News

Managerul Serviciului de Ambulanță Neamț și două asistente șefe, reținuți de DNA. Sunt acuzați de luare mită pentru angajarea unor persoane

Procurorii DNA au reținut trei cadre medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț: managerul și două asistente șefe, pentru luare de mită, de zeci de mii de euro.
20.05.2022 | 14:59
Managerul Serviciului de Ambulanta Neamt si doua asistente sefe retinuti de DNA Sunt acuzati de luare mita pentru angajarea unor persoane
Mii de euro ar fi luat mită cadrele medicale. Sursa foto: Hepta, facebook Serviciul Județean de Ambulanță Neamț
ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță că a reținut trei cadre medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț: managerul general și două asistente șefe. Cu toții sunt acuzați că au luat mită de zeci de mii de euro pentru a asigura un loc de muncă unor persoane.

Mită de peste 40.000 de euro pentru o admitere la un concurs de angajare, au perceput cadrele medicale

Cadrele medicale au acceptat, mai exact, mită de peste 40.000 de euro de la opt persoane încât să le declare admise la un concurs de angajare, organizat în perioada stării de alertă.

ADVERTISEMENT

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 mai 2022, a inculpaților:

MORENCIU DAN DORIN, manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,

ADVERTISEMENT

PREDA ELENA și ROZOSCHI MARIA LUMINIȚA, asistente șefe în cadrul S.J.A. Neamț, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată”, a transmis DNA, într-un comunicat de presă.

Cum a ieșit totul la iveală

Locul de muncă în domeniul sanitar a fost scos la concurs pentru o perioadă nedeterminată. În schimbul mitei, cele opt persoane nici nu au mai susținut examenul de angajare. Totul a ieșit la iveală în urma unor percheziții făcute de procurorii anticorupție.

ADVERTISEMENT

”În perioada 2 – 10 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celor două subalterne (una dintre ele, respectiv inculpata Rozoschi Maria Luminița, fiind desemnată să organizeze unui examen) ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declarați admiși în contextul menționat mai sus. Concursul respectiv viza ocuparea posturilor pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă).

La data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin a primit pe o strada din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

ADVERTISEMENT

De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial.

Diferența de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiți de inculpata Preda Elena în maniera de mai sus, i-ar fi fost remiși inculpatei Rozoschi Maria Luminița tot în data de 18 mai 2022, în sediul S.J.A. Neamț, fiind identificați de procurorii anticorupție ca urmare a unei percheziții corporale”, a mai informat DNA.

Inculpații au fost prezentați vineri, 20 mai, Tribunalului Bacău. Aici s-a dispus arestarea lor preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, până la luarea unei decizii finale.

ADVERTISEMENT
Tags: