Fie că ești un fan înrăit al iuțelii sau doar guști din când în când ceva picant, s-ar putea să fii surprins câte beneficii are acest aliment. De ce e bine să mănânci picant?
Când mănânci ceva iute, corpul tău reacționează în mai multe feluri. În primul rând, simți o senzație de căldură și uneori începi să transpiri. Deși poate părea neplăcut la început, mâncarea picantă are efecte bune asupra sănătății, cum ar fi îmbunătățirea circulației sângelui și multe altele.
Mâncarea picantă poate fi benefică sănătății cardiovasculare. Un studiu amplu din 2019 realizat pe adulți chinezi a arătat că femeile care consumă regulat alimente picante au un risc cu 26% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială, notează adevarul.ro. Deși mecanismul nu este pe deplin înțeles, se crede că un compus responsabil pentru iuțeală numit capsaicina, combate efectele negative ale unei diete bogate în sare.
De asemenea, capsaicina poate crește nivelul de colesterol HDL (considerat “bun”) și poate reduce nivelul de colesterol LDL (considerat “rău”).
Cercetătorii au descoperit în 2022 că oamenii care mănâncă des alimente picante au mai puține șanse să moară din cauza problemelor de inimă sau a accidentelor vasculare cerebrale.
Mai mult decât atât, consumul frecvent de alimente picante te poate ajuta să trăiești mai mult. O analiză din 2021 a indicat că persoanele care mănâncă picant de mai multe ori pe săptămână au un risc cu 12% mai mic de deces din orice cauză, într-o perioadă de 10 ani.
În plus, mâncarea picantă îți dă o senzație de sațietate mai repede, coform sursei menționate mai sus. Când mănânci ceva iute, te simți sătul mai devreme decât de obicei. Acest lucru te poate ajuta să ai o relație mai bună cu mâncarea în general.
Pentru persoanele care suferă de afecțiuni digestive precum refluxul gastroesofagian (BRGE), boala de reflux acid sau gastrita, alimentele picante pot agrava simptomele. Acestea pot irita mucoasa stomacului și a esofagului, provocând disconfort și durere.
De asemenea, persoanele cu boli inflamatorii intestinale (IBD) sau sindrom de colon iritabil (IBS) ar trebui să fie precaute.
Pentru cei care doresc să încorporeze mai multe alimente picante în dieta lor, experții recomandă o abordare treptată. Începeți cu ardei mai puțin iuți, cum ar fi anaheim, ancho, jalapeño sau cu uleiul de chilli.
Totodată, kimchi-ul, garnitura tradițională coreeană făcută din legume fermentate picante, este o modalitate delicioasă de a introduce iuțeala în dietă.