News

Mamele din România vor avea noi drepturi începând cu vârsta de 16 ani. Parlamentul a adoptat legea

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care mamele din România care au împlinit 16 ani vor beneficia de noi drepturi în relația cu statul.
30.04.2024 | 21:02
Mamele din Romania vor avea noi drepturi incepand cu varsta de 16 ani Parlamentul a adoptat legea
Mamele din România vor avea noi drepturi începând cu vârsta de 16 ani. Parlamentul a adoptat legea. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Noua lege va reglementa ”dobândirea capacităţii de exerciţiu depline a minorelor care împlinesc vârsta de 16 ani şi care dau naştere unui copil, astfel încât acestea să poată decide pentru ele şi pentru copilul lor, în relaţia cu instituţiile statului, dar şi în obţinerea unor drepturi financiare, cum ar fi alocaţia de stat pentru copii sau indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului”.

Mamele din România vor avea noi drepturi începând cu vârsta de 16 ani

Mai exact, tinerele în vârstă de 16 ani vor putea să își decidă singure soarta lor și a copilului, în ciuda faptului că nu au împlinit 18 ani, deci nu sunt majore conform legii. Astfel, tinerele mame vor putea să semneze documente cu caracter medical și administrativ care au legătură directă cu îngrijirea și creșterea copilului.

ADVERTISEMENT

Așadar, potrivit proiectului de lege, în cazul mamelor minore care au împlinit 16 ani, ”indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, precum şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora, se acordă mamelor, la solicitarea acestora”.

Conform legii, mamele minore care se reîntorc la școală după ce au născut beneficiază, lunar, de un sprijin financiar pe care-l primesc în perioada cursurilor, tocmai pentru a nu abandona școala. “Bursa pentru mamele minore reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare.

ADVERTISEMENT

Bursa se acordă elevelor din învățământul preuniversitar de stat, reintegrate într-o unitate de învățământ, care frecventează cursurile de zi și au copil/copii propriu/proprii în întreținere. Termenul ‘reintegrare’ se referă la reluarea cursurilor de către elevă după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor”, este menționat în metodologia-cadru de acordare a burselor școlare. Valoarea bursei este de 700 de lei, lunar.

”Mamele minore sunt un fenomen real în România”, avertizează un deputat PNL

Potrivit deputatului PNL Mara Calista, ”mamele minore sunt un fenomen real în România”. Cea mai mare problemă ar fi, conform specialiștilor, lipsa educației sexuale în școli. Din păcate statisticile arată că România stă foarte prost la acest capitol rușinos pentru o țară din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Mamele minore sunt un fenomen real în România. Ce a cauzat asta? Printre altele, inclusiv lipsa unei decizii ferme cu privire la introducerea educației sexuale în școli. Astfel, am fi reușit să le oferim informații din surse sigure, pentru a-și cunoaște corpul și pentru a se putea proteja de sarcini nedorite sau de boli cu transmitere sexuală.

Totuși, acolo unde instituțiile statului au eșuat, din fericire, a intervenit societatea civilă. Dar nu este suficient! Le mulțumesc celor din cadrul Asociației Dream Project România, cu care după mai multe discuții și consultări am inițiat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului”, a explicat deputatul Mara Calista.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, în 2021 țara noastră avea cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană, mai exact 8024. Paradoxal, țara noastră are o problemă reală cu natalitatea, astfel că specialiștii spuneau că în 100 de ani în lume vor mai exista doar 8 milioane de români, dacă se menține ritmul actual de scădere a populației.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii