Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că gastronomia românească este delicioasă. Ne mândrim cu unele dintre cele mai bune preparate din lume, iar acest lucru tocmai ce a fost confirmat de TasteAtlas.
Românii au motive să fie mândri. Identitatea națională este reprezentată la nivel mondial, printre altele, de câteva feluri de mâncare tradițională. Aceste preparate i-au convins pe toți și au ajuns să fie prezente în TasteAtlas.
TasteAtlas este enciclopedia gastronomică a lumii. Aici apar cele mai bune preparate din lume, cele care sunt reprezentative pentru o anumită zonă geografică. În această enciclopedie și-au făcut loc și câteva preparate românești.
Mujdeiului, sarmalele, ciorba rădăuțeană și bulzul moldovenesc sunt preparatele care reprezintă România în TasteAtlas. Nu doar că sunt reprezentative pentru noi, dar sunt considerate unele dintre cele mai gustoase mâncăruri din lume.
Nu este deloc simplu ca preparatele să ajungă în TasteAtlas. Enciclopedia conține peste 10.000 de alimente din întreaga lume, astfel că departajarea este destul de complicată, iar lupta este acerbă.
Cei de la TasteAtlas au realizat o prezentare în care mujdeiul este descris cum nu se putea mai bine. Și anume, este prezentat ca fiind varianta românească a sosului de usturoi. De remarcat este faptul că, din 10.000 de preparate, ciorba rădăuțeană a reușit să ocupe locul 12 în top.
Topul celor mai bune preparate din lume este condus de ciorba aromână. Însă, imediat după se situează bulzul ciobănesc, clasicele sarmale, plăcinta, papanașii și faimoșii mititei.
România este reprezentată în TasteAtlas la capitolul aperitive de salata de vinete, salata de icre și fasolea bătută. Toate au reușit să se înscrie cu succes pe lista celor mai bune aperitive din lume.
Așa cum era de așteptat, topul este echilibrat și de preparatele mai puțin plăcute. Cei de la TasteAtlas au realizat un clasament al celor mai proaste preparate din lume. Pe listă se regăsesc multe feluri de mâncare din România.
Urzicile cu usturoi, mămăliga cu lapte, salata de varză sau jumările se află în topul celor mai proaste mâncăruri din lume. Clasamentul este condus de salata de castraveți și este completat de ciorba de oase și chiftele de pește.