News

Mandatele primarilor s-ar putea prelungi după un proiect pregătit de PSD. Ce se întâmplă cu alegerile locale

07.06.2020 | 14:40
Mandatele primarilor sar putea prelungi dupa un proiect pregatit de PSD Ce se intampla cu alegerile locale
ADVERTISEMENT

Mandatele primarilor din România s-ar putea prelungi din nou. Scadente pe 21 iunie, acestea s-ar putea întinde până târziu în toamnă, în preajma unei posibile date a alegerilor locale.

Mandatele primarilor s-ar putea prelungi după un proiect pregătit de PSD. Ce se întâmplă cu alegerile locale

PSD propune prelungirea mandatelor primarilor și aleșilor locali. Principalul partid de Opoziție are în sertar un proiect de lege destinat alegerilor locale.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că mandatul actualilor primari expiră în această lună, pe 21, social-democrații au în plan să legifereze în regim de urgenţă atât prelungirea mandatului acestora, dar şi stabilirea datei alegerilor locale.

”Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020”, scrie în proiectul PSD, obținut de Mediafax.

ADVERTISEMENT

Totodată, potrivit acestui proiect de lege, social-democraţii cer şi înjumătăţirea numărului necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor.

”Prin derogare de la prevederile art. 49 şi art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate”, se mai arată în proiect.

ADVERTISEMENT

PSD ar agrea alegerile locale în septembrie

Aparent surprinzător, PSD ar fi de acord, de principiu, cu organizarea alegerilor locale în luna septembrie, dacă epidemia de coronavirus va permite acest lucru.

Și Guvernul Orban avea în plan, de asemenea, ca alegerile locale să se desfăşoare în 27 septembrie sau începutul lunii octombrie.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege al Opoziției mai precizează că data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării. În prezent, legislaţia prevede că data alegerilor este stabilită de Guvern, prin hotărâre.

Săptămâna trecută, judecătorii CCR au decis că data alegerilor locale și parlamentare poate fi stabilită de către Guvern. Legea care modifica OUG cu privire la alegerile locale a fost declarată neconstituțională de Curte.

ADVERTISEMENT