News

USR a pus gând rău baronilor din teritoriu. Consilierii locali ar putea fi victime colaterale

Primarii, președinții consiliilor județene, precum și consilierii locali și județeni nu vor putea ocupa aceste funcții mai mult de trei mandate, în cazul adoptării unui proiect de lege depus la Senat.
15.12.2021 | 18:27
USR a pus gand rau baronilor din teritoriu Consilierii locali ar putea fi victime colaterale
USR propune ca primarii și președinții CJ să nu mai stea în funcție mai mult de trei mandate/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O propunere legislativă prevede limitarea la trei mandate pentru funcțiile alese din administrația locală, interdicție care i-ar viza inclusiv pe consilierii locali și județeni.

Inițiatorii, un grup de parlamentari ai USR, invocă faptul că astfel s-ar evita situațiile în care aleșii locali își perpetuează puterea prin formarea unor grupuri de interese și rețele clientelare care generează corupție.

ADVERTISEMENT

Limitarea este justificată prin faptul că și pentru președintele României există interdicția de a deține funcția mai mult de două mandate de cinci ani fiecare.

O măsură care ar preveni nepotismul și corupția

De multe ori, am fost martorii diverselor situaţii prin care diferiţi edili sau grupuri de persoane din jurul unui primar sau consilier local au creat un monopol asupra resurselor unei comunităţi, ducând la conflict de interese, acuzaţii de nepotism sau corupţie, aspecte grave care afectează dezvoltarea durabilă a unei comunităţi, punând, astfel, instituţia în situaţii economico-sociale şi juridice greu de reglat şi de gestionat pentru o bună funcţionare ulterioară”, susțin inițiatorii proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Riscul este cu atât mai mare cu cât respectivii aleși locali petrec mai mult timp în funcție, iar astfel se ajunge la situația în care sistemul politic și instituțional pe care l-au construit în jurul lor face imposibilă o competiție electorală reală.

Limitarea mandatelor la numai trei nu ar afecta continuitatea proiectelor demarate în cadrul administrațiilor locale,  cei 12 ani fiind suficienți.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe proiecte pentru comunitate au bazele în primul şi în al doilea mandat, al treilea fiind un mandat prin care cele mai multe proiecte sunt finalizate şi încheiate”, se arată în expunerea de motive.

Parlamentarii USR susțin că demersul lor se încadrează într-o discuție care are loc în ultimii ani în Statele Unite și Europa de Vest privind limitarea numărului de mandate în funcțiile alese. „Dacă ea nu a dus la reforme spectaculoase este, poate, pentru că cei care decid au avut întotdeauna interesul contrar”, precizează aceștia.

ADVERTISEMENT

Mungiu-Pippidi: „Discuția trebuia începută”

Politologul Alina Mungiu Pippidi crede că, de principiu, măsura limitării numărului de mandate ar trebui luată în discuție, însă are rezerve în ce privește unele  categorii menționate în proiect.

Eu văd motivele pentru care ar putea să pară o idee bună, ca orașele să nu devină prizonierele unei clientele politice a primarilor. Însă ar fi foarte bună o discuție globală pe toate funcțiile alese. Cred că toate mandatele ar trebui limitate. Mie mi se pare enorm ca președintele României să stea 10 ani în funcție”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi pentru FANATIK.

Ea a precizat că și alte state iau în calcul impunerea unor durate maxime în unele funcții publice, din cauza neîncrederii în elita politică. „În Peru poți fi o singură dată parlamentar. Asta ca să fie înlăturată posibilitatea politicii ca profesie”, a precizat Mungiu-Pippidi.

Neajunsurile interdicției pentru consilierii locali

Aceasta are însă rezerve în privința includerii consilierilor locali și județeni în categoria funcțiilor cu o durată limitată. În primul rând, consilierii pot fi deseori oameni cu specializări necesare comunităților și care pot contribui cu expertiza lor la dezvoltarea localităților în care au fost aleși. „Mai bine este să ai niște reguli clare în privința conflictului de interese decât să elimini oamenii ăștia”, crede Alina Mungiu-Pippidi.

În al doilea rând, în comunitățile rurale, cu populație îmbătrânită, potențialii candidați pentru funcții în administrația locală sunt foarte puțini. „Nici nu ai de unde să iei alții”, a exemplicat politologul.

În schimb, limitarea mandatelor de primari ar fi oportună. Chiar dacă sunt unii edili care au fost aleși în mod repetat în funcție ca urmare a realizărilor lor, în alte orași sunt primari care au multe mandate obținute chiar dacă nu se pot lăuda cu multe lucruri făcute în folosul cetățenilor.

Meritul proiectului ar fi că începe această dezbatere”, a conchis Mungiu-Pippidi precizând  totuși că adoptarea acestui proiect este improbabilă.

 

ADVERTISEMENT