News

Mâncarea, tot mai scumpă. Anunț îngrijorător de la FAO, după avansul prețurilor din octombrie

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a făcut, joi, un anunț îngrijorător. În ultima lună, produsele alimentare s-au scumpit foarte mult, atingând cel mai mare nivel din iulie 2011 încoace.
04.11.2021 | 16:23
Mancarea tot mai scumpa Anunt ingrijorator de la FAO dupa avansul preturilor din octombrie
ADVERTISEMENT

Aceeași organizație transmite că în luna octombrie alimentele de pe rafturile magazinelor s-au scumpit cu 3% faţă de septembrie. Indicele FAO, atingând 133,2 puncte.

De exemplu, s-a sesizat o majorare a preţurilor la grâu, uleiuri vegetale sau uleiul de palmier. Pentru grâu, prețul s-a mărit într-o lună cu 5%, iar într-un an cu 38, 3%.

ADVERTISEMENT

Alimentele pentru care prețurile s-au majorat în octombrie

Pentru grâu, s-a atins în 2021 un preț la cel mai înalt nivel din 2012. Scumpirea acestui aliment vine ca urmare a unei oferte pentru ”recolte reduse în principalele ţări exportatoare, şi anume Canada, Rusa şi Statele Unite”, mai transmite FAO.

În ceea ce privește prețurile uleiurilor vegetale, acestea au ajuns în luna octombrie la o creștere cu 9,6%, atingându-se, așadar, cel mai mare nivel istoric. Cât despre uleiul de palmier, este a patra oară când se scumpește.

ADVERTISEMENT

Dincolo de scumpiri, s-au sesizat și ieftiniri. În octombrie, prețul la nivel mondial al cărnii s-a micșorat cu 0,7% față de septembrie, pentru a treia lună consecutiv. Anume, s-au ieftin carnea de porc și de bovină. Însă, prețurile cărnii de pasăre și ovine au crescut, stimulate de cererea globală ridicată.

A scăzut și prețul zahărului cu 1,8% față de septembrie, marcând astfel prima scădere după șase creșteri lunare consecutive. Acest lucru se datorează cererii globale limitate de import și al unor livrări mari în India și Thailanda.

ADVERTISEMENT

Scumpirile se simt în România

Informațiile comunicate de FAO se adeveresc referitor la produsele din țara noastră. În acest an, până acum s-au majorat nu doar prețurile alimentelor, ci și al energiei.

”Au crescut prețurile la alimente, la energie electrică prin această liberalizare, mai cresc prețurile la materiile prime, dar prețurile la produsele care se bazează pe acestea cresc și ele.Scumpiri cam pe tot”, a declarat economistul Dragoș Cabat, potrivit romania.europalibera.

ADVERTISEMENT

Un alt economist, Cristian Păun, clarifică faptul că unele scumpiri pot veni și din afara țării, dar principala cauză este lipsa și ineficiența unei producții interne.

”Noi avem, de exemplu, un deficit comercial pe zona de alimente și pe produse prelucrate din produsele agricole de bază. Aici am avea niște avantaje competitive, dar nu reușim să acoperim această zonă. În continuare importăm foarte multă carne de porc și exportăm foarte multe cereale.

Avem această problemă că nu reușim să adăugăm valoare chiar și pentru lucruri unde am avea avantaje comparative și competitive. Și atunci presiunea pe prețuri este una constantă, adică este tot timpul acolo”, a mai explicat și economistul Cristian Păun.

ADVERTISEMENT