News

Mandat pe viață scurtă. PNL pregătește schimbarea lui Florin Iordache de la Consiliul Legislativ. Mutarea liberalilor

23.10.2020 | 07:47
Mandat pe viață scurtă. PNL pregătește schimbarea lui Florin Iordache de la Consiliul Legislativ. Mutarea liberalilor
Mandat pe viață scurtă. PNL pregătește schimbarea lui Florin Iordache de la Consiliul Legislativ. Mutarea liberalilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Florin Iordache, votat recent cu majoritate de voturi în funcția de președinte al Consiliul Legislativ, ar putea fi schimbat din funcție mai repede decât se anticipa.

Imediat după alegerea controversatului ex-ministru al Justiției în această funcție extrem de importantă, s-a vorbit că acesta va sta ”pe viață” în acel fotoliu.

Liberalii nu sunt însă de acord cu această ”sfidare” și au în plan o mișcare legislativă prin care urmăresc înlocuirea lui Iordache cu Augustin Zegrean, fost șef al CCR.

ADVERTISEMENT

PNL pregătește schimbarea lui Florin Iordache din fruntea Consiliului Legislativ

În cursul zilei de marți, 20 octombrie, Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache, de la PSD, să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Au fost 185 de voturi ”pentru” şi 42 de voturi ”împotrivă” la alegerea deputatului.

Deși viitorul post al lui Iordache părea unul ”pe viață”, dat fiind faptul că Dragoş Iliescu, fostul conducător al instituţiei, în vârstă de 77 de ani, s-a aflat în conducerea Consiliului Legislativ un sfert de secol, se pare că lucrurile ar putea fi diferite în cazul fostului ministru al Justiției.

ADVERTISEMENT

Opozanții PSD-ului din Parlament, liberalii, lucrează deja la un proiect de lege prin care să-l schimbe pe Florin Iordache din fruntea Consiliului Legislativ, scrie Adevărul. Ei consideră numirea acestuia în această funcție drept ”o sinecură pe care autorul celebrei OUG 13 a primit-o ca premiu de consolare după ce a fost scos de pe listele pentru Parlament”.

Planul PNL de schimbare a lui Iordache

Dat fiind faptul că legea nu prevede o durată fixă a mandatului, liberalii vor să-l înlocuiască pe Iordache imediat cum ajung la putere. Condiţia este ca PNL să câştige alegerile din decembrie şi să formeze o majoritate parlamentară.

ADVERTISEMENT

”Mandatul lui Iordache va înceta în momentul în care noua lege va intra în vigoare”, notează sursa citată pe baza unor informații din PNL. În locul lui Florin Iordache, PNL vrea să-l instaleze pe Augustin Zegrean, mai informează sursa citată.

Unica piedică în calea dorinței liberalilor ar fi o posibilă contestare a PSD la CCR, acolo unde social-democraţii încă au majoritate. După cum se știe, președintele CCR Valer Dorneanu are o relaţie foarte apropiată cu Florin Iordache, cei doi fiind colegi în PSD la începutul anilor 2000.

ADVERTISEMENT

Cei de la PNL susţin însă că legea va trece și de filtrul Curţii, pentru că nu face altceva decât să stabilească durata unui mandat. ”Un mandat pe viaţă nu e constituţional”, susţin juriştii liberali. În plus, viitorul Guvern PNL va avea la îndemână şi varianta Ordonanței de Urgență.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri