News

Mandat de arestare pentru Vladimir Putin emis de Curtea Penală Internațională. Acuzații de crime de război

Mandat de arestare pentru Vladimir Putin emis de Curtea Penală Internațională. Acesta este acuzat de crime de război comise în Ucraina.
17.03.2023 | 17:35
Mandat de arestare pentru Vladimir Putin emis de Curtea Penala Internationala Acuzatii de crime de razboi
Mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Acuzații de crime de război. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Decizia a fost luată de Curtea Penală Internațională de la Haga. Instituția europeană îl acuză pe liderul de la Moscova că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina.

Mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Acuzații de crime de război pentru președintele Rusiei

Forul de la Haga explică, într-un comunicat, că președintele rus este presupus responsabil pentru ”crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”, notează Sky News.

ADVERTISEMENT

”Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate”, se arată pe site-ul Curții Penale Internaționale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare și pentru Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul Rusiei pentru drepturile copilului, pe baza unor acuzații similare. În ultimele luni, Moscova a negat acuzațiile de crime de război venite dinspre Ucraina și statele occidentale.

”Doamna Maria Alekseevna Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în cadrul președinției Federației Ruse, este presupus a fi responsabilă pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de transfer ilegal al populației (copii) din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

ADVERTISEMENT

Există motive rezonabile de a crede că doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru aceste crime, pentru comiterea actelor în mod direct, împreună cu alte persoane”, mai anunță Curtea de la Haga.

Reacția Ucrainei după decizia luată de Curtea Penală Internațională: ”Este doar începutul”

Încă de pe 13 martie, Curtea Penală Internațională anunța că are în plan să deschidă două dosare împotriva Rusiei. Se vorbea încă de atunci de acuzații privind crime comise după invazia rusă a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cazuri se referea la răpirea copiilor și adolescenților ucraineni și transferul forțat al acestora în tabere rusești. Al doilea caz viza atacurile intenționate asupra infrastructurii civile.

Ucraina a avut o primă reacție după anunțul legat de mandatul de arestare pentru Vladimir Putin. Șeful cabinetului președintelui Zelenski, Andriy Yermak, spune că acest demers este ”doar începutul”.

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și comisarul său pentru drepturile copiilor. Acesta e doar începutul”, a scris oficialul de la Kiev, pe Twitter.

ADVERTISEMENT