News

Mama lui Cătălin Cherecheș a învins statul român în instanță. Cum a obținut pensie specială

Viorica, mama fugarului Cătălin Cherecheș, a fost deputat între 2016 și 2020 și s-a judecat pentru dreptul de a încasa pensie specială.
29.11.2023 | 09:23
Mama lui Catalin Chereches a invins statul roman in instanta Cum a obtinut pensie speciala
Viorica Cherecheș, mama lui Cătălin Cherecheș, a avut un mandat de deputat în Parlamentul României. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Viorica Cherecheș
ADVERTISEMENT
29-11-2023
08:25

Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania

 

Chereches
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a fost capturat în Germania

Cătălin Cherecheș a fost capturat în Germania, în seara zilei de 28 noiembrie 2023. Fostul primar al municipiului Baia Mare se afla la Augsburg și încerca să ia un tren.

Polițiștii germani l-au prins pe Cherecheș după ce acesta a gonit cu 200 km/h, cu mașina mătușii sale. Se pare că edilul a opus rezistență, așa că a fost lovit de oamenii legii.

Într-o fotografie postată de sindicatul Europol, Cătălin Cherecheș apare cu răni în zona feței și urme de sânge pe îmbrăcăminte.

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia-Mare, a fugit din țară, aflat într-un taxi, prin punctul de frontieră de la Petea, în dimineața zilei de vineri, cu doar câteva ore înainte să fie condamnat de Curtea de Apel Cluj la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită. Cherecheș a trecut granița cu un act de identitate ce aparținea unei rude, după cum au susținut autoritățile.

Mama lui Cătălin Cherecheș a primit pensie din decembrie 2020

În urma acestui incident, au fost eliberați din funcție inspectorul general al Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, dar și șeful IPJ Maramureș, comisarul șef Mihai Gherman. În zilele următoare, Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmaţiei al Poliţiei de Frontieră, inclusiv la punctul de trecere a frontierei Petea.

ADVERTISEMENT

Despre Cherecheș s-a speculat că ar fi fugit în Italia și că tot acolo ar fi ajuns mama sa, Viorica, dar și soția, Tabita. Viorica Cherecheș a fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, dar și deputat PNL în perioada 2016-2020. Mama lui Cătălin Cherecheș a dat în judecată Camera Deputaților și secretarul general al Camerei Deputaților, cerând anularea unui act prin care nu i se mai acorda pensie specială.

Aceste pensii speciale ale parlamentarilor fuseseră abrogate în februarie 2021. Prin acest proces, Viorica Cherecheș a solicitat anularea actului prin care nu se mai încasează această pensie și acordarea ei începând cu 27 februarie 2021. Dosarul a fost înregistrat pe 23 aprilie 2021, la Tribunalul Maramureș, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Instanța a arătat că reclamanta Viorica Cherecheș a exercitat o funcție de demnitate publică în Parlamentul României, iar odată cu încetarea mandatului și îndeplinirea condițiilor cu privire la vârsta de pensionare a beneficiat de indemnizația pentru limită de vârstă, prevăzută de articolul 49 din Legea 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor, începând cu data de 21 decembrie 2020.

Pe 5 martie 2021, Viorica Cherecheș a primit ordinul de încetare a plății

Ordinul cu privire la Viorica Cherecheș, dispus pentru încetarea plății indemnizației pentru limită de vârstă, a fost emis pe 5 martie 2021 de Parlamentul României – Camera Deputaților prin secretarul general. Ulterior, i-a fost comunicat, de către secretarul general al Camerei Deputaților, ordinul de încetare la plată a indemnizației pentru limită de vârstă nr. 486/05.03.2021, potrivit căruia, începând cu data de 27.02.2021, încetează plata indemnizației pentru limită de vârstă.

ADVERTISEMENT

Viorica Cherecheș a precizat în instanță că cele două componente ale pensiei parlamentarilor au fost separate în: pensia pentru limită de vârstă (pensia din sistemul public) reprezentând componenta contributivă, respectiv indemnizația pentru limită de vârstă reprezentând componenta necontributivă și suplimentară a pensiei acordată separat de către stat, ca beneficiu suplimentar cu scopul asigurării stabilității financiare a parlamentarilor, ca o garanție a independenței acestora.

Instanţa a reţinut că, odată cu constatarea neconstituţionalităţii Legii nr. 7/2021, reintră în vigoarea prevederile art. 49 din Legea nr. 96/2006, care prevăd acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă pentru deputaţi şi senatori, categorie în care se încadrează şi reclamanta Viorica Cherecheș, în calitate de fost deputat.

ADVERTISEMENT

Viorica Cherecheș încasează retroactiv pensie din februarie 2021

În dosarul consultat de FANATIK se arată că, având în vedere că ordinul a cărui anulare se solicită a fost emis în conformitate cu prevederile Legii nr. 7/2021, act normativ care, în urma controlului de constituţionalitate a fost declarat neconstituţional, nu mai subzistă temeiul legal în baza căruia acesta a fost emis, motiv pentru care se impune anularea acestuia. Prin urmare, instanţa a reţinut că cererea Vioricăi Cherecheș de reluare în plată a indemnizaţiilor pentru limită de vârstă este întemeiată.

Pe 5 octombrie 2022, Tribunalul Maramureș i-a dat câștig de cauză Vioricăi Cherecheș,  admițând cererea formulată de aceasta, astfel că a fost anulat ordinul de încetare la plată a indemnizației pentru limită de vârstă din 5 martie 2021. Instanța a obligat pârâții Parlamentul României – Camera Deputaților și Secretarul General al Camerei Deputaților la repunerea în plată a indemnizației pentru limită de vârstă, începând cu data de 27 februarie 2021.

Instituțiile statului român au formulat recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, fiind înregistrat pe 29 noiembrie 2022. Pe 6 februarie 2023, judecătorii au respins ca nefondat apelul, astfel că mama lui Cătălin Cherecheș a câștigat definitiv procesul pentru acordarea pensiei speciale. Aceste pensii speciale s-au acordat parlamentarilor începând cu 2016, fiind în cuantum de aproximativ 2.500 lei pentru fiecare mandat. În cazul Vioricăi Cherecheș, care a avut un singur mandat de parlamentar, ea încasează 2.187 lei pe lună ca pensie specială.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Noi norme privind permisul auto. Ce va schimba viitorul Parlament European
Noi norme privind permisul auto. Ce va schimba viitorul Parlament European
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume