Life

Ce să mănânci în noaptea de Revelion ca să ai noroc în 2022

Se apropie noaptea de Revelion cu întregul ei alai de petrecere. FANATIK îți pune pe masă mâncărurile pe care să le mănânci de Anul Nou ca să ai noroc, conform tradițiilor populare, în 2022.
31.12.2021 | 08:03
Ce sa mananci in noaptea de Revelion ca sa ai noroc in 2022
Mâncăruri de Revelion care aduc noroc în Anul Nou 2022. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Revelionul înseamnă masă de… nuntă pentru majoritatea românilor. Mâncare „aleasă”. Antreuri (atenție: nu aperitive, care se referă la băuturi!), sarmale (de parcă n-am tot mânca zilnic sarmale de la Crăciun la Revelion), pește (asta da, întotdeauna da!), friptură (aici vine întrebarea: de care?), tort (obligatoriu, nu?), plăcinte și prăjituri (glicemia crește ca… Făt Frumos!), fructe (da, dar și aici sunt „polemici”…).

Ce să mănânci în noaptea de Revelion ca să ai noroc în 2022

Lăsând la o parte aspectul medical, „revolta” organismului împotriva atâtor bucate „agresive” atât prin componență, cât și prin consistență, nu mai vorbim de cantitate, sunt „mâncări” pe masa de Revelion care aduc… norocul în 2022 și „surate” care nu aduc decât un surplus de greutate.

ADVERTISEMENT

FANATIK a dat o raită prin superstițiile mioritice privind alimentele care stau la baza mâncărurilor cu noroc în Anul Nou și vă invită la o masă… băftoasă! Așadar, ce să mănânci în noaptea de Revelion ca să ai noroc în 2022.

Peștele trebuie musai să fie prezent în meniul de Revelion pentru noroc în 2022

În primul rând, pește. Obligatoriu. Tradiția populară „spune” că peștele trebuie musai să fie prezent în meniul de Revelion. Dacă mănânci pește în noaptea dintre ani, vei trece „ca peștele prin apă” în 2022.

ADVERTISEMENT

Solzii peștelui simbolizează banii, chiar seamănă cu monedele din vechime. Iar bancurile în care conviețuiesc peștii „induc” ideea de abundență în casa ta.

Acum, pe lângă latura asta tradițional-simbolistică, peștele este o prezență benefică în alimentația noastră de zi cu zi prin multe beneficii nutriționale.

ADVERTISEMENT

Speciile cu carne grasă – hering, păstrăv, crap, ton, somon, macrou, sardină, scrumbie, anghilă – sunt o sursă ideală de uleiuri esențiale Omega 3, foarte bune pentru sănătatea inimiii.

Iar peștii cu carne slabă – merluciu (cel mai „slab”: 102 calorii/100 de grame), cod (102 calorii/100 grame), știucă (113 calorii/100 grame), șalău (117 calorii/100 grame), chefal roşu (123 calorii/100 grame), rândunică de mare (128 calorii/100 grame) – sunt surse bogate de fibre.

ADVERTISEMENT

Nu „rata” strugurii de Revelion pentru a avea noroc în 2022!

De Revelion este foarte indicat, conform tradiției, să mănânci struguri. Și nu așa, oricum, dacă vrei să ai noroc în 2022. Atenție: numai 12 boabe!

…Câte una pentru fiecare lună a anului ce începe. Și la fiecare este obligatoriu să-ți pui o dorință. 12 luni, 12 boabe de struguri, 12 dorințe. Simplu și… gustos!

Haideți să ieșim în lume! Ce mănâncă alții ca să aibă noroc în 2022

Ieșind un pic în lume, în Grecia și în Turcia, de exemplu, strugurii sunt înlocuiți ca „must” de Revelion de rodii. Bobițele numeroase ale acestora înseamnă rod bogat în Anul Nou, iar culoarea roșie a lor este culoarea unei inimi sănătoase.

Tot grecii obișnuiesc să mănânce la masa de Revelion o prăjitură tradițională, un fel de chec aromat de fapt, „vasilopita” (plăcinta Sfântului Vasile), în care se pune o monedă din aur sau „măcar” din argint, iar norocosul care o găsește va avea un an bun, cu sănătate și belșug în casă.

În Belgia se mănâncă, tradițional, „choucroute”, varză murată cu cârnaţi, la Revelioanele petrecute în familie, cu o monedă pusă sub farfurie pentru a avea bani tot anul următor.

Dincolo de oceanul Atlantic, în Statele Unite ale Americii, tradiția aduce linte de Revelion pentru succes în afaceri și noroc la bani. Obiceiul vine de la forma rotundă a boabelor de linte, asemănătoare formei monedelor.

Fasolea și mazărea înlocuiesc lintea la noi pe masa de Revelion pentru noroc de Anul Nou

Fasolea și mazărea, legume cu boabe, ca și lintea amintită mai sus, simbolizează şi ele belşugul, deci aduc noroc în 2022, motiv pentru care nu ar trebui să lipsească de pe masa ta de Revelion. Aici se înscriu și soia sau năutul.

Toate aceste leguminoase au mulți nutrienți și puține calorii. Iar cu puțina inspirație poți face din rețetele bazate pe ele adevărate delicii culinare, în diverse moduri: supe, chiftele, iahnie, piure. S, mai simplu, le poți pune în salate.

Carnea, nelipsită din meniul de Revelion. Dar care carne aduce norocul în 2022?

Da, carnea este nelipsită de pe orice masă de Revelion. Cea de porc, sub multiplele ei moduri de gătire, de la jumări la friptură, via piftia și tocătura din sarmale, este cea cu noroc. Porcul înseamnă, tradițional, prosperitate, păi de ce se fac majoritatea pușculițelor în formă de purceluș?

Ar fi tare bine dacă de Revelion nu ai mânca niciun derivat din carne de pui, găină sau cocoș. Galinaceele aduc ghinion, spune „vocea” populară. Sunt simboluri ale sărăciei. Vei „scurma” după noroc în 2022 precum ele în țărână după hrană… Și ouăle umplute, de exemplu, intră tot pe lista „Asta nu!”.

Carnea de curcan, însă, este la polul opus, cel cu norocul. Curcanul este considerat singura pasăre aducătoare de noroc. Așa că, mai ales dacă nu ai voie carne de porc, o poți înlocui cu brio, în toate felurile de mâncare, cu carnea de curcan.

Mai poți adăuga pe lista „norocoasă” și carnea de gâscă, o să te ajute, spun bătrânii, să… plutești ca gâsca-n zbor, peste toate problemele ce se pot ivi în 2022 ca să înaintezi lin și eficient spre țelurile tale.

Și, în final, la extreme, de la noroc la ghinion, pe scurt, pastele și cerealele sunt de dorit pe masa de Revelion, în timp ce crabi sau raci n-ar fi deloc bine să mănânci în noaptea dintre ani. Ambele specii de crustacee se deplasează de-a-ndăratelea, motiv din care se spune că vor aduce ghinion și piedici în noul an.

  • FANATIK VĂ UREAZĂ POFTĂ BUNĂ DE REVELION ȘI UN AN NOU 2022 INCOMPARABIL MAI BUN DECÂT PANDEMICUL 2021. LA MULȚI ANI!
ADVERTISEMENT
Tags: