News

O mănăstire ortodoxă care adăpostea 500 de oameni a fost bombardată de Rusia, în Ucraina

O mănăstire ortodoxă care adăpostea peste 500 de oameni, dintre care 200 erau copii, a fost bombardată de armata rusă, în estul Ucrainei, în zona Donețk.
13.03.2022 | 17:32
O manastire ortodoxa care adapostea 500 de oameni a fost bombardata de Rusia in Ucraina
O mănăstire ortodoxă care adăpostea 500 de oameni a fost bombardată de Rusia, în Ucraina / Foto: Nexta
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai vechi mânăstiri ortodoxe din Ucraina, Adormirea Maicii Domnului din orașul Sveatogorsk, situată în zona Donețk a fost ținta unui bombardament rusesc. La acel moment, în mănăstire se adăposteau 520 de oameni dintre care 200 erau copii.

Mănăstirea ortodoxă bombardată de ruși adăpostea 500 de oameni

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din orașul Sveatogorsk, una dintre cele mai bombardate localități din zona Donețk de către artileria rusă, a fost luată la țină de câteva obuze în ciuda faptului că acolo se adăposteau peste 500 de oameni dintre care 200 erau copii.

ADVERTISEMENT

„În legătură cu aceste eveniment, starețul mânăstirii, mitropolitul Arseni de Sveatogorsk, a înregistrat o adresare video. Ierarhul a spus că o bombă a căzut lângă podul care face legătura între oraș și mănăstire. În urma atacului aerian, ferestrele Catedralei Adormirea Maicii Domnului și a Bisericii mijlocirii au fost sparte.

A fost afectat și centrul de adăpostire a mănăstirii care la acea vreme găzduia 520 de refugiați, dintre care 200 copii. Unii au fost răniți din cauza geamurile sparte de la ferestre. După atac, toți cei care locuiau în mănăstire și-au găsit refugiu în subsoluri”, susține site-ul Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

ADVERTISEMENT

De altfel, informează site-ul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, mănăstirea nu este singurul locaș de cult luat la țintă de soldații din Rusia, multe biserici și așezăminte monahale de pe tot cuprinsul țării fiind distruse de bombardamente.

Mănăstirea bombardată este consideră simbol al ortodoxismului ucrainean

Mănăstirea din Sveatogorsk face parte din Biserica Ortodoxă Ucraineană şi a fost ridicată din anul 1526. În interiorul mănăstirii care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului sunt și moaştele Sfântului Ioan Sihastrul din Sveatogorsk.

ADVERTISEMENT

Locașul de cult este considerat un adevărat simbol al ortodoxismului ucrainean și este considerată cea mai importantă mănăstire din estul țării. Acum, după bombardamentul din 12 martie 2022, o parte a așezământului monahal trebuie reconstruit.

Conform informațiilor publicate de Biserica Ortodoxă din Ucraina, oamenii care și-au găsit adăpost în Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului din Sveatogorsk își vor petrece următoarele zile în subsolul clădirilor care mai stau în picioare, dar situația lor este una gravă, frigul pătrunzător, lipsa curentului sau a apei potabile ridicând mari probleme celor aflați acolo.

ADVERTISEMENT

De altfel, majoritatea locașurilor de cult din țara vecină României s-au transformat în adevărate adăposturi pentru civilii care încearcă să se adăpostească de bombardamentele rusești din Ucraina.

ADVERTISEMENT