Fotbal international

Manchester City – PSG, duelul celor mai bogate cluburi din lume! Drumul de la eliminări rușinoase la semifinalele Ligii

27.04.2021 | 23:47
Manchester City  PSG duelul celor mai bogate cluburi din lume Drumul de la eliminari rusinoase la semifinalele Ligii
ADVERTISEMENT

Manchester City și Paris Saint-Germain se vor întâlni în sfârșit în semifinalele Ligii Campionilor, după ce au investit miliarde de dolari și au îndurat un șir de eliminări rușinoase.

„Duelul bogaților” este unul dintre cele mai așteptate meciuri ale anului, care va decide una dintre finalistele UEFA Champions League, visul interzis al șeicilor care aruncă cu banii la cei doi granzi.

ADVERTISEMENT

City – PSG va fi un duel și la nivelul antrenorilor, Pep Guardiola având o revanșă de luat în fața lui Mauricio Pochettino, care l-a eliminat rușinos cu Tottenham în 2019, din sferturile de finală ale competiției, după ce „cetățenii” au avut un gol anulat cu VAR la ultima fază.

City și PSG, miliarde investite pentru un singur scop: câștigarea Ligii Campionilor

Șeicul Mansour are 50 de ani, iar în 2007 a cumpărat clubul Manchester City pentru 240 de milioane de euro, un chilipir pentru averea sa incredibilă. În toți acești ani, a investit „orbește” aproape două miliarde de euro pentru a-și îndeplini visul suprem: câștigarea UEFA Champions League.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Tamim bin Hamad Al Thani, șeicul din Qatar, deține din 2011 pe Paris Saint-Germain prin corporația-gigant, Qatar Sports Investments (QSI), iar din 2012, Nasser Al-Khelaifi devine președintele clubului și reprezentatul consorțiului în Europa. Alături, de Manchester City, sunt singurele cluburi de fotbal din lume care sunt deținute de conducătorii a două state.

PSG a investit peste un miliard de euro doar pentru transferurile a câțiva jucători precum Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani, David Luiz, Neymar, Kylian Mbappé și Mauro Icardi cu un singur scop: câștigarea Ligii Campionilor, visul interzis al șecilor arabi care investesc în fotbal. De altfel, clubul francez a avut probleme mari cu UEFA, din cauza sumelor exorbitante „aruncate” pentru transferuri și a nerespectării regulilor fair-play-ului financiar.

ADVERTISEMENT

Manchester City, pentru prima oară în semifinalele Ligii. Bugetul colosal pe care l-a avut Guardiola în cei cinci

Manchester City s-a calificat în premieră în semifinalele Ligii Campionilor, după ce Pep Guardiola a încercat să rupă acest „blestem” în ultimii cinci, de când se află pe banca „cetățenilor”, însă a avut parte de o serie de eliminări rușinoase.

City a început cu adevărat să emită pretenții la câștigarea Ligii Campionilor odată cu venirea lui Guardiola, care voia să aducă pe tavă marele trofeul șeicului, după ce reușise de două ori să câștige Liga cu Barcelona.

ADVERTISEMENT

Prima decepție majoră a venit chiar în primul sezon pe Etihad, când AS Monaco elimina dramatic Manchester City în optimi, chiar la meciul cu numărul o sută pentru Pep Guardiola, deși „cetățenii” erau mari favoriți. În sezonul următor, Guardiola cumpără jucători de 318 milioane de euro, însă este oprit de această dată în sferturile de finală de rivala din campionat, Liverpool, iar șeicii lui City suferă o nouă umilință.

Pep Guardiola, umilit de Mauricio Pochettino cu Tottenham

În sezonul 2018-2019, Pep Guardiola era mai hotărât ca niciodată să câștige Liga Campionilor și se califica în sferturile de finală ale Ligii după ce a spulberat în dublă manșă Schalke 04, scor 3-2 și 7-0 în Anglia și avea să întâlnească Tottenham, pregătită de actualul antrenor al lui PSG, Mauricio Pochettino.

Manchester City era mare favorită înaintea duelului cu Tottenham, după una dintre cele mai categorice victorii din istoria optimilor de finală ale Ligii Campionilor. Guardiola era încrezător în șansele sale chiar dacă City pierde primul meci în deplasare cu 1-0 și spera să întoarcă soarta calificării pe teren propriu.

Guardiola avea să fie însă eliminat din nou dramatic din drumul spre finala Champions League, chiar dacă City câștigă partida cu 4-3, iar la ultima fază VAR-ul avea să răpească golul calificării. Cu siguranță, Guardiola are niște polițe de plătit și dorește cu orice preț să își ia revanșa în fața lui Mauricio Pochettino, într-un duel electrizant la nivelul băncilor tehnice ale celor doi giganți.

Paris Saint-Germain, eșecuri pe bandă rulantă în drumul spre Liga Campionilor

Șeicii lui PSG debutează un eșec răsunător, când cel mai bogat club din lume este eliminat rușinos încă din faza grupelor Europa League, însă cu Carlo Ancelotti pe bancă reușesc în 2012 să revină în grupele UEFA Champions League după o pauză de nouă ani, iar Zlatan Ibrahimovic îi aduce în sferturile de finală în fața Barcelonei, de unde sunt eliminați fără să piardă.

Anul următor, PSG suferă o nouă eliminare dramatică, deși era la un pas de semifinale, în urma victoriei cu 3-1 în meciul tur cu Chelsea, însă noul antrenor, Laurent Blanc este învins la Londra, cu 2-0. În 2015, Blanc avea să își ia revanșa în fața lui Chelsea, pe care o elimină după prelungiri, însă Barcelona avea să îi oprească din nou în sferturi.

Manchester City, o elimină pe PSG din sferturile de finală ale Ligii Campionilor în 2016

Cele mai bogate echipe din lume s-au mai confruntat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor în 2016, când Manchester City avea să elimine PSG în „duelul șeicilor”, ceea ce i-a adus demiterea lui Laurent Blanc. „Cetățenii” s-a impus cu 1-0 în meciul tur, iar calificarea s-a decis pe „Parc de Princeps”, unde meciul avea să se încheie la egalitate, 2-2.

Coșmar pentru Unai Emery, pe Camp Nou, unde Barcelona reușește „Remontada”

Barcelona le-a dat coșmaruri șeicilor lui PSG, dar și lui Unai Emery, care este umilit pe Camp Nou, după ce în tur francezii au câștigat cu 4-0. Însă, catalanii au câștigat returul din sferturile de finală cu scorul de 6-1, un meci care va rămâne în istoria Ligii Campionilor, după ce Barca a marcat trei goluri în ultimele șapte minute ale partidei, ultimul prin Sergi Roberto în minutul 95.

Unai Emery avea să fie și el mazilit în 2018, după ce este eliminat din nou în sferturi, Mbappe, Cavanni și Neymar nu au nicio șansă în fața celor de la Real Madrid și sunt eliminați cu scorul general de 5-2.

Thomas Tuchel este eliminat și el de asemenea inexplicabil de Manchester United, după ce câștigă la Paris cu 2-0, iar „diavolii-roșii” primesc un penalty pe Parc de Princeps la ultima fază și câștigă cu 3-1. Blestemul continuă pentru PSG, pentru care finala Champions League rămânea doar un miraj.

PSG, în semifinalele UCL pentru prima oară după 1995. Thomas Tuchel, cel mai aproape de trofeul Ligii Campionilor

În sezonul trecut al Ligii Campionilor, PSG avea să salveze în ultimele minute ale partidei cu Atalanta și se califica în semifinalele Ligii Campionilor pentru prima oară după 1995, după ce trec fără probleme de RB Leipzig. Șeicii lui PSG privesc neputincioși însă cu Bayern Munchen câștigă finala în fața lui PSG.

Neymar și compania avea să își ia revanșa în acest sezon, după ce elimină deținătoarea trofeului, Bayern Munchen, cu scorul de 3-2 și va lupta cu Manchester City să ajungă pentru al doilea an consecutiv în finală.

Manchester City sunt pe val însă, după ce au câștigat Cupa Angliei în fața celor de la Tottenham și sunt pentru prima dată în fața finalei Ligii Campionilor, care le poate aduce trofeul mult visat, pentru care șeicul Mansour se zbate din 2007.

  • 4 miliarde de euro au cheltuit PSG și Manchester City pentru a câștiga Liga Campionilor
  • 2007 e anul în șeicul Mansour a cumpărat pe City
  • 2011 e anul în care PSG este preluată de șeicul din Qatar
ADVERTISEMENT