Mama care a denunţat-o pe învăţătoarea Blându: “Mi-au spus să-mi duc copilul la altă şcoală”

Mama care a înregistrat-o pe învăţătoarea Dana Blându când le cerea părinţilor bani pentru cadouri a declarat, joi, după ce a fost audiată de poliţişti, că atunci când s-a adresat...
10.01.2014 | 08:35
Mama care a denuntato pe invatatoarea Blandu Miau spus sami duc copilul la alta scoala

Mama care a înregistrat-o pe învăţătoarea Dana Blându când le cerea părinţilor bani pentru cadouri a declarat, joi, după ce a fost audiată de poliţişti, că atunci când s-a adresat secretariatului şcolii i s-a spus că învăţătoarea nu poate fi înlăturată şi să-şi ducă copilul la altă şcoală.

La ieşirea de la Secţia 6 de Poliţie, unde s-a prezentat joi pentru a fi audiată în cazul învăţătoarei Dana Blându de la Şcoala nr. 10 din Capitală, femeia le-a spus jurnaliştilor că a predat înregistrările ce conţin discuţiile în care învăţătoarea le cere părinţilor bani de cadouri de Crăciun.

Ea a precizat că a luat decizia să dea presei înregistrarea, făcută într-o şedinţă cu părinţii, după ce iniţial s-a adresat secretariatului. “Mi s-a spus că doamna nu poate fi înlăturată, că este o personalitate, să-mi mut eu copilul”, a spus femeia.

De la începutul anului şcolar, mama a plătit 500 de lei pentru achiziţionarea de rechizite, mobilier şi alte bunuri care ţin de activitatea şcolară, precum şi pentru cadouri de Crăciun, potrivit spuselor acesteia.
La întrebările jurnaliştilor, femeia a mai precizat că ştie că părinţii unor copii nu au dat aceşti bani, dar nu ştie dacă aceşti copii au fost defavorizaţi.

Întrebată dacă învăţătoarea le-ar fi impus părinţilor să-şi înscrie copiii la after school-ul ei, femeia a răspuns negativ, menţionând însă că învăţătoarea a sugerat că alte after school-uri ar fi proaste.
Ea le-a mai declarat jurnaliştilor că poliţiştii au fost interesaţi doar de aspectul material al acestei chestiuni, şi nu şi de jignirile adresate de cadrul didactic părinţilor.

Doi dintre părinţii elevilor de la clasa învăţătoarei Dana Blându au mai dat declaraţii la Poliţie, joi, din proprie iniţiativă, unul dintre aceştia afirmând, la ieşire, că de la începutul anului şcolar în curs a dat 600 de lei la şcoală, însă învăţătoarea nu ar fi cerut bani în mod direct. El a mai spus că, în opinia sa, părinţii nu au ce să-i reproşeze învăţătoarei în plan profesional, însă se simt profund jigniţi de atitudinea acesteia privind strângerea de bani.

Inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunţat, joi, că o decizie în cazul învăţătoarei Dana Blându de la Şcoala nr. 10 va fi luată după hotărârea Consiliului de Administraţie (CA) al unităţii de învăţământ, acesta urmând să se întrunească vineri.

“Referitor la cadrul didactic implicat (Dana Blându – n..r), aşteptăm hotărârea Consiliului de Administraţie al unităţii angajatoare”, a declarat, joi, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Constantin Trăistaru.

La rândul lor, poliţiştii Secţiei 6 din Capitală care cercetează cazul învăţătoarei acuzate că cerea bani de cadouri de la părinţi vor lua în calcul, la instrumentarea dosarului, inclusiv rezultatele anchetei interne derulate la Şcoala nr. 10, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie. Pe de altă parte, Trăistaru a confirmat că ISMB i-a suspendat contractul de detaşare pe funcţie a directoarei de la Şcoala 10, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens.

Inspectorul general a precizat că directoarea Camelia Fercu va prezida şedinţa CA de vineri, mandatul ei la conducerea şcolii urmând să se încheie luni, 13 ianuarie.

Constantin Trăistaru a mai spus că ISMB va monitoriza instituţiile de învăţământ cu privire la eventuale acte de corupţie.

Surse din cadrul Şcolii nr. 10 au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că ISMB a luat hotărârea de a suspenda contractul prin care Camelia Fercu era detaşată ca director la această unitate de învăţământ.
Decizia ISMB a venit la o zi după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, în contextul anchetei de la Şcoala 10, că fondul clasei poate exista doar ca iniţiativă a părinţilor şi este ilegal dacă este gestionat de şcoală, prin învăţătoare, profesori sau director.
Ministrul Educaţiei a adăugat că fondul clasei cerut şi gestionat de reprezentanţi ai şcolii poate avea chiar şi încadrare penală

Dosarul deschis pe numele învăţătoarei de la Şcoala nr. 10 acuzată că cerea cadouri de la părinţii elevilor a fost trimis, miercuri, de procurori la Secţia 6 Poliţie, pentru continuarea cercetărilor, anchetatorii urmând să stabilească lista persoanelor care vor fi citate pentru audieri.

Surse din Poliţie au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au trimis la Secţia 6 dosarul deschis pe numele învăţătoarei Dana Blându, după ce, în urmă cu aproximativ o săptămână, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a depus plângere pe numele acesteia.
Potrivit surselor citate, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au primit de la Parchet inclusiv un CD cu imagini.

Anchetatorii care fac cercetări în acest caz pentru primire de foloase necuvenite, urmând să stabilească, împreună cu procurorul de caz, lista persoanelor care vor fi citate pentru audieri.
Inspectorul general Constantin Trăistaru a cerut prăinţilor să nu încurajeze astfel de practici, ci să reclame la ISMB ori de câte ori le sunt ceruţi bani pentru cadouri sau pentru alte scopuri.

Echipa ISMB a început, luni, o analiză la Şcoala nr. 10. În paralel, la nivelul unităţii de învăţământ se desfăşoară o anchetă internă, comisia de cercetare fiind desemnată luni de către Consiliul de Administraţie al şcolii.

ISMB s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul învăţătoarei Dana Blându, de la Şcoala nr. 10, care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii. Cercetările în acest caz au început în 6 ianuarie, întrucât personalul din şcoală a fost liber în vacanţa de sărbători, iar angajaţii nu pot fi chemaţi la serviciu din concediu, conform legii.

Totodată, ISMB a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupuse fapte penale săvârşite de învăţătoarea Dana Blându.

Reprezentanţii ISMB declarau atunci, pentru MEDIAFAX, că aspectele penale în acest caz vor fi analizate de către Parchet, iar cele administrative, de către unitatea de învăţământ.

 

Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a spus că dacă se dovedeşte că învăţătoarea este vinovată, ea riscă sancţiunea maximă a excluderii din învăţământ. Anchetele în acest caz au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi o învăţătoare de la Şcoala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Părinţii îi reproşează învăţătoarei că le cere prea mulţi bani, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei şcolii şi bibliotecarei, cât şi paznicilor şi femeilor de serviciu. Potrivit discuţiei surprinse în înregistrarea video, învăţătoarea le reproşează părinţilor că nu au strâns suficienţi bani de cadouri: “Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atât vă reprezintă? Nu sunteţi cartofi, nu sunteţi oi să vă învăţ!”.
“Eu v-am întrebat: v-aţi organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Şi am întrebat cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Şi cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?”, le reproşează învăţătoarea părinţilor.
Când un părinte spune că deja au dat 200 de lei în 26 noiembrie şi susţine că nu este normal să dea 1.000 de lei că vine Moşul, învăţătoarea îi răspunde: “Bun, foarte bine, asta vă reprezintă!”. Învăţătoarea spune apoi că de 50 de lei pot fi cumpărate sticle cu băutură pentru paznici: “Cincizeci de lei de la Moş duceţi spre cele şapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. Şapte ori şapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, şapte lei pentru bodyguard nu e nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să îi dai secretarei şcolii, bibliotecarei şi informaticii …”.

Înrebată de un părinte de ce trebuie să dea bani pentru bibliotecară şi pentru informatică, învăţătoarea îi răspunde: “Pentru că este în comunitate, doamnă”. Atunci când părinţii îi spun că nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le răspunde: “Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzeşte, nu primesc onoruri, nu mă mută de la ţară, nu mi se întâmplă nimic. Copiii voştri însă o să fie, în schimb, nişte săraci în suflet! Pentru că i-am văzut cum doreau să se ducă să ofere”.

Învăţătoarea le spune apoi că “următoarea mişcare este de Paşte” şi le recomandă să se gândească până atunci dacă doresc să se alinieze “unui sistem românesc, balcanic, de stat”. Aceasta a mai spus că, nici când avea “clasă de ţigani”, nu avea aşa cadouri. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, declara pentru MEDIAFAX că instituţia ar putea analiza cazul învăţătoarei care a cerut părinţilor bani de cadouri, dar nu a primit deocamdată sesizări şi aşteaptă finalizarea anchetei inspectoratului şcolar.

Asztalos preciza că, dacă CNCD se va ocupa de acest caz, va fi analizată întreaga declaraţie a învăţătoarei sub aspectul unui posibil tratament diferenţiat al elevilor în funcţie de contribuţia părinţilor, şi nu doar afirmaţia acesteia că nici când avea “clasă de ţigani”, nu primea aşa cadouri.

sursa: realitatea.net

Tags: