News

Mandatul delegației PNL la consultări: Orban propus din nou premier, fără ca liberalii să-l sprijine în Parlament

06.02.2020 | 11:56
Mandatul delegatiei PNL la consultari Orban propus din nou premier fara ca liberalii sal sprijine in Parlament
ADVERTISEMENT

Conducerea PNL a stabilit mandatul delegației partidului la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea noului candidat la postul de premier. Liberalii îl susțin tot pe Ludovic Orban, însă nu-și propun ca viitorul cabinet al acestuia să obțină votul de învestire în Parlament pentru a face posibile alegerile anticipate.

UPDATE 12.48: Consultările președintelui cu delegația PNL s-au încheiat, Orban anunțând că parlamentarii nu vor vota la învestirea viitorului cabinet pentru a grăbi anticipatele.

ADVERTISEMENT

I-am prezentat președintelui deciziile care au fost luate astăzi, anume ca parlamentarii PNL să participe la procedurile de învestire a celor două guverne care vor fi rezultatul propunerilor făcute de președinte, dar să nu voteze învestirea. Pentru a se întruni condițiile pentru ca președintele să poată dizolva Parlamentul dominat de parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea este nevoie de respingerea a două propuneri de guvern”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul demis nu a exclus varianta ca, în cauza unei alte nominalizări a sa făcute de preșeidntele Iohannis, să evite cu aceeași listă de miniștri. ”Sunt foarte mulțumit de echipa guvernamentală, miniștrii sunt oameni cinstiți, muncitori și au avut realizări spectaculoase. Din punctul meu de vedere putem continua în aceeași formulă”, a spus președintele PNL

ADVERTISEMENT

”Obiectivul PNL este de a face posibile alegerile anticipate, de a contribui la îndeplinirea atribuțiilor constituționale care permit președintelui să dizolve Parlamentul și românilor să aleagă un Parlament care să-i reprezinte cu adevărat”,a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, după ședința conducerii PNL.

În ce privește propunerea de premier, liberalii îl vor nominaliza tot pe șeful partidului, în conformitate cu o decizie mai veche a Consiliului Național.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, delegația își va exprima susținerea pentru obiectivul declarat al președintelui de a obține alegeri anticipate și de a contribui la respingerea celor două propuneri de guvern formulate”, a precizat Orban referindu-se la procedura constituțională prin care poate fi convocat un scrutin anticipat.

Liberalii au decis totodată să constituie o echipă de negociere cu partidele parlamentare cu care să discute susținerea procedurii de convocare a alegerilor.

ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis se consultă astăzi cu partidele politice în vederea desemnării viitorului premieri. Spre deosebire de numirile anterioare de prim-miniștri pe care le-a făcut, acum șeful statului vrea ca procedurile să fie cât mai rapide. Astfel, consultările au fost programate într-o singură zi, la capătul căreia Iohannis vrea să anunțe numele viitorului candidat la postul de premier. Președintele speră ca rezultatul actualei crize politice să fie alegerile anticipate.

Klaus Iohannis a dezvăluit deja intențiile sale legate de Guvern. ”Eu am fost şi rămân adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate”, a declarat, miercuri seara, șeful statului. Dacă acest proiect nu va reuși, președintele vrea ca viitorul cabinet să fie constituit de lliberali sau în jurul PNL.

”Este inadmisibil să pierdem timpul şi nervii, pentru că avem în continuare un PSD care nu doreşte reforme. PSD-ul să stea în opoziţie, să-şi revină, să se transforme într-un partid democratic şi european”, a mai spus președintele.

ADVERTISEMENT