Mâncarea românească pe care Papa Francisc a adorat-o poate părea banală la prima vedere pentru mulți. Suveranul Pontif a rămas însă impresionat atunci când a gustat-o, în cadrul vizitei sale în România.
Papa Francisc a ajuns în România în anul 2019. Vizita sa a fost una extrem de importantă la acel moment și se pare că Suveranul Pontif a reușit, printre altele, să se bucure și de preparatele noastre tradiționale.
Amintim faptul că Papa Francisc s-a stins din viață chiar în a doua zi de Paște. Iar astăzi, când are loc înmormântarea Suveranului Pontif, mulți își amintesc de vizita sa în România, dar și de lucrurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului.
Iar un moment marcant a fost cel în care Papa Francisc a testat mâncarea românească. Printre altele, Suveranul Pontif a gustat un desert tradițional românesc, care de altfel se pare că l-a și impresionat.
Este vorba despre mălaiul dulce. Preparatul a fost pregătit cu grijă, după rețeta autentică a unei bunici de la țară. Și se pare că Papa Francisc a fost uimit de cât de delicios a putut fi desertul. Chiar el a spus atunci că „în simplitate se ascunde adevărata bogăție”.
Acest comentariu a reflectat în primul rând aprecierea lui pentru tradițiile românești. Totodată, s-a confirmat și faptul că Papa Francisc a fost încântat de gustul autentic al preparatelor românești.
Menționăm că mălaiul duce este un simbol ospitalității și al iubirii pentru tradițiile românești. Rețeta acestui preparat nu e una deloc dificilă și se face doar din ingrediente simple. Chiar și așa, nu puțini sunt cei care apreciază gustul.
Mălaiul dulce se face din: 150 grame mălai extra, 50 grame griș, 3 ouă mari, 450 grame iaurt foarte gras, 50 ml lapte, 100 ml ulei, 2 lingurițe de praf de copt, 2 plicuri de zahăr vanilat, dar și 150 grame zahăr tos.
Modul de preparare e de asemenea simplu. Într-un bol mare se amestecă mălaiul cu praful de copt și cu griș. Albușurile se separă de gălbenușuri, iar într-un alt bol se amestecă gălbenușurile cu zahărul tos și iaurtul.
Treptat se adaugă și uleiul, alături de lapte și totul se amestecă bine. În momentul în care compoziția e omogenă se folosește un tel pentru a încorpora amestecul de mălai, griș și praf de copt. Din nou, totul se amestecă bine.
Albușurile rămase se bat până devin spumă într-un alt bol, iar ulterior se încorporează și ele în compoziția de mai sus, treptat și totul se amestecă încet. Amestecul se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de aproximativ 40 de minute.
Înainte de a fi consumat, mălaiul dulce se lasă să se răcească câteva minute. Poate fi servit atât, simplu, cât și cu zahăr pudră deasupra. Totodată, sunt persoane care adaugă și smântână, ciocolată, ori dulceață deasupra.