Life

Mâncarea procesată care îți scurtează semnificativ durata de viață. Pe listă nu sunt numai mezelurile

Mâncarea procesată care îți reduce semnificativ durata de viață, conform unui studiu de 30 de ani. Nu toate alimente procesate prezintă același nivel de risc.
09.05.2024 | 15:28
Mancarea procesata care iti scurteaza semnificativ durata de viata Pe lista nu sunt numai mezelurile
Mâncarea procesată care îți scurtează semnificativ durata de viață. Foto: Canva
ADVERTISEMENT

Timp de 30 de ani, un studiu amănunțit a relevat că mâncarea procesată este asociată cu un risc crescut de deces prematur. Cu toate acestea, mulți oameni continuă să consume acest tip de alimente în mod regulat. Care sunt alimentele care prezintă un nivel de risc ridicat?

Mâncarea procesată care îți scurtează semnificativ durata de viață, conform unui studiu extins. Mezelurile sunt doar începutul problemei

Studiul a analizat datele de la 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Statele Unite, care nu au avut antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Studiul s-a extins pe o perioadă de peste 30 de ani, între 1986 și 2018.

ADVERTISEMENT

Participanții au furnizat date despre sănătatea lor și obiceiurile de viață la intervale de doi ani. De asemenea, ei au completat meticulos un chestionar despre alimentație, la fiecare patru ani. Un grup era format din persoane care consumau aproximativ 3 porții de alimente ultraprocesate pe zi. Alt doilea grup era format din persoane care ajungeau să consume până la 7 porții pe zi.

Rezultatele studiului, publicate în jurnalul The BMJ, au arătat că al doilea grup, cei care consumau mai multe alimente ultraprocesate, aveau un risc de deces cu 4% mai mare decât restul, inclusiv un risc crescut de 9% pentru decese neurodegenerative.

ADVERTISEMENT

Nu toate alimentele ultraprocesate prezintă aceeași amenințare

Spre exemplu, mezelurile și băuturile zaharoase nu sunt corelate cu aceleași riscuri ca cerealele ultraprocesate, ne relatează dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard.

Legătura dintre mâncarea procesată și durata de viață variază și nu este uniformă pentru toate tipurile de alimente. Totuși, acest studiu unic a arătat modul în care se disting diferitele subgrupuri din categoria mâncărurilor procesate.

ADVERTISEMENT

„Asociația pozitivă este condusă în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carne procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau artificial,” explică Dr. Mingyang Song, după cum au relatat cei de la Playtech. El este profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard.

Există mâncăruri procesate care sunt necesare corpului deoarece conțin fibre, vitamine și minerale.

ADVERTISEMENT

„Cerealele, pâinile integrale, sunt, de asemenea, considerate alimente ultraprocesate, dar conțin nutrienți benefici precum fibre, vitamine și minerale”, afirmă el.

Cercetările au arătat că cel mai important factor în reducerea riscului de deces este calitatea dietei generale și un stil de viață activ. Dieta trebuie să conțină fructe și legume colorate și cereale integrale.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească...
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine:
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult mai scumpe"
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany,...
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Un nou sistem de siguranță pentru mașini. Va deveni obligatoriu în iulie
Un nou sistem de siguranță pentru mașini. Va deveni obligatoriu în iulie
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de...
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de la divorț: „Câteodată îți vine să mori”
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze...
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze atunci când a venit în România. Înainte de concert, superstarul a mers să o vadă la azil