News

Mamele infectate cu Covid-19 pot transmite boala feţilor în perioada intrauterină. Studiu

15.07.2020 | 15:58
Mamele infectate cu Covid19 pot transmite boala fetilor in perioada intrauterina Studiu
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință francezi au raportat primul caz confirmat de contaminare intrauterină cu Covid-19, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.

Cu toate că nu se știa dacă mama poate transmite boala fătului prin placentă, francezii au concluzionat că acest lucru este perfect posibil.

ADVERTISEMENT

Nou-născutul prezentat în studiu s-a născut în luna martie și a prezentat simptome neurologice asociate cu boala, lucru demonstrat de medicii francezi.

Mamele infectate cu Covid-19 pot transmite boala fătului, prin placentă

Cu toate acestea, medicii și-au dat seama că boala se poate transmite de la mamă la făt, prin placentă, în ultimele săptămâni de sarcină.

ADVERTISEMENT

„Am arătat că transmiterea de la mamă la făt este posibilă prin placentă în ultimele săptămâni de sarcină”, a declarat dr. Daniele De Luca, de la spitalul Antoine Beclere de Clamart, autorul studiului, conform Hot News.

Studiile anterioare doar sugerau posibilitatea transmiterii boli de la mamă la făt, însă noul studiu demonstrează acest lucru cu mai multe dovezi.

ADVERTISEMENT

Este necesară analizarea sângelui matern, lichidul amniotic, sângele nou-născutului, placenta, etc … A aduna toate aceste probe în timpul unei epidemii cu urgențe în toate direcțiile nu a fost simplu, de aceea a fost suspectat, dar nu a fost demonstrat”, a adăugat medicul.

Nașterea prezentată în studiu a avut loc prin cezariană, cea mai mare concentrație de SARS-CoV-2 fiind prezentă în placentă.

ADVERTISEMENT

„S-a dus de acolo prin cordonul ombilical la copil, unde s-a dezvoltat”, a detaliat medicul De Luca. Copilul a început să prezinte simptome severe la 24 de ore de la naștere, precum ridigitatea membrelor și leziuni ale sistemului nervos cerebral.

Copilul s-a vindecat singur, medicii fiind depășiți de situație. „Vestea proastă este că se poate întâmpla. Vestea bună este că este rară – foarte rară chiar și atunci când este raportată la populație”, a concluzionat specialistul.

Femeilor gravide li se recomandă spălatul pe mâini și distanțarea socială. Cu toate acestea, statistic vorbind, din mii de mame infectate cu Covid-19, doar 2% au transmis boala fătului. Dintre aceștia, foarte puțini au dezvoltat simptome severe, lucru precizat de medicul Marian Knight, profesor la Universitatea Oxford.

ADVERTISEMENT