Timp de 30 de ani, un studiu amănunțit a relevat că mâncarea procesată este asociată cu un risc crescut de deces prematur. Cu toate acestea, mulți oameni continuă să consume acest tip de alimente în mod regulat. Care sunt alimentele care prezintă un nivel de risc ridicat?
Studiul a analizat datele de la 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Statele Unite, care nu au avut antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Studiul s-a extins pe o perioadă de peste 30 de ani, între 1986 și 2018.
Participanții au furnizat date despre sănătatea lor și obiceiurile de viață la intervale de doi ani. De asemenea, ei au completat meticulos un chestionar despre alimentație, la fiecare patru ani. Un grup era format din persoane care consumau aproximativ 3 porții de alimente ultraprocesate pe zi. Alt doilea grup era format din persoane care ajungeau să consume până la 7 porții pe zi.
Rezultatele studiului, publicate în jurnalul The BMJ, au arătat că al doilea grup, cei care consumau mai multe alimente ultraprocesate, aveau un risc de deces cu 4% mai mare decât restul, inclusiv un risc crescut de 9% pentru decese neurodegenerative.
Spre exemplu, mezelurile și băuturile zaharoase nu sunt corelate cu aceleași riscuri ca cerealele ultraprocesate, ne relatează dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard.
Legătura dintre mâncarea procesată și durata de viață variază și nu este uniformă pentru toate tipurile de alimente. Totuși, acest studiu unic a arătat modul în care se disting diferitele subgrupuri din categoria mâncărurilor procesate.
„Asociația pozitivă este condusă în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carne procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau artificial,” explică Dr. Mingyang Song, după cum au relatat cei de la Playtech. El este profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard.
Există mâncăruri procesate care sunt necesare corpului deoarece conțin fibre, vitamine și minerale.
„Cerealele, pâinile integrale, sunt, de asemenea, considerate alimente ultraprocesate, dar conțin nutrienți benefici precum fibre, vitamine și minerale”, afirmă el.
Cercetările au arătat că cel mai important factor în reducerea riscului de deces este calitatea dietei generale și un stil de viață activ. Dieta trebuie să conțină fructe și legume colorate și cereale integrale.