Industria HoReCa este una dintre cele mai puternic afectate de pandemia de coronavirus. Pe lângă faptul că s-au închis multe restaurante și hoteluri, acum angajatorii se confruntă cu lipsa de personal.
Mulți dintre salariații din HoReCa au migrat către alte domenii, iar tinerii care se prezintă la interviuri solicită salarii mult prea mari, spune un manager de hotel.
”Anul trecut a fost o nebunie, cel mai cumplit an pentru că pandemia încă era, personalul nu era, cei care rămăseseră erau super aglomerați pentru că nu aveam mâna a doua, dispăruseră.
Mulți s-au dus în alte domenii. Și nu vorbesc de pozițiile de bază, mă refer aici la pozițiile de birou, la manageri, s-au reprofilat.
Asta e marea provocare a domeniului. Iar tinerii care ies acum din facultăți, dacă cumva au ales turism sau o zona legată de turism, se reprofilează”, a declarat pentru Wall-Street Iuliana Tasie, manager la Ana Hotels Eforie Nord şi Ana Aslan Health Spa.
Iuliana Tasie a mărturisit că mulți tineri sunt foarte interesați de partea financiară, deși nu au experiența necesară unui salariu mai mare.
Managerul de hotel a dat ca exemplu cazul unui individ care nu s-a mulțumit cu 2.000 de lei și pe care l-a sfătuit să-și mai ia și al doilea job, așa cum a făcut ea, la începutul carierei.
”Nu reușim să îi atragem cu niciun fel de stimulente sau beneficii. Financiarul primează. Te întreabă de salariu de la început. Un tânăr m-a întrebat la interviu `Dvs. credeți că puteți să trăiți în ziua de azi cu 2.000 de lei?` Și eu i-am zis că acestea sunt salariile pentru entry-level, cum este și cel de recepție, pentru cei care nu au experiență. În primul rând, eu de ce i-aș da un salariu mai mare în condițiile în care eu în primul an trebuie să îl învăț tot, pentru că nu are abilități.
Vorbim de un caz concret, de o un băiat care era anul 3 și termina facultatea și nu a făcut practică. Termini facultate și te înscrii la master și nu știi nimic. I-am povestit cum am făcut eu în facultate și cum ar putea trăi din acești 2.000 de lei. Soluția e să îți iei un doilea job și să câștigi cel puțin jumătate din primul. Și atunci ai o viață bună, investești în tine un an, apoi ajungi să ai salariu mai mare.
Un salariu mai mare se castigă cu timpul în funcție de experiența pe care o capătă, în primul an face multă practică, pentru că nu are încă abilități formate”, a mai spus managerul de hotel pentru sursa menționată.
Reamintim că multe restaurante, hoteluri și cafenele s-au închis și deschis în perioada stării de alertă, în funcție de indicele de infectare, fapt care le-a afectat foarte mult activitatea. Mulți salariați au fost plasați în șomaj tehnic.
De altfel, industria HoReCa s-a confruntat cu probleme și când i s-a impus să permită accesul clienților doar pe bază de vaccinare anti-Covid sau testare.