un scor foarte subţire faţă de nevoile ibericilor, mai mult maltezii au mai dat o lovitură marcând un gol, ceea ce însemna că Spaniei îi erau acum necesare 12 goluri pentru calificare. Ceea ce însemna că în următoarele 45 de minute ibericii trebuiau să înscrie de nouă ori! Adică de trei ori mai mult decât o făcuseră în prima parte!

Ceea ce s-a întâmplat după pauză a fost şocant. Spania a reuşit să înscrie de  nouă ori, ultima oară prin fundaşul Joan Senor, în minutul 84. După 30 de ani de la acel meci jucătorii care au reprezentat Malta au rupt tăcerea şi fac acuze grave la adresa spaniolilor

“La pauză erau ca turbaţi şi mai aveau puţin să tabere peste noi în vestiar – spune mijlocaşul Delgiorgio, care avea să şi fie eliminat foarte uşor, pentru un al doilea galben  de către arbitrul turc Erkan Goksel. Nici măcar apă nu ne-au dat la vestiar, aşa erau de nervoşi. În schimb, au venit doi indivizi care ne-au adus lămâi şi au ţinut ei să le împartă la toţi jucătorii, nu ni le-au lăsat pe masa din vestiar

Efectiv nu ştiu ce s-a întâmplat în a doua repriză – spune şi portarul Bonello. Ştiu că am luat trei goluri în două minute, dar fundaşii noştri parcă erau pe altă lume. Toţi ne simţeam ciudat, aveam nişte reacţii ciudate, parcă nu mai puteam nici o rezistenţă tăvălugului spaniol şi cred că dacă era nevoie ne-ar fi dat şi 15 goluri. Cred că acele lămâi au avut în ele ceva. Cred că am fost drogaţi. Aşa cum sunt convins că şi jucătorii lor au primit steroizi la pauză, pentru că dintr-odată aveau la colţul gurii o spumă albă, ciudată, despre care fratele meu, care este culturist, a spus clar că a fost vorba de dopaj.”

Acasă, pe maltezi i-a aşteptat un alt infern. Nu mai puteau ieşi pe stradă, fiind huiduiţi şi la un pas de a fi bătuţi de oamenii, indignaţi de rezultat şi de faptul că făcusem de ruşine Malta. Jucătorii şi conducerea tehnică au fost anchetaţi luni de zile, pentru că toţi credeau că meciul fusese vândut. Foarte greu s-a uitat de această poveste.

Spania a participat la Euro 1984 în grupă cu România, Portugalia şi RFG. A făcut 1-1 cu tricolorii în primul meci şi a obţinut o calificare incredibilă în ultima partidă, în faţa RFG, prin golul fundaşului Macheda în  ultimele momente ale meciului. Ibericii aveau să ajungă în finală, pierdută cu 2-0 în faţa gazdei competiţiei, Franţa.

VEZI VIDEO CU DECLARAŢIILE MALTEZILOR