Sport

Pep Guardiola, la un pas să plece de la Manchester City! Chelsea, Arsenal, United, Liverpool și Spurs cer pedepsirea drastică a „cetățenilor” în scandalul fair-play-ului financiar

Acuzațiile Premier League la adresa lui Manchester City au transformat fotbalul englez într-un butoi cu pulbere. City trebuie să răspundă acuzațiilor până pe 23 februarie
07.02.2023 | 16:55
Pep Guardiola la un pas sa plece de la Manchester City Chelsea Arsenal United Liverpool si Spurs cer pedepsirea drastica a cetatenilor in scandalul fairplayului financiar
Rivalele lui Manchester City cer nu doar excluderea echipei, ci și titlurile din perioada vizată de ancheta Premier League și despăgubiri financiare. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ieri, printr-un comunicat oficial, Premier League a acuzat public clubul Manchester City că a încălcat de peste 100 de ori fair-play-ul financiar. Iar în Insulă s-a declanșat nebunia.

Rivalele cer pedepse drastice pentru Manchester City

Inițial a existat doar comunicatul Premier League, preluat de presa engleză. Ca și răspunsul celor de la Manchester City. Care spun că nu sunt vinovați de nimic. Și speră să se pună definitiv capăt acestor discuții.

ADVERTISEMENT

Între timp însă, au apărut detaliile. Potrivit The Sun, este vorba despre 30 de acuzații care detaliază 113 presupuse încălcări ale regulamentelor. Deși unele surse spun că este vorba despre 115.

Rezultatul a patru ani de anchetă referitoare la perioada dintre sezoanele 2009/2010 și 2017/2018. Listă aprobată de consiliul de administrație al Ligii, inclusiv de directorul executiv Richard Masters.

ADVERTISEMENT

Clubul riscă inclusiv să nu poată juca în competițiile EFL

Imediat după anunțul Premier League, a fost publicată și lista posibilelor sancțiuni pe care le riscă Manchester City. Vorbim despre:

  • limitarea cheltuielilor
  • interdicții legate de efectuarea transferurilor
  • deducere de puncte pentru sezonul în curs
  • deducere de puncte pentru sezoanele în care clubul este găsit vinovat
  • excludere din Premier League.
ADVERTISEMENT

Acest din urmă punct mai lansează un subiect de discuție. Manchester City ar putea să nu primească dreptul de a evolua nici măcar în eșaloanele profesioniste inferioare.

Căci EFL, care guvernează Championship, League One și League Two, nu este obligat să accepte automat un club expulzat din Premier League, deoarece doar 72 de cluburi au permisiunea de a fi membre.

ADVERTISEMENT

Rivalele cer excluderea, titlurile și despăgubiri financiare

Cluburile din Premier League s-au ridicat contra lui Manchester City. Și, potrivit The Sun, vor ca rivala să fie pedepsită drastic dacă este găsită vinovată.

Un șef de club a spus, sub protecția anonimatului: „Dacă aceste acuzații sunt dovedite, trebuie să existe o pedeapsă adecvată – și singura potrivită este ca ele să fie retrogradate.

Vorbim despre un deceniu de presupuse abuzuri și vrem ca Premier League să facă ceea ce trebuie.”

”Revoltător! Deducere imediată de puncte!”, a postat și Piers Morgan. Vedeta de televiziune, se știe, este un fan al lui Arsenal, formația care este lider în Premier League.

Opinia generală este că rezultatul anchetei trebuie făcut cunoscut cât mai repede. Și se dă exemplul din Italia, cu depunctarea celor de la Juventus.

Însă, nu doar titlul din acest sezon este vizat de rivale. Ci și cele câștigate de Manchester City în perioada în care a încălcat regulamentul.

Ba mai mult, se solicită și despăgubiri financiare. Care să vizeze atât banii primiți din drepturile TV și de marketing, care țin cont de locul ocupat în campionat. Plus sumele generate de prezența în Liga Campionilor, competiție în care a ajuns ”abuziv”.

Speța este judecată de o Comisie independentă aprobată de un membru al lui Arsenal FC!

Acum, lucrurile sunt simple. Manchester City are termen limită data de 23 februarie pentru a răspunde acuzațiilor. Este și data până la care Murray Rosen KC va valida Comisia Independentă compusă din 3 persoane care va judeca acest caz.

Doar că Rosen, cel care este șeful compartimentului judiciar al Premier League, este din tabăra rivalilor la titlu. Biografia sa de pe site-ul avocaților 4 New Square spune că Rosen ”a făcut sport toată viața, este membru al MCC [Marylebone Cricket Club] și Arsenal FC și încă joacă în mod regulat tenis real și ping-pong”.

Desigur, Premier League se apără. Și a precizat, public: ”comisiile sunt independente de Premier League și de cluburile membre.

Procedurile vor fi, în conformitate cu Regula W.82 din Premier League, confidențiale și audiate în privat”. Însă, desigur, semnul de întrebare rămâne.

Guardiola, cel mai bine plătit om al grupării de pe Etihad, gata să plece dacă se dovedește vinovăția

Imediat după declanșarea scandalului, în spațiul public au apărut și salariile celor de la Manchester City. Acolo unde nu un jucător, ci Pep Guardiola, este cel mai bine plătit.

Managerul câștigă cu 700.000 de lire sterline mai mult decât Kevin De Bruyne. În timp ce Erling Haaland ocupă poziția a treia, cu o sumă cu două milioane sub a ”șefului”.

Top 10 salarii la Manchester City

  • Pep Guardiola: 21.500.000 £
  • De Bruyne: 20.800.000 £
  • Haaland: 19.500.000 £
  • Grealish: 15.600.000 £
  • Stones: 13.000.000 £
  • Foden: 11.700.000 £
  • Rodri: 11.400.000 £
  • Akanji: 9.360.000 £
  • Ruben Dias: 9.013.333 £
  • Kalvin Phillips: 7.800.000 £

Apropo de Guardiola, Daily Mail scrie că managerul va părăsi echipa în cazul în care acuzațiile sunt fondate. Și că o va face înainte de a se dicta sancțiuni. În acest sens aduc aminte de avertismentul dat de acesta conducerii clubului.

”De ce îi apăr pe oamenii din club? Pentru că lucrez cu ei. Când sunt acuzați de ceva, le zic: `Spuneți-mi despre ce e vorba`. Iar ei îmi explică și îi cred.

Apoi le spun: `Dacă mă mințiți, mâine nu o să mai fiu aici. Voi pleca și nu voi mai fi prietenul vostru. Am încredere în voi 100% încă din prima zi, de aceea apăr clubul”, spune Pep, comentând cazul din 2020.

Atunci, pentru același tip de acuzații, UEFA a decis să excludă clubul din cupele europene. Însă Manchester City a făcut apel la TAS, iar sancțiunea a fost anuată. Iar cuantumul amenzii dictate inițial a fost substanțial redus.

ADVERTISEMENT