Mănăstirea din peșteră, locul unic aflat la mică distanță de București, care îi fascinează pe toți cei care îi trec pragul. Se află într-o zonă superbă, iar pelerinii se pot caza aici. Lăcașul de cult are o importanță deosebită pentru creștini ortodocși.
Mănăstirea din peșteră, obiectivul inedit situat aproape de Capitală, care îi impresionează pe credincioși. Are locuri de înoptat pentru pelerinii care ajung aici, indiferent de anotimp. A fost ridicată în secolul al XVI-lea în Munții Bucegi.
Se găsește chiar la intrarea în Peștera Ialomiței, care i-a și dat denumirea. E situată la 1.600 m altitudine, în Moroeni, județul Dâmbovița, și e unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. A fost ctitorită de voievodul Țării Românești Mihnea cel Rău (1508-1509), scrie crestinortodox.ro.
Mănăstirea Peștera Ialomiței este un lăcaș de cult pentru care bucureștenii trebuie să conducă circa 3 ore și jumătate. Drumul este spectaculos și oferă peisaje impresionante în fiecare sezon, motiv pentru care turiștii vor fi încântați.
Mănăstirea Peștera Ialomiței, unde vin mulți credincioși, poartă hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (biserica de la peşteră), Sfântul Ierarh Nifon (biserica nouă) și Adormirea Maicii Domnului (biserica veche).
Mănăstirea Peștera Ialomiței a luat ”viață” prima oară prin intermediul unui schit din lemn, situat la gura peșterii. Acesta se găsea în grota ce purta denumirea de „a lui Mihnea Vodă”, în semn de mulţumire către Dumnezeu.
A fost ridicat după ce voievodul a scăpat de turci stând ascuns în acest loc. În adâncul peșterii, la circa 200 de metri, se afla o poartă numită „Piatra Altarului”, unde conform unei vechi tradiții sihaștrii săvârșeau cele sfinte.
Se spune că odinioară era Sfânta Masă unde călugării săvârşeau Sf. Liturghie. Construcţia din lemn a ars în anul 1818, însă un an mai târziu s-a ridicat un nou schit, amplasat mai aproape de gura peșterii Ialomiței.
Istoricii arată că schitul vechi, aflat la 300 m mai jos de gura peșterii, a fost ridicat în anul 1901 de mai mulți ctitori, cu participarea ciobanilor din zonă. Ctitorul principal a fost Ieromonahul Ieronim. Noua Biserică, cea din prezent, a început să se ridice în anul 1993.
Tot la acea vreme s-a ridicat noul corp de chilii, unde pot dormi pelerinii care ajung la Mănăstirea Peștera Ialomiței și nu vor să coboare muntele noaptea. Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 1996 de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu.
În 2001, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte NIFON, s-a ridicat o nouă stăreţie, o altă biserică şi un Centru Cultural – Misionar, arhondaricul. S-a reabilitat vechea stăreţie și s-a construit Casa Sf. Voievod Neagoe Basarab.