News

Mandate de arestare pentru 133 de militari după lovitura de stat eșuată din Turcia! Toți sunt acuzați de presupuse legături cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen

19.11.2019 | 14:50
Mandate de arestare pentru 133 de militari după lovitura de stat eșuată din Turcia! Toți sunt acuzați de presupuse legături cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen
Erdogan continuă „războiul” în Turcia. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Mandate de arestare pentru 133 de militari după lovitura de stat eșuată din Turcia! Justiţia a dispus plasarea în detenţie a celor 133 de membri ai armatei, suspectaţi de legături cu reţeaua predicatorului în exil Fethullah Gülen, acuzat de Ankara de organizarea tentativei de lovitură de stat din iulie 2016. Aceşti suspecţi sunt căutaţi în cadrul unei operaţiuni vizând provincia Izmir, situată pe coasta de vest a ţării, potrivit agenţiei.

Mandate de arestare pentru 133 de militari după lovitura de stat eșuată din Turcia!

De la începutul unei vaste epurări, în urma piciului eşuat, peste 77.000 de persoane au fost plasate în detenţie preventivă, iar aproximativ 150.000 de funcţionari au fost concediaţi sau suspendaţi din funcţii, inclusiv în spionaj şi armată, dar şi în alte sectoare. Administraţia de la Ankara îi atribuie clericului musulman turc Fethullah Gulen, care locuieşte în statul american Pennsylvania din 1999, organizarea complotului militar eşuat produs în Turcia pe 15 iulie 2016. Gulen a respins acuzaţiile.

ADVERTISEMENT

Între timp, Turcia a comemorat la jumătatea lunii iulie dejucarea unei sângeroase tentative de lovitură de stat vizând să-l răstoarne de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a cărui ripostă viguroasă continuă, într-un ritm susţinut, trei ani mai târziu. O serie de ceremonii, inclusiv mai multe discursuri ale lui Erdogan şi inaugurarea unui muzeu au avut loc la Istanbul, pentru a marca ”15 iulie”, o zi de-acum de sărbătoare în Turcia.

Toți sunt acuzați de presupuse legături cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen

Lui Erdogan, aceste ceremonii îi oferă ocazia de a aduna în jurul său, într-un context dificil, cu o economie şubredă, o spectaculoasă înfrângere electorală la Istanbul luna trecută şi noi tensiuni cu Occidentul. În urmă cu trei ani, în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, elemente din cadrul armatei au încercat să preia puterea, bombardând locuri la Ankara şi desfăşurând tancuri pe stradă în capitală şi la Istanbul.

ADVERTISEMENT

Intervenţia unor elemente loialiste din cadrul forţelor de securitate şi mii de susţinători ai lui Erdogan ieşiţi în stradă la apelul preşedintelui au permis dejucarea insurecţiei. Aproape 250 de persoane – în afară de pucişti – au fost ucise. În urma puciului eşuat, Turcia, un stat membru NATO, s-a distanţat de Occident, acuzat de către Ankara de ”lipsă de empatie”, şi s-a apropiat de Rusia.

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri