Fotbal international

Manchester City cumpără trofee. Câți bani a dat pe cea mai veche FA Cup

08.01.2021 | 15:16
Manchester City cumpara trofee Cati bani a dat pe cea mai veche FA Cup
ADVERTISEMENT

Acuzat de unii fani că își cumpără gloria, clubul Manchester City a început să achiziționeze trofee. La propriu. Șeicul Mansour a plătit aproximativ 843.000 de euro în schimbul celui mai vechi model de FA Cup din Anglia.

Șeful lui City a decis să achiziționeze trofeul de colecție, iar decizia a fost luată încă din luna septembrie. Trofeul este unul prețios, fiind folosit între 1896 și 1910 în cadrul celei mai vechi competiții din lume.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, cupa era deținută de șeful lui West Ham, David Gold, cel care a achiziționat-o în 2005. Ulterior, el a scos trofeul la licitație.

Manchester City cumpără trofee. Ce va face Mansour cu cea mai veche FA Cup

Presa din Anglia anunță că David Gold își luase angajamentul de a proteja trofeul prețios și de a nu-l înstrăina, acesta fiind considerat un adevărat obiect de patrimoniu pentru Anglia. „Este o parte unică din istoria fotbalului și o voi păzi în numele națiunii”, spunea Gold despre trofeu.

ADVERTISEMENT

Vestea că șeful lui West Ham a decis să vândă cupa a fost primită cu îngrijorare în Regat. Teama era aceea că cel care o achiziționează va dori să o transfere în afara granițelor Angliei.

Șeicul lui Manchester City nici nu se gândește la așa ceva și, după ce a cumpărat trofeul în schimbul a 760.000 de lire sterline, îl va trimite direct la National Football Museum, din Manchester. Acolo a stat Cupa și până în septembrie 2019, când a fost scoasă la licitație de proprietarul său de drept, șeful lui West Ham.

ADVERTISEMENT

„Cupa este un obiect care amintește de istoria atât de lungă și bogată a fotbalului englez, din care și Manchester City face parte. Câștigarea trofeului în 1904 a reprezentat un punct de cotitură pentru club și pentru orașul Manchester.

Șeicul Mansour crede că un astfel de obiect atât de prețios trebuie pus la dispoziția oamenilor din Manchester și a familiei fotbalului din Anglia. Muzeul Național al Fotbalului este singurul loc în care acest lucru poate fi posibil”, a spus Khaldoon al Mubarak, președintele Etihad, citat de The Sun.

ADVERTISEMENT

Oficialii din Manchester răsuflă ușurați: „Credeam că nu vom mai vedea niciodată trofeul”

Și directorul executiv al Muzeului Național al Fotbalului din Anglia s-a declarat încântat de posibilitatea de a găzdui din nou trofeul. El a mărturisit că s-a temut că acesta va fi înstrăinat în 2019.

„Când a fost luată de la muzeu, în 2019, ne-am temut că această cupă nu va mai fi niciodată văzută în Marea Britanie. Suntem binecuvântați să avem atât de multe trofee pe care să le expunem în fața publicului, dar cel mai vechi trofeu FA Cup este o adevărată perlă a coroanei.

Faptul că a fost achiziționat de Șeicul Mansour, care a ales să ni-l ofere nouă, e o știre minunată pentru muzeu, dar și pentru tentativa noastră de a proteja moștenirea sportivă a acestei țări”, a spus și Tim Desmond.

Trofeul este unul foarte prețios pentru Manchester City și pentru fanii săi. Acest model de FA Cup este chiar cupa înmânată căpitanului lui City în 1904, când clubul a cucerit prima competiție din istoria sa.

În urmă cu 116 ani, gruparea de pe Etihad o învingea în finala Cupei pe Bolton cu 1-0. În total, Manchester City a cucerit de șase ori trofeul FA Cup. Ultima oară, în 2019, sub conducerea lui Pep Guardiola.

ADVERTISEMENT