Fotbal international

Manchester City și cursa pentru un record istoric! Guardiola visează să întreacă Ajax-ul lui Ștefan Kovacs

03.03.2021 | 16:07
Manchester City si cursa pentru un record istoric Guardiola viseaza sa intreaca Ajaxul lui Stefan Kovacs
ADVERTISEMENT

Liderul din Premier League, Manchester City, pare că nu mai poate scăpa titlul în acest sezon, însă formația lui Pep Guardiola se află în cursa pentru un record istoric al numărului de victorii consecutive.

”Cetățenii” au învins marți seară pe Wolverhampton Wanderers și și-au trecut în cont succesul cu numărul 21 în toate competițiile, parcursul lor incredibil începând pe 19 decembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Formația din Manchester este la șapte victorii distanță de a rescrie istoria fotbalului și a depăși astfel echipe celebre din fotbalul mondial, precum Real Madrid, Bayern Munchen sau Ajax Amsterdam, dar și pe anonimii de la The New Saints.

Cursă incredibilă făcută de Manchester City pentru un record de poveste

Cele 21 de victorii reușite de la finalul anului trecut și până acum le-au adus celor de la Manchester City un avans de 15 puncte în Premier League, calificarea în finala Cupei Ligii, o alta în sferturile Cupei Angliei și un pas uriaș spre sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

ADVERTISEMENT

În această cursă nebună pentru recordul absolut de victorii consecutive, Manchester City a marcat 55 de goluri prin 15 jucători diferiți și a primit doar opt, având nu mai puțin de 13 partide fără gol primit.

Iar povestea poate continua cu cel de-al 22-lea succes la derby-ul cu Manchester United din weekend, de pe Etihad. Fără doar și poate formația lui Ole Gunnar Solskjaer își dorește să întrerupă seria rivalilor din oraș, însă un succes al trupei lui Guardiola i-ar plasa la egalitate cu Real Madrid, care a reușit o performanță similară în sezonul 2014-2015.

ADVERTISEMENT

Bayern și Ajax, următoarele ținte

Dacă graficul se va menține și după derby, pentru ”cetățeni” va urma un meci mult mai lejer pe teren propriu cu Southampton în campionat. Un nou succes al ridica cifra la 23, iar City va egala recordul stabilit de Bayern Munchen în sezonul precedent. Performanța bavarezilor este cea mai importantă a unei formații din primele cinci ligi ale Europei.

Etapa a 24-a din Premier League o duce pe Manchester City pe Craven Cottage pentru duelul cu Fulham, iar victoria cu numărul 24 ar duce la egalarea performanței înregistrare de gruparea braziliană Curitiba în perioada februarie-mai 2011, care a și fost înregistrată în Guinness World Records.

ADVERTISEMENT

Pentru Guardiola și băieții lui va urma duelul retur cu Borussia Monchengladbach din optimile de finală ale Ligii Campionilor, în care pornesc mari favoriți după victoria din tur cu 2-0. Un nou succes ar aduce performanța la 25 și astfel ar fi egalat recordul stabilit în 1995 de Ajax-ul lui Louis van Gaal, care îi avea în componență pe frații De Boer, Edgar Davids, Jari Litmanen, Patrick Kluivert sau Clarence Seedorf.

Guardiola visează să fie egalul lui Ștefan Kovacs

La 20 martie, Manchester City întâlnește în deplasare pe Everton, în sferturile de finală ale Cupei Angliei, aceasta fiind ultima partidă înaintea pauzei cauzată de întânirile echipelor naționale. Un nou succes, al 26-lea, ar însemna egalarea performanței realizată în sezonul 1971-1972 de una dintre cele mai frumoase echipe din istoria fotbalului, Ajax-ul lui Ștefan Kovacs. Acea formație pregătită de tehnicianul român și cunoscută pentru că a inventat fotbalul total îi avea în componență pe Johan Cruyff, Johan Neeskens sau Piet Keizer.

Dacă Manchester City va reuși să se alăture acelui Ajax extraterestru, probabil că Pep Guardiola ar fi cel mai fericit om din lume, pentru că el a preluat filosofia de fotbal total folosită de olandezi la acea vreme. Dar pentru englezi aventura ar trebui să continue pentru ca istoria să-i ridice pe soclu.

În 3 aprilie, ”cetățenii” vor juca în deplasare cu Leicester City, în Premier League, și o nouă victorie, a 27-a, iar aduce la egalitate cu echipa galeză The New Saints, deținătoarea absolută a recordului. Performanța a fost reușită în 2016 și s-a încheiat după un 3-3 dramatic cu Newtown, după ce cu nouă minute înainte de final conduceau cu 3-1.

10 aprilie, dată pentru istorie

Așadar, istoria s-ar putea rescrie la 10 aprilie, chiar pe Etihad Stadium, cu ocazia duelului cu Leeds United din Premier League. Ar fi un moment istoric pentru trupa lui Guardiola să ajungă la acel moment, iar ales că există posibilitatea ca la acea dată fanii să se poartă reîntoarce pe stadione în Anglia.

Dar stai… În noiembrie 2016, clubul scoțian din Liga 5 East Kilbride a anunțat că a obținut cea de-a 30-a victorie consecutivă. Stai liniștit Pep, performanța acestora nu este luatăp în calcul, deoarece formația evolua într-o ligă de amatori la acel moment.

Cu toate acestea, după ce East Kilbride a ajuns la 27 de victorii la rând și au depășit recordul lui Ajax din 71-72, directorul de marketink al ”lăncierilor”, Edwin van der Sar le-a trimis 27 de lăzi de bere olandeză pentru a sărbători și a înregistrat un mesaj video în care i-a felicitat.

ADVERTISEMENT