Mănăstirile și bisericile au jucat mereu un rol esențial în viața comunităților. Totuși, la un moment dat, Nicolae Ceaușescu a decis să demolez una dintre cele mai mari și mai reprezentative mănăstiri din București. În locul ei, în prezent, se află un mall.
Cartierul Berceni este unul dintre cele mai cunoscute cartiere din Capitală. Puțini locuitori ai Bucureștiului știu că aici s-a aflat una dintre cele mai mari mănăstiri din oraș. Din păcate, aproape că nimic nu mai amintește de ea.
În 1984, Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca Mănăstirea Văcărești să fie demolată. Decizia a fost luată după o vizită de lucru. Gestul său a fost controversat și a rămas în istorie sub denumirea de cea mai mare ”crimă împotriva patrimoniului de artă sacră tradițională românească.”
Mănăstirea Văcărești a fost o adevărată capodoperă arhitecturală ridicată în stil brâncovenesc. Din păcate, din impunătoarea construcție aproape că nu a mai rămas nimic.
Totuși, câțiva studenți de la Institutul de Arte Plastice nu au permis ca Mănăstirea Văcărești să fie ștearsă complet de pe harta Bucureștiului. Aceștia au reușit să desprindă 140 de mp de frescă din cei 2.500 de mp din întreaga mănăstire.
Deși, este o cantitate infimă, este singura care mai amintește de măreția mănăstirii de altădată. Bucățile de frescă salvată au fost expuse, în 2023, în Corpul Lapidarium de la Casa Filipescu-Cesianu.
Mănăstirea Văcărești a fost ridicată în perioada 1716 -1724 și a fost o construcție unică în România. Nicolae Mavrocordat a fost cel care a dat ordinul ridicării ei.
Din păcate, în 1986, Mănăstirea Văcărești urma să fie ștearsă de pe harta Bucureștiului la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Oamenii s-au revoltat, însă, nu a fost suficient. Dictatorul a promis că în locul mănăstirii va fi ridicat Palatul de Justiție al Capitalei.
Imediat după demolarea mănăstirii, Ceaușescu și-a schimbat planurile. Dictatorul a ajuns la concluzia că cea mai bună zonă pentru Palatul Justiției este chiar inima Capitalei, actualul amplasament de azi.
În 1989, în locul Mănăstirii Văcărești a fost ridicat ”Complexul Comercial Aleea Castanilor”, iar în imediata apropiere a apărut un mall. În 2006, Primăria Capitalei a aprobat construirea unui mall care să se folosească de infrastructura vechiului complex comercial.
În 2010, în locul faimoasei Mănăstiri Văcărești a apărut mall-ul Sun Plaza. În acel moment, fostul locaș de cult a fost dat uitării, iar bucureștenii au fost absorbiți de febra cumpărăturilor în noul mall.