News

Care este meniul obișnuit al unui deținut al penitenciarului Rahova. Ce mănâncă, de fapt, criminalii?

08.08.2019 | 14:21
Care este meniul obisnuit al unui detinut al penitenciarului Rahova Ce mananca de fapt criminalii
Ce mănâncă deținuții de la Penitenciarul Rahova? *foto: libertatea

Penitenciarul Rahova a revenit în atenția românilor după condamnările fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea și a fostului primar al Constanței, Radu Mazăre. Primul conducea cu un pumn de fier partidul aflat la putere, în timp ce al doilea a fost adus după ce a fost extrădat din Madagascar. Viața de lux pare însă să se termine pentru cei doi oameni politici, care vor ajunge după gratii într-una dintre cele mai rău famate închisori.

Ce mănâncă deținuții la Penitenciarul Rahova

Astfel, deținuții de la Rahova au parte de un program special, care începe chiar în zorii zilei. Deșteptarea se dă la ora 5 dimineața, iar după juma de oră are loc prima masă a zilei! La 6 e program liber pentru activități sau școală, iar la ora 12:00 are loc masa de prânz. Urmează o oră de activități, pentru ca apoi să aibă loc două ore de plimbare în aer. Masa de seară este programată la penitenciarul Rahova pentru ora 17:30. La ora 19:00 are loc apelul de seară, iar la ora 22:00 este stingerea.

La masă deținuții de la Penitenciarul Rahova au parte de un regim care ar putea fi numit hipercaloric. Astfel, meniul conține ciorbă de fasole cu jumări şi pilaf cu carne de porc la prânz și tocană cu slănină, seara. Meniul diferă în funcție de religie, dar și în funcție de dietă. Astfel, musulmanii au parte de carne de vacuță, în timp ce cei care suferă de probleme cardiace, hepatice sau gastrite mănâncă griș cu lapte și măr.

Ce mănâncă deținuții de la Penitenciarul Rahova?
Liviu Dragnea, printre cei mai cunoscuți deținuți de la Penitenciarul Rahova *foto: europafm

Deținuții de la Penitenciarul Rahova pot să primească mâncare de afară

Deținuții de la Penitenciarul Rahova au voie în schimb să primească un pachet cu produse alimentare din partea familiei. Pachetul nu trebuie să depășească 10 kilograme, la care se poate adăuga o cantitate de cel mult 6 kilograme de fructe și legume. Singurele fructi exceptate sunt însă lămâile și derivatele acestora.

De asemenea, deținuților le este interzis să primească produse alimentare care, în vederea consumului, necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice. Totodată, nu au vorie să cumpere produse alimentare ușor alterabile ori care, în vederea consumului, necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice, cu excepția cafelei, ceaiului, laptelui și a supelor instant.

Penitenciarul Rahova este o închisoare de maximă securitate din București, care funcționează pe locul fostei închisori. Ea a fost reclădită în anii ’90 și a fost dată în folosință în 1997. Rahova are 222 de camere de deținere, 3 terenuri de sport, 15 cabinete medicale, 3 camere de infirmerie, bloc alimentar, spălătorie, 4 ateliere, 17 cluburi de reintegrare socială, bibliotecă, biserică și o capelă.